Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Trudie v.Hallo ,ik heb een paar weken geleden allemaal buxus struiken gekregen en geplant en begrijp van deze site dat je moet bekalken. Dat kun je natuurlijk kopen maar kan het ook op een alternatieve manier ?
    Zondag 22 Mei 2016 om 09:57

14 reacties

  • Roos T. Roos T. Hoe bedoel je alternatief?kalken is alleen nodig als je PH (zuurwaarde) te laag is.Op wat voor grond tuinier je?
    Zondag 22 Mei 2016 om 10:25
  • Edwin d. Edwin d. kalk zorgt er voor dat meststoffen beter worden opgenomen. Moet je zoals Roos zegt wel weten of je zure of kalkrijke grond hebt. Water naar de zee dragen heeft geen nut. Buxus heeft veel eten nodig, dus mest en compost zijn ook belangrijk. Ik doe alle eierschalen op de composthoop zodat de compost niet te zuur wordt. Zorg dat de eierschalen goed droog zijn en dan verkruimelen, vervolgens over de compost strooien.
    Ik tuinier niet op zure grond maar omdat ik van hosta's hou gooi ik altijd veel afval in de tuin, ook van anderen. Zodoende wordt de grond vanzelf iets zuurder dus ik strooi wel 1 keer per jaar wat kalk in de rondte. De tuin krijgt ook 1 keer per jaar koemestkorrels toegeworpen.
    Zondag 22 Mei 2016 om 11:25
  • Roos T. Roos T. Edwin .Zou je nie tbeter een samengestelde mest kunnen geven.Koemest korrels voegen alleen humus toe,Ik gebruik samengestelde organische NPK mest dus met Stikstof ,Phosphor en kali.en wat Magnesium.
    Zondag 22 Mei 2016 om 11:32
  • Roos T. Roos T. Met compost uit eiegen tuin voeg ik elk jaar humus toe.Ik composteer al mijn blad (veel grote eikenbomen) en als dat klaar is geef ik het aan mijn varens , hosta,s en borders.
    Zondag 22 Mei 2016 om 11:35
  • Roos T. Roos T. eigen tuin moet er staan.
    Zondag 22 Mei 2016 om 11:36
  • Edwin d. Edwin d. ik strooi ook stiekem bloedmeel, beendermeel en kieseriet, wil het niet te ingewikkeld maken.
    Zondag 22 Mei 2016 om 11:41
  • Trudie v. Trudie v. Ohh help! Het is al ingewikkeld:-)))) Ik zou weten niet wat voor grond dit is. Het onkruid wat de grond uitschiet zijn brandnetels, hondsdraf, fluitekruid en ridderzuring, en de grond ziet er grijs zanderig en droog uit.. Zegt dat iets, Edwin?
    Zondag 22 Mei 2016 om 11:55
  • Edwin d. Edwin d. ik zie waar je woont. Inderdaad droge zandgrond. Dan hoef je je over de kalk waarschijnlijk geen zorgen te maken.
    Toevoegen van plantaardig materiaal om vocht vast te houden des te meer denk ik. Composthoop maken en aan kennissen vragen snoeiafval in te leveren. Mulchen helpt ook goed, dan strooi je bijvoorbeeld gemaaid gras en bladafval rond je planten in het najaar. Eerst een beetje in de grond werken en daarna een dikkere laag. Moet je wel gras hebben van iemand die altijd netjes zijn veldje maait anders heb je zelf in no time een grasveld.
    Geen snelle oplossing, sorry.
    Wat wel een feit is, is dat je niet tegen de natuur in moet tuinieren. Zoek planten die goed op jouw grond willen groeien, grassen en dergelijke. De buxussen zullen het vooral in de zon zwaar krijgen.
    Zondag 22 Mei 2016 om 12:07
  • Kiki B. Kiki B. De takenlijst van deze site klopt heel vaak niet. Zomaar bekalken is echt niet goed. Voor de rest zijn bovenstaande adviezen gelukkig wel nuttig:-) . Met mulchen en compost kan je van jouw droge zandgrond fantastische tuingrond maken.
    Zondag 22 Mei 2016 om 12:15
  • Roos T. Roos T. Daar denk ik dus anders over Edwin.juist zandgrond is vaak aan de zure kant,maar laat eerst even een testje doen Kan je ook zelf maar niet zo goed als en professioneel ondezoek.Ik heb toen ik hier kwam wonen een echt bodemonderzoek laten doen.
    Zondag 22 Mei 2016 om 17:29
  • Kiki B. Kiki B. Dat ben ik geheel met je eens Roos.
    Zondag 22 Mei 2016 om 17:37
  • Trudie v. Trudie v. Mmmmm, dat grasveldje maai ikzelf heel braaf elke twee weken dus dat komt goed. Heb veel eiken om mijn tuin heen staan dus dat komt ook goed. Komposthoop heb ik al een winter.( hoe doe je dat? Laat je die dan rusten terwijl je aan een andere begint?) Oude koemest kan ik wel aan komen bij de Hooglanders vandaan. Ik probeer idd dat te laten groeien wat het hier goed doet. experimenteer daar al een jaartje mee. Die buxussen geef ik elke dag water sinds ik ze twee weken geleden heb geplant. Eentje is er dood , de andere zeven doen hun best zie ik. Had er al vier in potten, daar hoef ik nooit naar om te kijken. Doen het uitstekend. Maar fijn om te horen dat jullie meedenken. Bodemonderzoek overweeg ik niet eens want ik ben een kunstenaar met een uitkering: goochelen dus. Toch heb ik tot mijn goochelende verbazing een mooie tuin:-)))
    Zondag 22 Mei 2016 om 18:26
  • Kiki B. Kiki B. Haha Trudie, gaat vast wel god komen dan;-). Eikenblad is overigens niet geschikt, zit veel looizuur en en kan je beter twee jaar laten liggen op een bladhoop voordat je het gaat gebruiken. Over composthopen kan je veel lezen hier via de zoekmachine en anders via goochle... Oude koemest kan je met grasmaaisel mooi flensjestaart van maken, met wat ander plantmateriaal er door heen. Via composthoop. Zo heb ik het altijd gedaan en ging perfect. En ja, ik werkte met meerdere composthopen. Hangt ook van de ruimte in je tuin af.
    Zondag 22 Mei 2016 om 18:49
  • Roos T. Roos T. Ind bij mij ligt het enkele jaren en gemengd met kalk voor het gebruikt wordt.Je moet daar natuurlijk plaats voor hebben.
    Zondag 22 Mei 2016 om 19:42