Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

  • Roos T.Hebben jullie ook zoveel mos dit jaar zowel in gras als in borders.Gisteren grote zak ijzersulfaat gehaald en ga met lekker weer beginnen met strooien.
    Woensdag 18 Februari 2015 om 20:16

37 reacties

  • Pascal G. Pascal G. Neen, we laten het gras wat langer voor de winter en strooien af en toe kalk. Niet dat dit wondermiddelen zijn maar het scheelt. Moet je met ijzersulfaat niet voorzichtig zijn voor de omliggende tegels en terras?
    Woensdag 18 Februari 2015 om 20:24
  • Lieven G. Lieven G. Ja heel veel mos in het gazon deze winter...
    Woensdag 18 Februari 2015 om 21:21
  • Roos T. Roos T. ja maar ik let op bij terras en strooi alleen de plekken met mos .Emmer met ijzersulfaat en ga dan gazon rond.er zijn ook produkten die je spuiten kan.
    Donderdag 19 Februari 2015 om 07:31
  • Roos T. Roos T. Er zijn ook middelen om te spuiten,maar ik vind dit wel makkelijk .
    Donderdag 19 Februari 2015 om 07:36
  • Jan-Willem w. Jan-Willem w. Hier ook erg veel mos...
    Donderdag 19 Februari 2015 om 11:48
  • Jeannette v. Jeannette v. Ik gebruik liever geen ijzersulfaat, het verzuurt de bodem nogal en vernietigt stilletjes het bodemleven. Liever neem ik Empress 600.
    Donderdag 19 Februari 2015 om 11:53
  • Pascal G. Pascal G. Ik heb "Empress 600" eens opgezocht met Google en dat lijkt inderdaad een interessant middel. Voorlopig kan ik mijn gazon nog goed houden zonder producten.Soms zie je zo van die graspleinen met meer mos dan gras. Waarschijnlijk spit dan beter alles om en herzaai je gewoon opnieuw? Wat denken jullie?
    Donderdag 19 Februari 2015 om 18:47
  • Lieven G. Lieven G. Brrr is toch niet zo onschuldig hoor... zie http://www.fytoweb.fgov.be/Pro...
    Donderdag 19 Februari 2015 om 18:49
  • Pascal G. Pascal G. Ik heb het gelezen, je hebt gelijk. Echt goedwerkende producten welke dan ook nog eens geen schade berokkenen zullen wel niet bestaan zeker?
    Donderdag 19 Februari 2015 om 20:12
  • Roos T. Roos T. Ik mest verder organisch en niets doen is ook geen optie dan houd je geen gras meer over op die plekken,maar mos is ook mooi alleen als het droog en warm is verdroogt het en het verdringt het gras op den duur.
    Donderdag 19 Februari 2015 om 20:28
  • Roos T. Roos T. Empress heb ik ook wel gebruikt en is een prima produkt.
    Donderdag 19 Februari 2015 om 20:30
  • Pascal G. Pascal G. Als je het mos hier effectief allemaal mee weg krijgt kan je nadien misschien proberen uw gazon aan te sterken (voedsel) en uw grond minder zuur (kalk)te maken tegen volgende winter. ( die 2 er wel niet samen opgooien). Zelf gebruik ik voedsel in de tussenseizoenen en kalk in de wintermaanden. In het voorjaar eens verticuteren en net voor de winter het gras wat hoger laten.
    Donderdag 19 Februari 2015 om 20:48
  • Jeannette v. Jeannette v. We hebben hier niet zo veel gras, en in mijn eigen tuin gebruik ik geen chemische middelen om mos, of wat dan ook te verwijderen. Ik vind een mosveldje net zo mooi :) Maar niet iedereen denkt er zo over.
    Vrijdag 20 Februari 2015 om 09:18
  • Roos T. Roos T. gelukkig dat ieder een eiegen mening heeft en en mos is echt heel mooi en er zijn ook zoveel mooie soorten mos .nadeel als het zomer wordt is je gras soms gedeeltelijk verstikt en heb je zwarte plekken in het gazon.
    Vrijdag 20 Februari 2015 om 12:16
  • Laura Laura Hier deze winter ook zeer veel mos. Het stukje grasveld is nu meer mos dan gras. Is dit nog te redden of werkt enkel afsteken en zaaien nog?
    Maandag 23 Februari 2015 om 11:34
  • Roel X. Roel X. Onschuldig is ultima van ecostyle.
    Maandag 23 Februari 2015 om 22:25
  • Roos T. Roos T. Ga ik eens even bekijkenBedankt voor de tip.
    Dinsdag 24 Februari 2015 om 10:59
  • Roos T. Roos T. Dat lijkt me interessant ,beter dan ijzersulfaat.
    Dinsdag 24 Februari 2015 om 11:01
  • Roos T. Roos T. Pascal mijn PH is goed ,het is een fabel dat mos alleen op zure grond komt.Schaduw en grond verdichting en natte winters helpen mee aan mosvorming.Ik heb naar Ulima gekeken en lijkt interessant.
    Dinsdag 24 Februari 2015 om 21:08
  • Roos T. Roos T. Laura ,ik denk dat als je het mos behandeld nu nog veel gras terugkomt ,maar je zal wel wat moeten doorzaaien hier en daar .Dat moet ik elk jaar wel,maar je kunt beter een winter met vorst hebben dan veel regen .
    Dinsdag 24 Februari 2015 om 21:21
  • Laura Laura Bedankt voor je reactie Roos! Ik ga binnenkort aan de slag met een verticuteerhark, graszaad, mest en kalk.
    Donderdag 26 Februari 2015 om 15:33
  • Zenmaster M. Zenmaster M. mos in overvloed zelfs deez jaar op plekke waar et normaal nooit stond..
    Donderdag 26 Februari 2015 om 16:01
  • Roos T. Roos T. Weet je zeker dat je grond zuur is?Dan moet je pas kalken als je Laura, Kijk eerts eens of je eens of je een Lage PH hebt van 4 of 5.Mos groeit ook op grond die een juiste PH heeft als de plekken erg in de schaduw liggen ,nat zijn of verdicht zijn .Mos gaat niet weg met kalk ,Je kan het er uit harken maar er blijven zeker sporen achter die weer groeien als de omstandigheden gunstig zijn,zaols ik al zei nat,schaduw ,zuur of verdicht.Dit jaar is het erger als anderejaren en gebruik als je geen ijzersulfaat wil gebruiken een ander middel,prik eens in je grond of je er makkelijk in kan je met schep of riek? Je kon vroeger een PH metertje kopen bij een tuinwinkel als Aveve .Wij begonnen hier met 4 wat erg zuur is ,en hebben dat na de eerste jaren veel kalken naar 7,5 gebracht wat weer te hoog was.Ik kalk al jaren niet meer.wat voor soort grond heb je ,zand ,klei on humeuse grond?Op schaduwrijke plekken zul ja altijd in najaar en winter mos krijgen. levend mos beter nuet verticuteren omdat
    Donderdag 26 Februari 2015 om 16:29
  • Zenmaster M. Zenmaster M. de plekken in de tuin varrieren van 4 tot 6 ph het soort grond is zand en er zijn toch wel wat schaduwrijke plekke hier in de tuin
    Donderdag 26 Februari 2015 om 16:34
  • Roos T. Roos T. ok daar houd je in de winter meestal mos.4 is te laag en 6 redelijk voor zandgrond.Vreem die grote verschillen in PH.
    Donderdag 26 Februari 2015 om 17:10
  • Henk L. Henk L. Jullie hebben een grote tuin,mag ik vragen wat jullie met het afval doen?
    Zaterdag 28 Februari 2015 om 09:23
  • Roos T. Roos T. Wij composteren alles,gemaaid gras en blad en alle tuinafval.We hebben stukken bos waar we dat doen,wel doen we er kalk bij en draaien de hopen meerdere malen.
    Zaterdag 28 Februari 2015 om 09:29
  • Henk L. Henk L. Kalk behoef je niet bij de composthoop te doen.compostering is een proces wat van de natuur afgekeken is,de natuur voegt ook geen kalk toe.
    Gebruiken jullie de rijpe compost?Het omdraaien is prima.
    Wil je het proces versnellen zou je er op moeten toezien dat de hoop goed vochtig blijft,mag echter niet stinken.
    Compost is een goede bodemverbeteraar en het houd vocht vast,dus krijg je op de duur een zichzelf voedende tuin.
    Zaterdag 28 Februari 2015 om 10:14
  • Roos T. Roos T. Ja we controleren de hopen.Koop ook nog compost bij,want heb 4 hopen maar niet alles is rijp.Wij hebben veel eikenblad ,heb wel 10 grote amerikaanse en inlandse eiken en dat maakt de hopen zuur,vandaar de kalk.
    Zaterdag 28 Februari 2015 om 10:59
  • Henk L. Henk L. Hoi Roos er zijn wat het composteren betreft nogal wat misvattingen.
    Eikenblad heeft looizuur in zich
    Dit kan echter genivileerd worden door andere bladeren of materiaal toe te voegen,bijv keukenafval of gewoon groen tuin afval.
    Een goede mengeling van materialen geeft een goede evenwichtige compost
    Zaterdag 28 Februari 2015 om 11:56
  • Roos T. Roos T. Dat doen we dus al ,we ,maar het blad is natuurlijk in de meerderheid ,Als mijn borders binnenkort geknipt worden komt er veel ander materiaal bij en draaien we weer.doen we 3 keer per jaar
    Zondag 1 Maart 2015 om 11:15
  • Henk L. Henk L. Prima toch,je zou kunnen overwegen voor de bladeren een aparte hoop te maken vermengd met houtsnippers(te veel bladeren opeen plakken aan elkaar en krijgen daardoor geen lucht)Of de bladeren gewoon laten liggen op de plaatsen waar ze vallen,het composteert dan ook en de diverse dieren kunnen er hun voedsel halen,zelf heb je dan minder werk.
    Zondag 1 Maart 2015 om 11:37
  • Laura Laura Bedankt voor je uitgebreide reactie Roos!
    Ik weet niet zeker of de grond zuur is. We hebben een klei grond, het deel met het meeste mos staat ook het meest in de schaduw helemaal in de herfst/winter, hoe meer mos, hoe natter het werd. Ik vermoed dat de grond ook vrij dicht is, wanneer ik de rest van de tuin bekijk. Hoezo kan ik levend mos beter niet verticuteren?
    Zondag 1 Maart 2015 om 11:39
  • Roos T. Roos T. ja Henk we mengen ons blad met gemaaid gras en alles wat uit de tuin komt.Ook verhakselen we veel en dat gaat ook op de hopen die we draaien en er wat kalk tussen strooien.We hebben een hoop of 4.Hier staan wel 10 grote eiken ,dus veel blad ,maar we hebben ook veel gras en in voor en najaar vangen we het gras op ,Later gebruiken we een kooimaaier en blijft het gras liggen.
    Maandag 9 Maart 2015 om 17:16
  • Roos T. Roos T. Meestal is klei niet zuur en idd in de schaduw en op dichtgeslagen grond krijg je ook mos ,ook op zure gronden .We proberen veel in de tuin te werken met schoffel en drietand om de grond rul te houden.
    Maandag 9 Maart 2015 om 17:19
  • Henk L. Henk L. Dat klopt ook wel Roos,klei is meestal niet zuur.
    Het is toch goed compost in het najaar in het gazon te vegen met een bezem,compost maakt kleigrond ook luchtiger en dan tevens waterdoorlatend.
    Ikzelf heb geen probleem met mos.
    In ieder geval geen mosdoder en dergelijke gebruiken,hou het bij compost,jullie hebben hier genoeg van en wat is er mooier als een zich-zelf-voedende tuin.
    Maar ik moet wel zeggen het is een kwestie van lange adem.
    Met een grilinette kun je de compost ook in je gazon onderwerken.
    Het gras ook nooit te kort maaien,graswortels zitten nl dicht aan de oppervlakte,maai je het gras kort,dan verdorren de graswortels want de grassprieten kunnen immers geen schaduw brengen.
    Maandag 9 Maart 2015 om 18:06
  • Hetty H. Hetty H. leer steeds weer van dit soort berichten (al is het 3 jaar later) steeds nieuwe dingen voor mij. Bedankt!
    Zondag 30 Juli 2017 om 00:05

1 tuinier vindt dit leuk