Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Guy B.Hoe bemest ik in het algemeen mijn tuin en wanneer ???......ik heb een variëteit aan planten.......Ik zoek eigenlijk een goede basis over bemesting......
    Zaterdag 1 Augustus 2015 om 11:16

31 reacties

  • Universele tuinmest NPK 12-10-18
    Zaterdag 1 Augustus 2015 om 13:59
  • Henk L. Henk L. Over het algemeen is compost een goede bemesting.
    Als je je tuin en keukenafval zelf composteert krijg je over het algemeen een goede bemesting voor al je planten.
    Maar inderdaad de ene plant heeft meer voeding nodig dan de andere.
    Zaterdag 1 Augustus 2015 om 14:22
  • Roos T. Roos T. Ik een geef goede samengstelde organische mest in voorjaar aan gras en beplanting en heb ook veel eigen compost van mijn tuinafval en blad van mijn bomen.De rozen krijgen 2 keer mest,tweede keer na de eerste bloei dus zo half Juni.
    Zaterdag 1 Augustus 2015 om 17:11
  • Guy B. Guy B. Henk en Roos ....alvast bedankt!!
    Zondag 2 Augustus 2015 om 21:44
  • Kiki B. Kiki B. 12-10-18 kunstmest is wel het slechtste wat je kan geven aan je tuin. Het advies van zowel Henk als Roos is prima. Allereerst is het handig om even te vermelden op welke grondsoort je tuiniert en wat de zuurgraad is. Verder welke soort planten in jouw tuin staan. Etc.
    Zondag 2 Augustus 2015 om 23:26
  • Henk L. Henk L. Sommige planten vragen hele schrale grond,dus weinig voeding en andere veel voeding.
    de ene plant verlangt schaduw en de andere zon.Het is dus een heel gezoek en gepuzzel om er uit te komen.
    Je kunt er ook voor kiezen de natuur haar gang te laten gaan en dan komen er die planten die zich het beste thuis voelen op een bepaalde plaats.
    Door bijvoorbeeld de uitgebloeide stengels te laten staan in het najaar krijgen de vogels zaadjes om te eten,de zaadstengels vallen om en wordt weer voedsel(compost)voor de planten.Op deze wijze verschraalt echter de grond niet,dus planten die verschraalde grond nodig hebben verdwijnen dan van zelf.
    Maandag 3 Augustus 2015 om 08:38
  • Roos T. Roos T. Ja dat kan een keuze zijn de natuur haar gang laten gaan,maar ik kies daar niet voor en haal onkruid weg en maak mooie combinaties met planten.In nederland was er een man Louis le roy die dat propageerde ,het werd een bende en het is een zachte dood gestorven.
    Zaterdag 24 Oktober 2015 om 19:45
  • Henk L. Henk L. Natuurlijk,is iedereen vrij om te kiezen welke tuin je wilt.
    Zaterdag 24 Oktober 2015 om 20:26
  • Roos T. Roos T. Gelukkig maar en belangrijk is dat je er zelf van geniet toch?
    Zondag 25 Oktober 2015 om 21:31
  • Henk L. Henk L. Zo is het Roos.
    Zondag 25 Oktober 2015 om 23:03
  • Mia V. Mia V. had enkele jaren geleden gehoord van onderhoudsarm tuinieren,( zoveel mogelijk de grond onbewerkt laten) 'k heb het een drietal jaar geprobeerd maar hoewel ik heel veel van een iets verwilderde tuin hou is het toch wat uit de hand gelopen en zal ik dit najaar en volgende lente veel planten her aanplanten en andere die alles overwoekeren kortwieken wabt op de duur overwoekeren de sterkste.
    Maandag 26 Oktober 2015 om 20:16
  • Roos T. Roos T. Leuk verzonnen die term ,maar helaas bestaat dat niet echt onderhoudsarm.Je kan hele stukken beplanten met sterke planten of groenblijvers als b.v pachysandra of hosta,s en varens.Ik heb dat gedaan en heb daar nouwelijks onderhoud meer aan.
    Maandag 26 Oktober 2015 om 20:31
  • Mia V. Mia V. Dat is het juist Roos, bij mij schieten overal vanzelf varens uit en die groeien weelderig en tamelijk groot uit, mooi maar die staan ongeordend en overgroeien de bloemen waarvan ik toch wel heel veel van hou. dus denk ik van nu wat meer orde te scheppen, ik weet ondertussen wat onderhoudsarm is, dubbel werk nadien!
    Maandag 26 Oktober 2015 om 20:58
  • Rien v. Rien v. 8 volle kruiwagens oude koemest per 100 m2 wordt me verteld door tuinders die het al jaren doen. "Goud voor de grond" en "de basis voor alles". Of het zo is weet ik niet maar na een dag stront rijden ziet de wereld er weer heel vrolijk uit :-)
    Maandag 26 Oktober 2015 om 20:59
  • Roos T. Roos T. Rien dat is heerlijk maar oude overjarige stalmest met stro erdoor waar vind je dat nog?welke boer zet zijn koeien nog op stro?Vroeger woonde ik op oude boerderij en ja dat vond ik toen nog en ook mijn eigen paardenmest,die ik jaartje liet liggen.
    Maandag 26 Oktober 2015 om 21:14
  • Roos T. Roos T. Mia, Die varen ken ik , die heb ik ooit gehad in mijn oude tuin ,hij loopt idd.Kan niet op de naam komen.Ik zette de schop eronder en trok ze weg.
    Maandag 26 Oktober 2015 om 21:19
  • Roos T. Roos T. Matteucia (struisvaren).kijk eens of hij dat is?
    Maandag 26 Oktober 2015 om 21:24
  • Kiki B. Kiki B. Ik leerde en gebruikte 1 kruiwagen vermengd met compost, brekerzand en turf op kleigrond per m2. Daardoor heen vermengd wat Culterra. Dat kan natuurlijk niet op iedere grond zo vermengd worden. Maar het gaf mij wel een handvat. Op zandgrond hanteerde ik een ander mengsel. Daar gebruikte ik veel meer stalmest, nauwelijks brekerzand en meer compost.
    Maandag 26 Oktober 2015 om 21:38
  • Kiki B. Kiki B. Oude stalmest doorwerken op arme grond werkt zeker als een tierelier. Makkelijker te verwerken is de champignonmest. Verschil wat mest en plantbehoefte is dat oude stalmest voor geen enkele plant kwaad kan, maar Culterra of champignonmest wel zeker kwaad kunnen doen aan zuurminnende planten. Voor de kleinere tuinen zou ik dus gedroogde koemest aanraden, dat kan eigenlijk nooit kwaad. En met een beetje goede mulch bereik je een prachtig grondje.
    Maandag 26 Oktober 2015 om 21:48
  • Roos T. Roos T. Ik heb tot ik hier kwam wonen altijd op veen getuinierd .Heerlijk bewerkbaar en alles groeide er als kool.Klei is wel wat anders denk ik Kikki,Brekers`zand om de grond luchtiger te maken is daar zeker nodig?Hierop zand meer kleilkorrels.Mijn borders zijn van goede kwaliteit en verhoogd aangelegd.De hovenier die de grondwerken deed en de aanplant van de hagen bouwde 5 km van hier een huis op zijn kwekerij en liet me staal zien en vroeg of ik hier wat aan had.prachtig rulle leem grond en dat zit in mij borders gemengd met zwart zand.ik heb veel rozen en die houden daarvan.
    .
    Maandag 26 Oktober 2015 om 21:52
  • Mia V. Mia V. Ja dat is hem, struisvaren, dus werk van maken!
    Maandag 26 Oktober 2015 om 22:03
  • Henk L. Henk L. Al met al al compost ,want stalmest kunnen de haarwortels niet opnemen,toch?
    Via de haarwortels neemt de plant zijn voeding op.
    In de grond zal stalmest moeilijk vergaan.
    Bovendien verbeterd compost de structuur van de grond,houdt het vocht vast en laat deze goed door.
    Bij klei maakt hij deze ook losser.
    Maandag 26 Oktober 2015 om 22:40
  • Henk L. Henk L. Bovendien is compost een natuurlijk materiaal en gehel afgestemd op de behoeft van planten.
    Maandag 26 Oktober 2015 om 22:42
  • Roos T. Roos T. Stalmest moet wel goed verteerd zijn en niet zo uit de stal.Denk niet dat boeren nog veel stro gebruiken.
    Dinsdag 27 Oktober 2015 om 08:05
  • Guy B. Guy B. Ik haal ook wel verteerde paardenmest....maar kreeg het advies van een bevriende tuinaanlegger , om dit niet samen met mijn compost te mengen..........
    Woensdag 4 November 2015 om 15:21
  • Kiki B. Kiki B. Paardenmest kan juist heel goed door de composthoop, mits deze goed wordt aangelegd, lang genoeg ligt en heet genoeg wordt zodat de onkruidzaden hun kiemkracht verliezen. Je krijgt er prachtige compost van. Laat je bevriende tuinaanlegger de volgende link maar lezen: http://www.levendehave.nl/doss...
    Woensdag 4 November 2015 om 16:24
  • Henk L. Henk L. Langzaam maar zeker,komen we uit bij waar we moeten zijn.
    Paardenmest kan en mag op de composthoop,deze mest heeft het vermogen om de temperatuur in de hoop goed te verhogen en zoals Kiki reeds schreef,dit is van belang voor het doden van onkruidkiemen.
    En mochten er dan toch nog onkruidzaden(ongewenste kruid-zaden)inzitten,die planten brengen weer compost op voor het volgende seizoen,ja toch ?Duurzaamheid,kringloop tuinieren een zichzelf voedende tuin,daar moeten wij naar toe,de natuur haar eigen tempo van groeien laten volgen.
    Woensdag 4 November 2015 om 16:43
  • Guy B. Guy B. Hi Kiki.....ik ga nog wel eens informeren waarom juist hij dit niet aanmoedigde......jouw methode is wel arbeid intensief hé?
    Woensdag 4 November 2015 om 20:27
  • Kiki B. Kiki B. Guy, doe dat en ik ben benieuwd naar zijn antwoord. Mijn methode is echt niet zo arbeidsintensief en werkt prima. Tuinieren brengt wat arbeid met zich mee maar dat schijnt de lol te zijn?
    Woensdag 4 November 2015 om 20:45
  • Guy B. Guy B. ok Kiki ik hou je op de hoogte!!!
    Woensdag 4 November 2015 om 21:56
  • Kiki B. Kiki B. Graag.
    Woensdag 4 November 2015 om 22:41