Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Marga v.Op mijn pas verworven moestuin staat een dapper appelboompje met flinke beschadiging (min. 3 jaar oud) aan de stam. Het boompje geeft goed appels, maar staat scheef en niet op de plek die ik wil. Als ik dit boompje onder de beschadigingen afzaag, loop het dan weer uit of help ik hem dan om zeep? Alvast bedankt!
    Zondag 17 Januari 2016 om 12:06

12 reacties

  • Roos T. Roos T. De boom zal geoculeerd zijn op een onderstam.Afzagen kan dus niet ,je houdt dan de onderstam over. Ik kan dat niet zien op de foto.Waarschijnlijk beschadigd met maaien den ik. Zou zeker als je verplaatst een ronde cirkel maken rond de boom.Je kan nu goed verplanten als het niet vriest.
    Zondag 17 Januari 2016 om 12:43
  • Kiki B. Kiki B. Misschien handig om ook even een expert te laten kijken naar de wond. Inmiddels dus drie jaar oud, maar Appelbomen zijn gevoelig voor vruchtboomkanker. Als daar sprake van is, dan kan je beter het boompje helemaal verwijderen.
    Zondag 17 Januari 2016 om 13:06
  • Chantal M. Chantal M. Zeker niet afzagen. Want zoals Roos Terwan al zei, de boom zal geoculeerd zijn op een onderstam.
    Meestal herstellen jonge bomen zich wel.
    Zondag 17 Januari 2016 om 15:38
  • Scouting Emmeloord E. Scouting Emmeloord E. ik zou het boompje zeker niet onder de beschadiging afzagen. Omdat het boompje nog klein is lijkt de beschadiging groot, maar hier kan deze wel overheen groeien. Als je hem wilt verplaatsen kan dat als de grond niet bevroren is. Ook zou ik er dan een paal bij zetten waardoor deze recht staat en er niet te veel spanning op de wond kan komen. suc6
    Zondag 17 Januari 2016 om 18:14
  • Jeannette v. Jeannette v. Oei Marga, dat ziet er niet zo goed uit. Tot hoever loopt de beschadiging door? En wat zit er aan de andere kant? Het lijkt alsof daar ook een gat zit. Als dat zo is kan je beter investeren in een nieuw boompje; van deze dikte - ong. 10-12 cm omtrek op 1 meter hoogte - zijn die niet zo duur, ong. € 20,00. Je hebt dan goed uitgangsmateriaal.
    Maandag 18 Januari 2016 om 12:55
  • Jeannette v. Jeannette v. De Batterijen in Ochten is een goed adres. Overigens staat dit boompje te diep geplant; de ent hoort boven de grond te zitten. Als het niet vriest kan je de boom op een afstand van 30-35 cm van de stam rondom rondsteken met een scherpe steekschop, schuin naar beneden in de richting van de stam. Er hoeft geen kluit aan te blijven zitten, maar je moet wel een plastic zak o.i.d. om de wortels doen tegen het uitdrogen. Daarna kan je dan de boom herplanten. Normaal gesproken mag een boom niet dieper worden geplant dan 'ie op de kwekerij stond, maar dat is niet meer te zien.
    Maandag 18 Januari 2016 om 13:18
  • Guy K. Guy K. De entplaats zit inderdaad in de grond wat normaal niet mag!
    Ernstige wonden met waarschijnlijk vruchtboomkanker aan de stam.

    Na het verplanten van de boom, waarbij de entplaats boven de grond komt, kan je de stam afzagen onder de beschadigingen. Mogelijk komt er dan nog herstel.
    http://fruitabc.blogspot.be/20...
    Dinsdag 19 Januari 2016 om 20:25
  • Kiki B. Kiki B. Ben heel benieuwd naar het verloop en laat het ons nog eens weten!
    Dinsdag 19 Januari 2016 om 22:45
  • Roos T. Roos T. Ik denk wel dat een expert heel wat meer kost dan een boompje.Ik heb ervaring mat een zieke beuk met een zwam .Er werden me allerelei afdviezen gegeven ,,maar hielp niets tot ik een beroemde boomexpert Pius Floris foto,s stuurde .Hij vertelde me meteen dat de boom aan de grote zwam zou overlijden en niet meer te redden was.Ik had die zwammen wel gezien maar en gevraagd wat dat was maar die eerste boomexpert deed daar luchtig overWe hadden jaren daarvoor een heel natte zomer gehad en nu weet ik dat de reden is geweest van het sterven van mijn mooie beuk .Zwammen blijven nu nog,jaren later,komen op het wortelgestel .
    Donderdag 21 Januari 2016 om 11:58
  • Hetty H. Hetty H. Mijn appelboompje stond ook scheef na een storm, met een touw aan een paal rechtgezet, had ook een beschadiging maar heeft dat zelf gedicht met zn hars (wel wonddichtmiddel erop gesmeerd). groet
    Donderdag 21 Januari 2016 om 23:03
  • Kiki B. Kiki B. Hetty, goede reactie. Maar dit boompje staat al 3 jaar mank en heeft zware beschadiging. Dus ander verhaal.
    Vrijdag 22 Januari 2016 om 00:26
  • Roos T. Roos T. Tegenwoordig word geadviseerd niets meer te smeren op een wond in een boom.De boom maakt zelf callus aan om de wond te dichten.
    Zondag 24 Januari 2016 om 13:10

1 tuinier vindt dit leuk

  • Hetty H. Hetty H. Donderdag 21 Januari 2016 om 23:00