Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Frederik S.

  • Frederik S.Dag iedereen,

    Toegegeven, ik ben een groentje als het op groene vingers aankomt . Tot voor kort op een appartement gewoond en nu in onze nieuwbouwwoning (lees met een niet aangelegde tuin). We beschikken in totaal over ongeveer 2000m² tuinoppervlakte.

    Begin volgende week komen ze de bestaande begroeiing (grotendeels doodgespoten) infrezen en de grond nivelleren met grote machines. En daarna is het aan ons. De bedoeling is om voorlopig gras te zaaien zodat het geheel er proper uitziet, om dan later het geheel meer vorm te geven.

    Mijn vragen aan jullie:
    - Kunnen we eind volgende week nog starten met het inzaaien van gras?
    - Hoe moet ik hierbij tewerk gaan?
    - Welke "nazorgen" zijn noodzakelijk?

    Nogmaals, ik ben een beginneling, dus alle tips (hoe stom ze ook lijken) zijn welkom.

    Alvast bedankt,
    Frederik
    Donderdag 19 Mei 2016 om 13:53

16 reacties

  • Tom M. Tom M. Gras inzaaien kan altijd van voorjaar tot september... nadeel van zaaien in het voorjaar is dat ook het onkruid mee profiteert (wat je in het najaar minder hebt) Je kan (afhankelijk van de samenstelling van de grond) nog wat extra humus of vivimus (grondverbeteraar) toevoegen, ook een hoeveelheid afgewerkte champignonmest kan wonderen doen (meestal gratis te verkrijgen, enkel vervoer te betalen, langs ons kanten toch...) Dit mooi infrezen en de grond nivileren en opruimen... (harken, takjes, onkruid en steentjes verwijderen)..Gras zaai je in princiepe maar één keer, dus een beetje voorbereiding kan later veel leed vermijden ;-) ook wat startersmeststof strooien kan helpen om de zaadjes vlot te laten kiemen en groeien. Dan harken, inzaaien (reken maar 10 à 20% verlies door vogelvraat, niet opkomen e.d.) Niet té dik zaaien, want gras dikt sowieso wel aan met tijd... en haaks op de ingezaaide en geharkte grond terug harken, zodat de zaadjes min of meer lichtjes bedekt zijn. Dan aanrollen zodat de zaadjes goed contact hebben met de aarde. In deze (zomer)periode is vochtig houden ook wel nodig (niet te geweldig sproeien, anders spoelen de zaadjes op één hoop...) eventueel met een automatisch sproeisysteem... Na opkomst de eerste maal eventueel opnieuw rollen en maaien met scherpe messen... succes !!!
    Donderdag 19 Mei 2016 om 16:38
  • Gerda Pee Gerda Pee Hoi Frederik, allereerst gefeliciteerd met de nieuwe woning! 2000 m2 tuin, je bent te benijden. Is het je bedoeling om voorlopig al die m2 met gras te bedekken of slechts een gedeelte? En heb je al een idee voor hoe lang? Ik vraag dit omdat het nog best een hele klus is om een eenmaal aangelegd en geworteld grasveld weer te verwijderen.
    Donderdag 19 Mei 2016 om 19:08
  • Miguel en de tuinwolf aka Domi M. Miguel en de tuinwolf aka Domi M. Den boel eerst al platgespoten, dan draait mijn maag al om. Ik zou mij schamen, mooi staaltje van...
    Vrijdag 20 Mei 2016 om 07:22
  • Miguel en de tuinwolf aka Domi M. Miguel en de tuinwolf aka Domi M. Eersten tip gebruik geen pesticiden!!!
    Vrijdag 20 Mei 2016 om 07:24
  • Roos T. Roos T. Miguel Hij gebruikte dus een herbicide en geen pesticide.Dat hij zich moet schamen is dus jouw opinie en iedereen heeft de vrijheid te doen wat hij wil.Soms moet je op een groot terrein wel eens een beslissing nemen die je op een klein terrein anders zou nemen.Lees eens hoe vriendelijk Tom hem helpt.
    Vrijdag 20 Mei 2016 om 08:24
  • Miguel en de tuinwolf aka Domi M. Miguel en de tuinwolf aka Domi M. Dus heb ik ook de vrijheid te schrijven wat ik wil, tip 2 gebruik geen herbiciden!!
    Vrijdag 20 Mei 2016 om 08:49
  • Peter R. Peter R. Netjes geantwoord, Roos. @Miguel: jouw mening geven/vrije meningsuiting is net iets anders dan tegen personen zeggen dat ze zich moesten schamen.
    Vrijdag 20 Mei 2016 om 09:12
  • Miguel en de tuinwolf aka Domi M. Miguel en de tuinwolf aka Domi M. Het is niet omdat ik mij zou schamen, dat een ander dit ook hoeft te doen.
    Lees wat er staat!
    Vrijdag 20 Mei 2016 om 09:16
  • Peter R. Peter R. Ik lees heel goed wat er staat. Door dit te zeggen, doelt u erop dat hij/zij dit ook hoort te doen. Anders zou u dit gewoon niet schrijven. Maar wees gerust ... ik ga hier niet een welles/nietes spelletje van maken en de 'discussie' verder uitbreiden. Laten we het hier gezellig houden ...
    Vrijdag 20 Mei 2016 om 09:42
  • Tom M. Tom M. Juist Peter, en dank u Roos, mijn gemoed schiet vol :-) :-) Wees een klein beetje lief voor elkaar, én de natuur natuurlijk... het is niet omdat onze (wereld)leiders er niks van bakken en ons hun slechte voorbeeld opdringen, dat wij dit moeten volgen... voor dat kleine tijdje dat we op deze aardkloot rondhuppelen, hou het wat leuk, en gras zaaien is nu net zoiets leuk... dus Frederik... AAN DE SLAG ;-) Succes en fijn weekend allemaal
    Vrijdag 20 Mei 2016 om 12:35
  • Miguel en de tuinwolf aka Domi M. Miguel en de tuinwolf aka Domi M. Blijkbaar wil u deze polemiek wel verder voeren anders zou u niet reageren.
    Vrijdag 20 Mei 2016 om 13:37
  • Roos T. Roos T. Tom is een zeer vriendelijk mens en schrijft juist iets positiefs .Ik zie niets van polemiek doorvoeren,Laten we het gezellig houden zeg ik hem na.
    Vrijdag 20 Mei 2016 om 14:10
  • Tom M. Tom M. Dank u Roos en amen, we zien het weekend positief tegemoet ;-)
    Vrijdag 20 Mei 2016 om 15:40
  • Roos T. Roos T. Ik wens jou in ieder geval een mooi weekend Tom.
    Vrijdag 20 Mei 2016 om 16:35
  • Kris V. Kris V. Ik zou aanraden om het eerste jaar aardappelen te planten op uw grond en pas in het najaar gras te zaaien. Op die manier kan de grond zich opnieuw wat 'zetten'. Ook zal er veel minder onkruid in uw gras staan als u dit in het najaar gaat zaaien. Als u nu gaat zaaien dan zult u ongetwijfeld over aantal jaren verzakkingen vaststellen in uw grasplein.
    Zaterdag 21 Mei 2016 om 07:58
  • Frederik S. Frederik S. Dank jullie wel allemaal voor de goede raad. Valt een beetje in lijn met wat ik dacht te doen en al gehoord heb. Wat het spuiten betreft. Als je van een weide waar nog nooit iets mee gebeurd is ineens een gazonneke wil maken, denk ik dat je niet veel andere keus hebt (ben zelf ook niet echt pro voor jouw informatie). Werd mij immers aangeraden door mensen die er jaar en dag mee bezig zijn. Toch bedankt voor de fijne reaktie.

    Aan Tom en Roos en Kris, zeer bedankt voor de tips (en verdediging :-)). Kris, nog een vraagje voor jou ivm die patatten. Stel dat ik dit zou doen, want heb dit inderdaad al meermaals gehoord, is het dan niet zo dat een genivelleerd stuk weer volledig put en bult is nadien (en de gedane kosten dus voor niets zijn geweest)? Hoe lang moeten die planten daar dan staan? Eens gerooid, is de grond dan klaar voor gras? En tot slot, 2000m² aardappelen, dat is een heuse voorraad niet? :)

    Aan Gerda, ik zou inderdaad alles bedekken met gras. in de toekomst zal er op een stuk wel een diertje kome te staan, maar die hebben ook gras nodig. En we hebben voorlopig nog geen idee waar we planten/bloemen zouden zetten. Eerst de tuin een beetje "ervaren" om dan besilissingen te nemen.
    Maandag 23 Mei 2016 om 10:00