Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Als het over moestuinieren gaat..duikt steeds weer de vraag op, moet ik mijn tuin nu omspitten of niet..je verstoort zo het bodemleven van micro-organismen..dus wat kan je het beste doen?
    Donderdag 11 Februari 2016 om 15:25

12 reacties

  • Roos T. Roos T. Alles hangt af van wat voor grond je hebt.Klei die doorvriest na het spitten word mooi los.Zand trek ik open met drietand.Spitten is natuurlijk ingrijpender voor het bodemleven,maar soms moet je het wel doen.En je hebt verschilende soorten klei.
    Donderdag 11 Februari 2016 om 16:21
  • Jacob W. Jacob W. Dat bodemleven is sterk genoeg om zich te herstellen, en zorgt bovendien voor wat beweging na het spitten. Bij een zware grond is het wel lekker hoor! Zorg dat het niet te nat is. Spitten geeft me altijd het gevoel van een frisse, nieuwe start.
    Donderdag 11 Februari 2016 om 16:50
  • Tom M. Tom M. Volledig mee akkoord Ros en Jacob... Bodemleven is sterk en kan wel tegen een stootje ... "de boel" eens door elkaar schudden geeft een nieuwe start, zo kan je ook bladafval en mest de grond inbrengen...ik heb ook kleigrond, maar door de jaren heen is dit een goed en rijk gevulde prettig bewerkbare grond geworden...Zou niet gelukt zijn zonder spitten... men doet al honderden jaren op deze wijze aan moestuinieren... zo heel slecht zal het dus niet zijn denk ik dan... Nog méér en betere opbrengst door niet meer te spitten...? Ik denk het niet...
    Donderdag 11 Februari 2016 om 17:01
  • Roos T. Roos T. Ik spit zand niet tom ,maar mijn zware grond wel vroeger.Zand trek ik open met drietand.
    Donderdag 11 Februari 2016 om 18:54
  • Kiki B. Kiki B. De vraag is dus eerder óf het nodig is om te spitten en zo ja, wanneer en waarom. Vast geklonken grond of grond die teveel onder water heeft gestaan heeft lucht nodig. Dus dan is spitten de enige optie, mits je daarna ook materiaal in de grond aanbrengt die het geheel luchtig houdt.
    Ook zandgrond kan soms een iets diepere ondoordringbare laag hebben en tja, die laag moet echt wel los. Maar vaak is spitten eigenlijk helemaal niet nodig. Dan zou ik de bodem lekker met rust laten en hooguit af en toe lokaal even de spitvork laten kraken zodat er wat luchtkanaaltjes komen, daarna de bovenlaag beetje rul krabben. Zelfs niet eens schoffelen. Gewoon ff lekker de tandjes erin ;-)
    Donderdag 11 Februari 2016 om 19:41
  • Roos T. Roos T. Vroeger dacht ik ook dat dat nodig was,maar nu weten we beter.Bij ons slaat de grond wel dicht met veel regen en ben ik blij met de drietand,maar ga niet diep.
    Donderdag 11 Februari 2016 om 20:09
  • Renilde Renilde Ik las eens dat ONKRUID je iets meer kan vertellen hoe je grond er aan toe is. Ik meen me te herinneren dat bv heermoes te voorschijn komt op plaatsen waar de grond dichtgeslibt is maar wel voedzaam is. Dan zou je misschien op die plaatsen wel kunnen spitten en op andere plaatsen is dat misschien niet nodig. Zou dat zo zijn?
    Donderdag 11 Februari 2016 om 22:40
  • Tom M. Tom M. Ik denk dat we daar eindeloze discussies kunnen rond voeren... wel, niet, een beetje, oppervlakkig.. Ik ben van mening dat elk voor zichzelf best uitmaakt wat hij met zijn/haar grond doet. Ikzelf blijf spitten en humus toevoegen totdat mijn lijf het laat afweten... ik heb het mijn vader en mijn grootvader altijd zo zien doen, geen pier, mol, larve of microscopisch klein gedierte die er ooit de brui aan gaf om op die grond gehuisvest te blijven...en die noeste arbeid resulteerde telkens weer in een hoop gezonde groenten, onttrokken uit die vruchtbare aarde... Amen. :-)
    Donderdag 11 Februari 2016 om 23:24
  • Kiki B. Kiki B. Spitten waar Heermoes staat zou ik niemand aanraden:-)
    Vrijdag 12 Februari 2016 om 08:51
  • Oke, bedankt voor jullie reakties..ik merk wel, zoveel zinnen zoveel wensen, maar ik ga met de 5-tand het oppervlak opentrekken..wil toch weten wat dit uitwerkt..ik had gehoord minder ziektes in je gewassen..
    Vrijdag 12 Februari 2016 om 10:01
  • Roos T. Roos T. Heermoes is vreselijk onkruid dat je zeker niet moet spitten,Maakt lange witte wortels die overal opkomen.en als je spit hak je de wortels in stukken.Er bestaat een produkt tegen .Je kan natuurlijk steeds proberen de wprtels te volgen en weg te halen,maar in een gazon is dat niet te doen.
    Vrijdag 12 Februari 2016 om 10:12
  • Roos T. Roos T. Christian Verdichting verminderen is natuurlijk altijd goed je krijgt weer zuurstof in de bodem.
    Vrijdag 12 Februari 2016 om 10:17