Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

25 reacties

  • Roos T. Roos T. Ik heb er goede ervaringen mee .strooi er mest mee en kalk soms. Koop wel een goede en die zijn niet goedkoop.ik weet natuurlijk niet hoeveel je ermee moet doen,Voor een kleinere tuin zal een kleien strooier van Wolf of Gardena wel voldoen .ik heb een Spyker spreader daar gaat 25 kilo in,maar mijn tuinhulp heeft mijn Gardena overgenomen en is er erg tevreden over.Was voor het werk hier te klein ,want ik strooi 250 kilo en dat ging te langzaan met de Gardena .Persoonlijk vind ik Wollf eigenlijk kwalitatief in alles beter dan Gardena en denk dat die ook wel een strooier hebben.
    Zaterdag 6 Februari 2016 om 16:30
  • Joke G. Joke G. Dank je wel voor je reactie Roos! Zal eens gaan googlen op die Spyker spreader!
    Zaterdag 6 Februari 2016 om 16:35
  • Roos T. Roos T. kijk eens op meststrooiwagens heb ik net gedaan en daar vond ik veel.Hoeveel moet je mesten?
    Zaterdag 6 Februari 2016 om 16:37
  • Joke G. Joke G. We hebben vanmorgen met de hand kalk over ons gazon gestrooid, dat was een behoorlijke klus! Leek me handiger om dat voortaan met een strooiwagen te doen. Ons 'gazon' is ongeveer 2,500m2 groot... zal eens kijken bij meststrooiwagens, dank je voor de tip!
    Zaterdag 6 Februari 2016 om 16:58
  • Lieven G. Lieven G. Zie hier de strooiwagen van Gardena in de MijnTuin shop: http://www.mijntuin.org/shop/b...
    Zaterdag 6 Februari 2016 om 18:21
  • Roos T. Roos T. Als je net met een Gardena strooier wil doen zou ik voor gekorrelde kalk kiezen want die strooiwagen is daar niet idiaal voor.Ik heb heb hem gehad.Heb je wel eens je PH laten meten ? Er wordt gedacht kalk strooien jaarlijks moet,maar als je PH goed is moet dat helemaal niet.Tegen het mos helpt het echt niet,dat word veel gedacht.Daar zijn andere middelen voor .
    Zaterdag 6 Februari 2016 om 19:14
  • Gea (Zaaisite) v. Gea (Zaaisite) v. Wij hebben een handstrooier van Wolf Garten. Werkt perfect!
    http://www.grasmaaierstore.nl/...
    Zaterdag 6 Februari 2016 om 19:53
  • Gea (Zaaisite) v. Gea (Zaaisite) v. Aanvullend nog even op de Wolf Garten handstrooier van Wolf Garten: wij strooien met Dologran korrelkalk
    Zaterdag 6 Februari 2016 om 19:55
  • Roos T. Roos T. Gea weet je zeker dat je kalk moet strooien? Hoe is de PH van je grond? Iedereen denkt dat bij het jaarlijks onderhoud hoort.Ik heb de eerste jaren een bodem onderzoek laten doen .Ik had een PH van 3,3 en klapzand.Je kon toen nog hier van de gemeente gratis compost krijgen je moest alleen het vervoer betalen en er zijn tonnen opgegaan .Mijn PH was op een gegeven moment zelfs aan de hoge kant 7,2 te hoog voor zandgrond.Ik breng we nog elk jaar nu mijn eigen compost aan op mijn borders (heb heel veel blad en afval)en maak hopen die we keren en na jaren weer gebruiken.Soms koop ik wel bij
    Zaterdag 6 Februari 2016 om 20:27
  • Gea (Zaaisite) v. Gea (Zaaisite) v. Ja hoor, dat weet ik zeker, De borders varen er wel bij. En naast de gehakselde plantendelen en verzamelde blad brengen wij geen compost op de borders. Heel soms hIer en daar als het nodig is wat kieseriet voor de bladkleur. Wij tuinieren op schrale, ijzerhoudende zandgrond.
    Zaterdag 6 Februari 2016 om 20:42
  • Kiki B. Kiki B. Kalk verarmt het bodemleven. PH is makkelijker omhoog te brengen dan weer omlaag.
    Zaterdag 6 Februari 2016 om 21:14
  • Roos T. Roos T. Ik zit hier op klapzand,wel kleine laag zwart zand en dan geel klapzand.Niets van blad gaat hier weg ,maar wordt samen met de eilkels en het vele amerikaanse en inlandse eikenblad , tuinafval en grasmaaisel gecomposteerd.De PH heb ik wel omhooggebracht met de jaren ,mest alleen organisch en breng elk jaar een laag compost aan .
    Zaterdag 6 Februari 2016 om 22:39
  • Roos T. Roos T. Gea ik heb dus net als jij ijzerhoudend zandmet een lage PH.
    als je 3,3 hebt moet je echt wel wat doen meststoffen gooi je dan ook voor niets,.5,5 tot 6 is goed voor zandgrond.ik meet nooit meer nu,alles doet het goed .Je kon ier torn nog gratis comodt krijhen ban de gemeenet,de wagen moest betaald worden.Er is hier heel wat opgegaan en met een spitmachine onder de grond gewerkt.
    Zondag 7 Februari 2016 om 00:23
  • Gea (Zaaisite) v. Gea (Zaaisite) v. Ok Roos, ik zal eens wat testjes op de borders loslaten, maar eerlijkheidshalve moet gezegd dat ze het prima doen. Zelf herleid ik dat naar de (overigens bescheiden) kalkgift in het voorjaar . Naast dan de hier en daar waar echt nodig, gift kieseriet moet dat voldoende zijn. Dat is mijn maatstaf. Zodra ik het gevoel heb dat de groei en bloei terugvalt of dat bepaalde planten wegvallen, dan besluit ik eerder om die planten óf te verplaatsen naar een andere border (andere omstandigheden qua licht of beschutting bijvoorbeeld) óf af te stoten. Die hebben het dan kennelijk niet naar de zin hier. Dat is weer een andere manier van benaderen. Daar moet natuurlijk wel in meegenomen worden dat ik erg gemakkelijk aan de planten kom (zaaien, uitwisselen) en het dus niet zo zeer doet in de portemonnee als ik afscheid van ze moet nemen :-) Maar... ik sta altijd open voor advies (maar ben daarentegen ook nog wel een beetje eigenzinnig ;-) ) en zal eens testen hoe het staat met die bodemgesteldheid van de borders. Mooie indicatie hier is een rijk bodemleven; een plantgat spitten levert altijd een paar regenwormen op (zeer tot genoegen van de vissen die bij het werken aan de vijverrand al weten dat er zo nu en dan een hapje de vijver in verdwijnt ;-) ). En dan wat de compost betreft, onze gemeente is niet zo gul, één keer per maand mag je wat zakken ophalen of een kleine aanhanger vol. Dat zou dus als ik belangstelling heb, niet echt opschieten. Toen wij de borders aanlegden hebben wij wel drie jaar achtereen een ruime mulch van champost (restmateriaal van de champignonkwekerij) opgebracht, dat heeft de bodem heel veel goed gedaan.
    Zondag 7 Februari 2016 om 07:48
  • Roos T. Roos T. cChampigionmest heb ik ook vaak gebruikt.Ik verwacht niet dat jouw grond zo,n lage PH heeft als onze arme heide dennengrond.Kalmthout was en is een heide dennengebied.Je zit hier zo op dat gele klapzand,maar alles doet het hier goed .De borders liggen verhoogd en zijjn wel gevuld met goede grond.Ook mijn rozenperken hebben een iets lichte leem van onze tuinman die net een huis bouwde bij zijn kwekerij en aankwam met pracht grond met de vreaag of ik daar mischien ieta aan had.Dat heb ik in de grote borders .De grote bostuin hebben we verbeterd met compost en dat daar komt elk jaar compost op nu van onzelf.PH is nu wel neutraal daar.ik heb er grote vlakken met hosta,s ,helleboris en varens staan en veel hydr paniculatas en andere Hortensia,s.Ik hen net al even wat rozen gesnoeid bij de keuken.heb er weer zin in.
    Zondag 7 Februari 2016 om 10:27
  • Kiki B. Kiki B. Net als Roos maakt ik altijd gebruik van eigen compost en enorme hopen bladaarde, die ieder voorjaar weer over de borders ging. Vermengd met oude stalmest of champignonmest. Zoals eerder geschreven ook tuin met droge arme klapzand. Kalk heb ik bewust nooit toegediend, ook niet op het gras. Wel goed bemest. Soms heb je geluk met goede tuingrond en soms, zoals nu in mijn nieuwe tuin, flinke pech. Maar de ervaring leert dat van iedere grond een goede basis is te maken, met veel geduld. Tja, inderdaad kan niet iedereen zich permitteren om steeds planten te vervangen. Daarom probeerde ik wel de condities zo goed mogelijk te maken en de planten zo goed mogelijk uit te kiezen voor de standplaats.
    Zondag 7 Februari 2016 om 11:33
  • Roos T. Roos T. Het heeft me vaak verbaasd hoe goed planten het soms nog doen onder moeilijke omstandigheden.Ze willen bloeien en ik houd van ze,mischien voelen ze meer dat wij denken.
    Zondag 7 Februari 2016 om 11:57
  • Roos T. Roos T. Vanmorgen was hier even een zonnetje en heb ik even een paar rozen bij de keuken gesnoeid.Helaas maar kort ,maar ik ga zachtjes aan beginnen.
    Zondag 7 Februari 2016 om 11:58
  • Joke G. Joke G. Dank voor alle reacties op mijn vraag! Volgens een recente test is de zuurgraad van onze tuin grond 5,3. Optimale zuurgraad voor deze grond schijnt 5,7 te zijn. We hebben ook veel mos in het gazon. Roos, je schrijft dat daar andere middelen voor zijn dan kalk, welke middelen bedoel je dan precies? We hebben nog een ruime voorraad compost, die wilde ik over een paar weken ook op het gazon verdelen..
    Zondag 7 Februari 2016 om 18:51
  • Roos T. Roos T. Wij hebben het ook ook elk jaar mos op donkere natte plekken.Er zijn meerdere middelen in de handel Zoals EDTA .Ik strooi plaatselijk beetje ijzersulfaat (mos gaa direkt dood) op die plaatsen en prik en belucht daarna en krab het als het dood is uit Er zijn ook meststoffen die indirekt mos verdelgen . Ik mest verder wel alles biologisch.
    Zondag 7 Februari 2016 om 20:28
  • Kiki B. Kiki B. Waarom nu weer middelen gebruiken die niet goed zijn voor het milieu, zoals EDTA?
    Zondag 7 Februari 2016 om 21:23
  • Roos T. Roos T. Ok dacht dat wel kon.Geef jij je jouw advies ook maar KiKi.
    Zondag 7 Februari 2016 om 21:46
  • Kiki B. Kiki B. Dat heb ik elders in een post vandaag, overigens ook al vaker, gedaan.
    Zondag 7 Februari 2016 om 21:49
  • Kiki B. Kiki B. @Roos, ter info hier het productblad: http://www.dcm-info.com/UserFi...
    Maandag 8 Februari 2016 om 00:36
  • Roos T. Roos T. Ik mest al jaren met DCM mest,meestal Mix 2 ,maar koop het per pallet en doe er dan 1,5 jaar mee.Heb ook wel gemest met Ecostyle maar die voegen geen MG toe en ik kreeg erg rooddraad vorig jaar,dus ga ik weer over op DCM.Jammer best goede meststof van Ecostyle maar toen ik ze vroeg waarom ze geen spoorelementen toevoegden kreeg ik geen goed antwoord.Ik ga niet nog eens apart MG toevoegen .Op arme zandgrond spoelen mineralen vaak uit.Ik krijg wel met Mix 2 vaker Fusarium en ga zoeken naar lager stikstof gehalte in bij DCM in hun Mix collektie.
    Maandag 8 Februari 2016 om 14:17