Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Mirèse V.Hoi, ik heb rond mijn halfstam en laagstam fruitbomen lavendel geplant. Nu wil ik graag kalk gooien omdat dit goed is voor de lavendel en meststoffen voor de fruitbomen. Kan dit samen of is er dan een probleem van een van beide planten? groetjes - Mirèse V.
    Maandag 29 Februari 2016 om 09:57

10 reacties

  • Tom M. Tom M. kalk strooien en bemesten gaan nooit goed samen... Bekalken kan je het ganse jaar door doen indien nodig, maar niet samen met bemesting... kwaad kan het niet echt, maar het heeft weinig nut... mest en kalk heffen elkaar op, werken elkaar tegen of... zo je wil... meststoffen worden door de kalk teniet gedaan of "geblust".. best niet doen dus... Ik zou de voorkeur geven nu aan bemesting, fruitbomen varen er wel bij, en een lavendelplant is vlugger vervangen dan een fruitboom indien nodig, lavendel kan wel tegen een stoot(je) kalken kan je altijd nadien nog... groeten,
    Maandag 29 Februari 2016 om 23:43
  • Mirèse V. Mirèse V. Dank je Tom, zal ik doen.
    Dinsdag 1 Maart 2016 om 08:43
  • Jeannette v. Jeannette v. Fruitbomen als appel en peer hebben de kalk die in de bodem aanwezig is meestal zelf nodig. Zowiezo is het voor fruitbomen beter om een boomspiegel vrij van beplanting te houden als het tenminste om de opbrengst gaat, maar met de lavendel erin ziet het er natuurlijk wel gezelliger uit. Toch zou het ook voor de lavendel beter zijn, want DIE houdt dan weer niet van veel bemesting die de fruitbomen wél moeten krijgen. Heb je er geen ander leuk plekje voor?
    Dinsdag 1 Maart 2016 om 12:16
  • Roos T. Roos T. Weet je zeker dat de zuurgraad van de grond niet goed is dat je kalk strooit?Dat zou ik eerst willen weten voor je de PH mischien onnodig verhoogt.Kalken is niet iets wat bij het jaarlijks onderhoud hoort zoals mesten.Ik merk dat veel mensen. dat denken .Mischien is de zuurgraad wel in orde ,afhankelijk wat voor soort grond je hebt.Je kan het vaak laten bepalen in voorjaar bij tuincentra of setje kopen om het te metenen ,zeker geen kalk strooien en kort daarna mesten,daar moet tijdje tussen zitten.
    Dinsdag 1 Maart 2016 om 14:42
  • Mirèse V. Mirèse V. Dag Roos, Jeannette en Tom, ik heb gelezen dat lavendel van kalk houdt vandaar mijn idee om de lavendel te bemesten. Ze zijn er een beetje flauw uit naar mijn mening. Maar tegelijkertijd vroeg ik me af of het wel ok was voor de fruitbomen. En is veel bemesten voor de opbrengst wel goed voor de lavendel?
    Misschien moet ik ze inderdaad wel op een ander plekje zetten maar dan heb ik zo weinig "gezelligheid" onder de boompjes.
    Dinsdag 1 Maart 2016 om 17:06
  • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Mirèse, het punt is nou net dat het voor de bomen veel beter is om de ruimte eronder niet te beplanten vanwege wortelconcurentie. Boomwortels halen, als de boom op de juiste manier geplant is, hun zuurstof o.a. uit de bovenste bodemlagen. Dat is ook een van de redenen waarom men een boomspiegel zonder beplanting adviseert. Lees dit artikel eens door, vooral het gedeelte over de boomspiegel. http://www.fruitpluktuin.nl/fr...

    Fruitbomen hebben in verhouding tot de lavendel veel meer mest nodig. De lavendel zal dat niet kunnen verdragen. Vandaar mijn vraag of je niet een ander plekje voor ze had. Ik snap helemaal dat je het dan niet erg fleurig vindt. ;-) Misschien dat iemand anders daar ideeën over heeft?
    Woensdag 2 Maart 2016 om 13:35
  • Kiki B. Kiki B. Ik ben het geheel eens met Jeannette. De bomen zullen beter doen met een boomspiegel. Los daarvan zal de Lavendel onder deze fruitbomen te weinig zon krijgen. Om toch wat gezelligheid te creëren zou je hier en daar wat wickermanden kunnen zetten met wat leuke beplanting en/of bloembollen.
    Woensdag 2 Maart 2016 om 16:22
  • Mirèse V. Mirèse V. Update : de lavendel is verplant en alle bomen hebben een ruime boomspiegel!
    Donderdag 21 April 2016 om 18:42
  • Kiki B. Kiki B. Mooi!!!
    Donderdag 21 April 2016 om 22:12
  • Jeannette v. Jeannette v. Daar zullen ze je dankbaar voor zijn!
    Vrijdag 22 April 2016 om 14:44