Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • PaulHallo,
    Ik heb een zakdoekjes boom die er nu een jaar of 10 staat en gesnoeid moet worden omdat hij te groot wordt. Ik wil de onderste takken verwijderen tot op de stam. Weet iemand wanneer deze boom gesnoeid kan worden?
    Zaterdag 15 Maart 2014 om 20:47

10 reacties

  • Kiki B. Kiki B. De zakdoekboom of vaantjesboom (Davidia involucrata) is een boom waar je best heel zuinig op mag zijn. Snoei verdragen ze slecht. Het hoog nodige opkronen doe je het beste in juni.
    Zaterdag 15 Maart 2014 om 21:06
  • John u. John u. wow
    heb er 1 sinds 5 jaar staan
    komt langzaam op groei maar benieuwd wanneer hij gaat bloeien
    Zaterdag 15 Maart 2014 om 23:28
  • Kiki B. Kiki B. na ongeveer 10 jaar
    Zondag 16 Maart 2014 om 00:21
  • Paul Paul ok bedankt! Kan ik de takken helemaal tot de stam afzagen en moet ik de wond hierna nog behandelen?
    En is juni in dit geval niet erg laat? De boom zit al volop in de nieuwe knoppen die op het punt staan te ontluiken.

    Overigens is de boom in mijn tuin al na een jaar of 5 gaan bloeien. En hierna steeds voller en mooier. Heeft een mooie vorm gekregen maar moet ivm andere planten nodig een opkroon beurt krijgen.
    Zondag 16 Maart 2014 om 07:18
  • Plantadvies Plantadvies Wonden niet behandelen. De boom beschikt de eigenschap dat het zijn wonden zelf afsluit. Sterke snoei wordt niet verdragen en ze vertakken slecht. Weet dus waar u aan begint. U snoeit van jan/maart en van okt/dec.
    Zondag 16 Maart 2014 om 09:35
  • Kiki B. Kiki B. Nu snoeien is voor de Davidia echt te laat, dat geeft teveel risico. De reden om, slechts heel voorzichtig en mondjesmaat pas in juni (direct na de bloei) te snoeien is, dat wanneer de bomen in blad staan de druk van de sapstroom sterk vermindert door de verdamping van het blad. De snoeiwonden zullen zich makkelijker sluiten. Grote snoeiwonden zullen überhaupt slecht sluiten, vandaar het advies om de boom zoveel mogelijk met rust te laten of te wachten tot het late najaar. En eventueel in fases te snoeien als het echt niet anders kan.
    Zondag 16 Maart 2014 om 12:02
  • Plantadvies Plantadvies Dat sluiten van de wonden gaat prima. Vooral geen spul gebruiken. Als u toch overweegt om te snoeien doe dit dan in etappes. Sla bv een jaar over om de volgende snoei te gaan doen.
    Zondag 16 Maart 2014 om 17:12
  • Kiki B. Kiki B. Dat stond er al:)
    Zondag 16 Maart 2014 om 20:05
  • Paul Paul Ok bedankt voor de adviezen ik zal deze ter harte nemen.
    Maandag 17 Maart 2014 om 09:09
  • Paul Paul Boom eind september 2014 van een grote tak ontdaan. Heeft in het voorjaar weer overweldigend gebloeid (hoewel de schutbladen dit keer wel erg snel waren beschadigd door de regen en wind) Staat weer helemaal in de vruchten. Er moet nog het nodige gesnoeid worden om de boom niet al te groot (breed) te laten worden, maar sla zoals geadviseerd een jaartje over.
    Vrijdag 25 September 2015 om 14:18