Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Marieke Z.

Marieke   Buxus (Buxus sempervirens)

  • Marieke Z.Buxusbeestjes... Help! Mijn buuf heeft een randje hoge buxus staan helemaal vol spinnige webjes en bruine blaadjes (geen normaal stukje meer over). Het slaat momenteel over naar mijn verse aanplant van vorig jaar. Wat kan ik hiertegen doen? Moet het eruit of kan ik met iets sprayen?
    Vrijdag 28 September 2012 om 15:45

22 reacties

  • Jo V. Jo V. Behandeling met fungicide uitvoeren, met BRAVO 500 en EMINENT afwisselen.
    Zondag 30 September 2012 om 00:03
  • Kiki B. Kiki B. Het kan ook iets milieuvriendelijk zonder gif, bijvoorbeeld met Pireco.
    Zondag 30 September 2012 om 00:42
  • Jo V. Jo V. eerst zien dan geloven. Er is al zoveel geschreven. Van bovenstaande ben ik tenminste zeker.
    Zondag 30 September 2012 om 01:51
  • Kiki B. Kiki B. Jo, dan moet je het misschien eens uit proberen vooraleer je allerlei gif de hemel in prijst ?
    Maandag 1 Oktober 2012 om 00:59
  • Kiki B. Kiki B. Ik heb er in ieder geval dit voorjaar mijn Buxushagen mee gered, dus ik weet waarover ik spreek. Idem met de buxushagen van de kruidentuin in het Muiderslot.
    Maandag 1 Oktober 2012 om 01:02
  • Jo V. Jo V. trouwens naar mijn weten hebben enkel de TRAAGgroeiende buxussoorten last van de ziekte...ben ik juist kiki?
    Maandag 1 Oktober 2012 om 20:30
  • Kiki B. Kiki B. Jo, het betreft voornamelijk de doorgeteelde Buxusvarianten van grote kweekcentra, Buxus die dus op grote schaal gekweekt worden en zwakker zijn. Kleine Buxustelers blijken er geen last van te hebben. Verder hier een interessant artikel wat ik vorig jaar schreef: http://www.pireco.nl/nl/Pireco...
    Maandag 1 Oktober 2012 om 22:18
  • Marieke Z. Marieke Z. Hoi Kiki en Jo, dank jullie wel voor jullie reactie. Ik ga eens kijken of ik iets van jullie producten kan vinden. Op zich ben ik in faveure van iets wat minder schaadt maar als het om overleven gaat moet ik misschien het sterker spul gebruiken.
    Dinsdag 2 Oktober 2012 om 19:04
  • Ted Ted Misschien ook hier de hogedrukreiniger erop?
    Woensdag 3 Oktober 2012 om 22:06
  • Marieke Z. Marieke Z. Kiki, ik heb je artikel gelezen. Het lijkt echter meer op een spinnetje of rups dan op een schimmel: de hele plant zit vol met draden. Er zijn ook kleine bolletje onderaan de blaadjes: ziet er dierlijk uit. Zou het iets anders dan schimmel kunnen zijn? Kent iemand idt fenomeen?
    Donderdag 4 Oktober 2012 om 00:16
  • Kiki B. Kiki B. Misschien kan je duidelijke foto's plaatsen?
    Vrijdag 5 Oktober 2012 om 00:49
  • Jo V. Jo V. goed idee kiki.
    Vrijdag 5 Oktober 2012 om 19:14
  • Tom S. Tom S. waarschijnlijk cilindrium cladium, spuiten met eminent van edialux. als het warmer is 1x spuiten na 10-14dagen eens herhalen. heb het thuis ook gedaan, preventief en curatief
    Dinsdag 22 Januari 2013 om 09:37
  • Marieke Z. Marieke Z. Hoi Tom, dank je wel! Ik heb even gegoogled, hier lijkt het erg op inderdaad. Nou kan ik dus Pireco (kiki's natuurvriendelijke tip), Eminent of Bravo500 gaan proberen.Dat zal ik zeker doen, maar dan als de sneeuw vertrokken is! Bedankt mensen!
    Dinsdag 22 Januari 2013 om 09:57
  • Roos T. Roos T. ik spuit ook tegen Cylindrocladium met boven genoemde middelen.Is een ernstige ziekte en veel mensen hebben alle buxus moeten rooien b.v het Loo.Ik spuit al paar jaar 2 maal per jaar altenerend, dus niet meer dan 2 maal per seizoen met een middel.Topsin is ook een middel dat in de sapstroom wordt opgenomen.
    Dinsdag 7 Oktober 2014 om 18:51
  • Kiki B. Kiki B. Roos, spuit je met de giftige middelen of met Pireco?
    Dinsdag 7 Oktober 2014 om 23:30
  • Koen R. Koen R. Buxusschimmels zijn het best in een vroeg stadium te bestrijden. Het regenachtig weer met warme temperaturen zorgt voor een snelle infectie. Curatief werkt Eminent goed. Tracht wel af te wisselen met producten uit een andere chemische groep om resistentie te vermijden. Vb zet Bravo niet na eminent in. Deze resistentie vermijding is zeer belangrijk. Respecteer eveneens de voorgeschreven dosis, daar ging jarenlang onderzoek aan vooraf. Met een hogere dosis bereik je niks enkel een hogere kans op resistentie. Indien je een haagje wil planten kies dan voor de microphylla of een andere plant zoals Ilex crenata e.d.
    Woensdag 8 Oktober 2014 om 07:04
  • Kiki B. Kiki B. Koen, op zich mee eens maar er is wel degelijk op preventieve en zelfs curatieve wijze aan te pakken met niet-giftige middelen.
    Woensdag 8 Oktober 2014 om 23:15
  • Koen R. Koen R. Het probleem is dat de mensen enkel reageren als de schimmel aanwezig is. Dit zorgt er voor dat heel wat producten niet meer in aanmerking komen. Men zal dus curatief moeten behandelen. Het lijkt me sterk dat Pireco curatief zal werken. De schimmel zit namelijk in de plant. Vaak werken biologische producten plantversterkend. Het lijkt me sterk dat in een land als Nederland dat gigantisch veel problemen kent met deze schimmels niet het hoofd kan bieden aan deze problematiek. Nergens kan je de bestanddelen van Pireco vinden. Ik ben wel met je eens dat indien je met natuurlijke middelen kan werken hetzij cultuurtechnische dit de voorkeur moet krijgen. Maar mijn inziens los je het probleem niet met jouw ' niet giftige middelen' op. Trouwens wat versta je onder niet giftige middelen? Op de site van Pireco vind je ook bodemmiddelen. Ook hier twijfel ik aan de werking tegen engerlingen e.d. Ik zou me sterk moeten vergissen. In Belgische onderzoekcentra is naar mijn weten Pireco niet opgenomen
    Donderdag 9 Oktober 2014 om 07:01
  • Koen R. Koen R. Ik zou deze middelen zoals Pireco eerder preventief inzetten. Ik probeer dit alvast.
    Donderdag 9 Oktober 2014 om 07:06
  • Kiki B. Kiki B. Allereerst gaat het mij niet zozeer om de het middel Pireco, dat is slechts een voorbeeld, er zijn meerdere middelen die plantversterkend zijn en goede resultaten boeken. Curatief werken blijkt dus op deze wijze toch effect te boeken.
    Ik sprak slechts uit eigen ervaring en heb in mijn eigen tuin aangetaste buxus op deze wijze weten te redden. Idem met de bodemmiddelen, welke ik gebruikt heb in o.a. het gras maar ook bij rozenaaltjes. Met succes. Dus probleem opgelost. Wellicht zou je het zelf eens kunnen testen? De Belgische wetgeving is anders dan die in Nederland. Vandaar dat het waarschijnlijk niet is opgenomen of wellicht in het geheel niet is onderzocht.
    Onder niet giftige middelen versta ik producten die geen giftige werking hebben in de bodem, geen nadelige effecten hebben op de waterhuishouding, geen giftige bestanddelen bevatten etc. Lijkt me duidelijk. Bestanddelen kan je bij iedere fabrikant opvragen. Preventief inzetten is altijd verstandig.
    Maar oordeel niet voora
    Zondag 12 Oktober 2014 om 00:10
  • Kiki B. Kiki B. Maar oordeel niet vooraleer je het geprobeerd hebt. En heb geduld met het gebruik van deze middelen, want ze werken anders dan de bekende chemische middelen.
    Zondag 12 Oktober 2014 om 00:10