Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Pieter R.Hallo,

    4 jaar geleden heb ik m'n tuin aangelegd met grasmatten - heel mooi.
    Deze winter echter hebben de woelratten en mollen mijn tuin ingepalmd als thuisbasis, met op 3 maanden tijd meer dan 100 (mols-?)hopen en ontelbaar aantal gangen net onder het gras.

    De vraag is; is het uberhaupt mogelijk om mijn gazon nog te herstellen (en te egaliseren)? Of ploeg ik best alles gewoon om en opnieuw inzaaien?
    Als ik het bestaande gras eerst moet doodspuiten, hoe zorg ik dan dat de omringende haag gespaard blijft?

    En kwestie van herhaling te vermijden; langs 2 kanten van de tuin zit ik met braakliggende bouwgrond, een walhalla voor ongedierte natuurlijk; ik kan daarvoor best misschien een kleine kippengaas ingraven?
    Het grootste probleem daarbij is dat ik op een bepaald punt een 40cm hoger lig dan de omliggende grond; dus dan zou ik die draad al bijna 80cm diep moeten ingraven (en 10cm boven de grond laten uitsteken?)

    Tips zijn welkom!

    @MijnTuin; misschien is mijn tuin wel een mooie case om eens een uitgebreid artikel aan te wijden? Want blijkbaar zijn er nogal wat mensen die met gelijkaardige problemen kampen....
    Dinsdag 17 Februari 2015 om 09:37

29 reacties

  • Roos T. Roos T. Ik zou dus beginnen de mollen te verdrijven(Moeilijk) of te vangen <ook niet echt leuk.Soms kan het toch maar een mol zijn die vreselijke schade aanricht.Ik zou dus zeker proberen te zorgen dat ze niet meer in de tuin kunnen komen.Zoek eens op internet hoe diep ze graven en of 80 cm genoeg is of mischien minder hoog gaas gebruikt kan worden,Ik heb ooit van een mol aanzienlijke schade gehad ,maar we hebben alles weer aangetrapt en gerold.Het lijken me wel meerdere mollen want 100 hopen is erg veel.
    Dinsdag 17 Februari 2015 om 11:42
  • Roos T. Roos T. Heb net even gegoogld,Ze maken gangen van 150 tot 220 meter lang en hebben hun eigen teratorium wat ze flink bevechten.Zoek eens onder Mollen op google en je vind veel informatie.
    Dinsdag 17 Februari 2015 om 11:48
  • Pieter R. Pieter R. Bedankt voor je reactie Roos!
    Ik heb ook al behoorlijk wat opgezocht en vind veel tips, maar niet echt omtrent het herstellen van het gazon. Op sommige plaatsen zakken we nu letterlijk 5cm naar beneden, dus gewoon walsen gaat niet meer lukken. Alles wat ik vind gaat telkens om lokale schade, en nooit over zo'n oppervlakte.

    Ik heb ook al met een mollenvanger gesproken, en die zegt dat het kwestie is van de 2 hoofdgangen te vinden (in- en uitgang); als je daar vallen zet heb je zeker beet. Alleen is het thuis bijna onbegonnen werk met die bouwgrond errond.
    En de gangen die net onder het gras lopen zijn volgens hem niet van mollen, maar eerder van woelmuizen en/of woelratten, en dat is weer een heel ander verhaal.
    En ik plaats niet graag vergif, omdat er bij ons ook een mooie valk (oid) rondvliegt die knaagdieren eet...
    Dinsdag 17 Februari 2015 om 11:52
  • Tom M. Tom M. Inderdaad, ook al mollenbezoek gehad en alles geprobeerd om ze te verjagen... Met een klem kan je ze vangen als je inderdaad de hoofdgang vind (meestal te zien aan de grotere hopen aarde) naast de hoofdgangen maken ze ook zijgangen om eens te komen piepen, de kans dat je ze vangt in zo'n zijgang is klein...Handschoenen aandoen om klemmen te zetten is wenselijk... Opnieuw aanleggen zal waarschijnlijk 't beste zijn, ik heb nu ook (na 10 jaar) nog steeds merkbare verzakkingen in het gazon, en dit was maar het werk van één mol...Gras doodsproeien is weeral een hoop vergif de grond in, (en via de doorspoeling ook in ons grondwater)Best niet dus... Als je er bij kunt, best omploegen die handel en opnieuw inzaaien...(na het draadzetten en het verwijderen van familie mol)
    Succes alleszins...
    Dinsdag 17 Februari 2015 om 12:35
  • Roos T. Roos T. ja maar voor je alles opnieuw doet eerst de mol vangen.Waar ik vroeger woonde in een dorp Berkennwoude was een oudere man die mollenvanger was en ze altijd ving.Die bestaan niet meer.Heb ook ooit een soort apperaten gekocht op baterrijen die trillingen door de grond stuurde waardoor ze weg zouden gaan,nou niet bij ons,weggegooid geld.
    Dinsdag 17 Februari 2015 om 15:00
  • Roos T. Roos T. kan je de tukken die verzakt zijn niet wat bijvullen met aarde en dan mat terug leggen dat hebben wij wel gedaan.
    Dinsdag 17 Februari 2015 om 15:07
  • Roos T. Roos T. stukken moet er staan
    Dinsdag 17 Februari 2015 om 15:08
  • Roos T. Roos T.
    Dinsdag 17 Februari 2015 om 16:07
  • Pieter R. Pieter R. De tuin lijkt nu op een slagveld met loopgraven, ik denk dat opnieuw bijvullen onbegonnen werk is... (maar misschien wel makkelijker en sneller resultaat dan opnieuw inzaaien).

    Ik heb ooit zo buizen gezien waarmee je mollen/woelratten/... kon vangen, om in te graven in een gang; heeft iemand daar ervaring mee?
    Dinsdag 17 Februari 2015 om 16:25
  • Pieter R. Pieter R. Deze dus: http://www.tuinadvies.be/shop/...
    Dinsdag 17 Februari 2015 om 16:29
  • Tom M. Tom M. Met die buizen geen ervaring, valt te proberen... Die trilstaven zijn inderdaad goed voor een tijdje, maar dat vreet batterijen, en na een bepaalde periode worden die beestjes dat gewoon, en komen ze terug...
    Dinsdag 17 Februari 2015 om 16:55
  • David L. David L. tip 1, Gebruik zware klemmen (talpex) en zet ze stevig genoeg vast in de grond 2, hoofd of zijgang maakt niet uit een mol gaat naargelang zijn honger meerdere keren per dag zijn gangen af. Afh. van wat hij ruikt of hoort weet hij ook waar eten te vinden is. En of het nu een hoofd of zijgang is maakt niet uit. 3, plaats uw klemmen niet in de hoop. Maar voel rond de hopen met een ijzeren piket naar de gangen. 4, geen gewassen handen of nieuwe klemmen laat ze eerst een paar dagen buiten liggen. Mollen ruiken zeer goed. 5, na plaatsen gewoon afdekken met een schaal van bv een bloempot of een houten plankje wind en licht dicht. laat de klem min. 3 dagen met rust. indien dan geen prijs - verplaatsen. wedden dat het lukt !
    Vrijdag 20 Februari 2015 om 22:11
  • David L. David L. Wie voor totale renovatie kiest kan zeker mollengaas overwegen. Werkt super alleen de buren vinden het minder leuk....
    Vrijdag 20 Februari 2015 om 22:13
  • Roos T. Roos T. ik heb wel geleerd dat je handschoenen moet aanhebben bij het zetten van de klemmen.
    Zaterdag 21 Februari 2015 om 12:06
  • Pieter R. Pieter R. Bedankt allemaal!

    Ik heb zaterdag de klemmen opnieuw uitgezet, benieuwd wat het gaat geven...
    De buren en de buren daarnaast klagen ook over een grote hoeveelheid molshopen, dus ik vermoed dat er meer dan 1 mol actief is...

    Ik denk dat ik het als volgt ga aanpakken;
    - de klemmen enkele weken uitzetten om zoveel mogelijk mollen weg te krijgen,
    - dan de aarde van de molshopen opnemen in emmers en aan de kant leggen,
    - alles (voor zover mogelijk) platwalsen met een tuinwals
    - het gras in zoden snijden (eurorent verhuurt zo'n machine van 150kg waarmee de zoden herbruikbaar zijn.) en die aan de kant leggen,
    - de aarde van de hopen weer inwerken in de grond
    - dan mollengaas in de grond (http://www.zwartgroen.nl/mollengaas) en
    - dan de zoden er weer over.

    Ik denk ook dat ik een halve meter van de zijkanten de gaas een stuk dieper in de grond ga werken en dan helemaal aan de zijkant weer omhoog zodat de gaas wat uit de grond steekt (10cm) (dus een soort van U-vorm) zodat
    Maandag 23 Februari 2015 om 10:02
  • Tom M. Tom M. lijkt me een goede en definitieve aanpak, maar heel arbeidsintensief..; :-) Succes !!!
    Maandag 23 Februari 2015 om 12:43
  • Pieter R. Pieter R. De voldoening zal eens zo groot zijn! ;-D
    Maandag 23 Februari 2015 om 13:18
  • Roos T. Roos T. Succes en laat iets horen als het gelukt is,Het is erg als je net een mooi nieuwe mat hebt liggen.
    Maandag 23 Februari 2015 om 14:11
  • Pieter R. Pieter R. Net nog eens in de tuin gaan kijken om het gras wat er nog is te kalken, maar op de stukken die onaangeroerd leken te zijn liep het karretje ook continu vast door de gangen onder het gras. Ik vrees dus dat er van recuperatie van grasmatten niet veel sprake meer gaat zijn en dat ik niet anders ga kunnen dan alles omfrezen en opnieuw inzaaien... :-(
    Iemand suggesties over hoe ik dan zoveel mogelijk kiemend onkruid kan tegengaan? Want met de braakliggende grond hierrond vrees ik het ergste...
    Zaterdag 28 Februari 2015 om 16:37
  • Roos T. Roos T. Ben je de mol wel kwijt want anders doe je alles voor niets?Wij schoffelen steeds alle onbeteelde stukken ,ook langs het gras,want grond bevat heel veel zaden die bij goede omstandigheden kiemen.
    Zaterdag 28 Februari 2015 om 16:56
  • Danny D. Danny D. Enkele jaren geleden hebben we ook grasmatten gelegd en kregen we ook bezoek van mollen.Ik heb trilstaven geprobeerd en klemmen te zetten zonder resultaat.Uiteindelijk heb ik iets geprobeerd met succes.Ik heb een molshoop verwijderd en uitgegraven tot ik de gangen zag.Daarin heb ik versnipperde ajuin en geplette look gestoken en heb al sinds een jaar geen mol meer.Is het toeval of een goed middel.Je kan het altijd proberen.Het is goedkoop en diervriendelijk.Baat het niet dan schaad het niet.
    Zondag 1 Maart 2015 om 07:50
  • Roos T. Roos T. nooit gehoord maar ga het onthouden ,paar jaar geleden hadden wij er ook .Ze maken echt een ravage van je gras,
    Zondag 1 Maart 2015 om 08:06
  • Danny D. Danny D. Ik had ergens gelezen dat mollen niet tegen bepaalde geuren konden zoals keizerskroon dus heb ik maar look en ajuin geprobeerd vanwege de sterke geur en met succes.
    Zondag 1 Maart 2015 om 08:15
  • Roos T. Roos T. Dat is toch geweldig zo,n simpele oplossing .Ze hebben idd hee scherpe neus,vandaar dat je klemmen met handschoenen aan moet zetten.Als je ze niet hoeft te doden is toch wel prettiger.Zijn nuttige mooie dieren.
    Zondag 1 Maart 2015 om 11:23
  • Pieter R. Pieter R. Ondertussen heb ik heel m'n tuin omgefreesd, rondom de tuin een sleuf gegraven van 1m diep en hierin mollengaas gestopt, en over het hele oppervlak ook nog eens mollengaas gelegd. Daar een nieuw laagje teelaarde over en nieuwe grasmatten, en klaar is kees!
    Het was veel werk, maar hopelijk ben ik nu voor een tijdje gerust! :-)
    Vrijdag 29 Mei 2015 om 13:01
  • Dries L. Dries L. Hoe is da nu vergaan met de mollen pieter?
    Maandag 25 Juni 2018 om 16:06
  • Roos T. Roos T. Zijn de mollen danwel weg want als ze ergens onder je gazon gangen hebben maar diep zitten heb je alles voor niets gedaan,
    Donderdag 28 Juni 2018 om 18:22
  • Dries L. Dries L. In droge periodes zitten de mollen dieper omdat de bovengrond droog is waardoor de wormen dieper gaan,hopelijk is 1m genoeg. heb er hier ook last van maar meestal zitten ze in de borders.
    Donderdag 28 Juni 2018 om 20:48
  • Pieter R. Pieter R. Nooit meer mollen op bezoek gehad! :-D
    Zondag 31 December 2023 om 12:03