Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • EvaHallo allemaal. Hoe kan ik t beste een trompetbloem stekken? Kan t ook gewoon in water? En hoe zit dat met een klimroos? Alvast bedankt.
    Donderdag 26 Mei 2016 om 21:00

26 reacties

  • Barbera v. Barbera v. Trompetbloem weet ik niet. Wat betreft klimroos: ik had deze herfst een paar takken in de grond gestoken met in ieder geval 1 oog onder de grond. Twee van de drie sloegen aan, dus dat ging redelijk makkelijk zonder echt iets bijzonders te doen. Vaak is een klimroos geent op een andere variant, de voordelen wat je daarvan kan hebben heb je niet met de stek, maar ik zou het gewoon proberen.
    Donderdag 26 Mei 2016 om 21:33
  • Barbera v. Barbera v. Voor de duidelijkheid: ik had het gewoon in de volle grond gestoken. Niet eens in een aparte pot.
    Donderdag 26 Mei 2016 om 21:35
  • Eva Eva Wow! Dat klinkt echt heel gemakkelijk. Ik ga het ook proberen. Hartelijk dank voor je reactie.
    Donderdag 26 Mei 2016 om 22:01
  • Rozen stekken is inderdaad heel gemakkelijk. Zie hier: http://www.mijntuin.org/plants...
    Het beste gaat dat bij rozen die op hun eigen wortels groeien, dus geen ge-ente rozen.
    Donderdag 26 Mei 2016 om 22:30
  • Wat bedoel je met Trompetbloem: Brugmansia of Campsis?
    Donderdag 26 Mei 2016 om 22:31
  • Lex v. Lex v. Brugmansia (engelentrompet) kan voor de meeste kruisingen gewoon prima op water gestekt. Afhankelijk van de groeikracht die er in zit kan het even duren voor hij wortelt maar voor de meeste lukt het zo wel. Alternatief kan het ook door gewoon in potgrond te stekken (persoonlijk gebruik ik dan wel stekmiddel)
    Donderdag 26 Mei 2016 om 22:32
  • Met de Campsis heb ik geen eigen ervaring, maar mijn ervaring met het stekken van Brugmansia staat hier: http://www.mijntuin.org/plants...
    Donderdag 26 Mei 2016 om 22:33
  • Eva Eva Ik ga beide proberen: stekgrond en water. Bedankt ik laat t weten als t lukt! :)
    Donderdag 26 Mei 2016 om 22:44
  • Maar Eva., welke plant bedoel jij nu met trompetbloem?
    Donderdag 26 Mei 2016 om 22:53
  • Bedoel je toch de Brugmansia?
    Dan is het jammer dat je zo ver weg woont, want ik heb nog wel een opgepotte en bewortelde stek over.
    Donderdag 26 Mei 2016 om 22:55
  • Eva Eva Ja die bedoelde ik. Bedankt, inderdaad te ver weg. Nou, dan ga ik gewoon de uitdaging aan. Vind ik ook wel leuk!
    Donderdag 26 Mei 2016 om 22:58
  • Veel succes, Eva!! :-))
    Donderdag 26 Mei 2016 om 23:03
  • Tom M. Tom M. Datura of Brugmansia: Stekken nemen in het najaar, vóór de vorst (jonge groen, +/- 30cm lang) en bewaren tijdens de winter in een pot water... In het vroege voorjaar hebben de stekken lange witte draadachtige wortels gevormd... deze oppotten in een pot (februari)met bloemaarde om verder te laten wortelen (ondertussen zijn er al bladeren te zien, mag je gerust een deel van afnemen om wortelgroei te bevorderen) en in april-mei in hun definitieve (grote) pot uitplanten... Véél voeding en water, en absoluut geen vorst... Vroeger hield ik de moederplant over, maar dat is een gesleur... tegenwoordig hou ik ieder jaar een 30-tal stekken over... gaat prima, kost niks...
    Vrijdag 27 Mei 2016 om 00:13
  • Lex v. Lex v. Tja, het is net wat je mooi vind Tom Mestdach en Wilma. Persoonlijk hou ik het liefst ook moederplanten over omdat die al mooie stammetjes hebben.En aan gezien er toch al fuchsia's in het overwinter hok moeten... Kunnen die potten brugmansia er ook nog wel bij. Ik neem wel nog steeds stekken elk jaar als backup want in de overwintering krijgen de planten geen water en dat loopt niet altijd even goed af (al zijn het wel doorgaans de fuchsia's die het voor gezien houden.

    Als ik dan vervolgens in het voorjaar rond april alles aan de groei heb (stekken die groeien doorgaans in januari al met gemak, het wortelt snel) dan kan ik rustig kijken welke stekken ik nodig heb en welke ik weer weg doe.

    Naamloos wil overigens niets anders zeggen dan dat de oorspronkelijke kruising/naam niet bekend meer is, het zou dan ook fout zijn om een naam toe te kennen. De naamloze gele zou bijv vaak 'grimaldi' of een kruising daarvan moeten zijn maar dat is onmogelijk om nog met zekerheid te zeggen. Naamlozen zijn vaak de makkelijker te kweken planten die mensen over houden. Met regel kun je die gewoon op water stekken.

    Onderhand heb ik o.a.:
    - Naamloze gele (geurt, bloeit uitbundig)
    - 'margaret' (wit, geurt, bloeit uitbundig,)
    - Kruising dieproze (Exacte kruising zou ik op moeten zoeken, bloeit met flushes iig het afgelopen jaar, benieuwd wat hij nu doet)
    - Roze naamloze, (bloeit redelijk uitbundig)
    - cordata 'red' ("koude brugmansia" heeft ander wensen dan de anderen)
    - pink perfection (bonte plant, heb nu een stek staan voor het eerste jaar)
    - Louka (stekje, eerste jaar dat ik hem heb, ook geel)

    en nog 2 kruisingen die ik dit jaar voor het eerst in bloei il hebben, dan is het nog de vraag welke eigenschappen ze hebben.... :P
    Vrijdag 27 Mei 2016 om 08:26
  • Eva Eva Ik ben nog maar een startende tuinier. Altijd appartement gehad, nu een tuin. Overwinterhok had ik nog nooit van gehoord, dus ik leer veel hier. Bedankt en lees graag met jullie mee!
    Vrijdag 27 Mei 2016 om 08:42
  • Lex v. Lex v. Het "overwinter hok" is in dit geval niets anders als een werkzolder waar gewoon de planten worden neer gezet. Belangrijkste is dat de ruimte waar ze in staan niet te warm is maar ook niet onder het vriespunt komt. Dus dan bijv tussen een temperatuur va 1 en 10 graden, gewoon zodat de planten niet groeien maar ook niet dood gaan van de kou Het zou bijv ook een schuur met verwarming en temperatuur schakelaar kunnen zijn. Let wel, verschillende planten hebben verschillende eisen. In principe zijn brugmansia en fuchsia in de regel als enige eis dat ze vorstvrij maar koel staan, maar als je wat tropischere planten hebt dan zou het bijv 10+ of 15+ moeten zijn.
    Vrijdag 27 Mei 2016 om 08:47
  • Tom M. Tom M. Is inderdaad waar Lex, de "moederplanten " overhouden heb ik ook jaren gedaan... Maar ja... plaatsgebrek én een operatie aan de rug (dubbele hernia) hebben me enkele werkwijzen doen herbekijken... Tegenwoordig ben ik de heel gelukkige eigenaar van een serre die ik 's winters isoleer en lichtjes verwarm... dus overwinteren van allerhande stekken en planten gaat nu wel beter.... Die originele potten werden zwaar om te verplanten en te versleuren... Dat stekken lukt inderdaad vrij goed... het is ieder jaar weer (met plezier) rondomrond uitdelen van het teveel aan gelukte steken...
    Vrijdag 27 Mei 2016 om 08:50
  • Ben het volledig met je eens, Lex, dat die stammetjes van de Brugmansia's heel mooi zijn. Ze voegen beslist charme toe aan de plant. En ik zie bij mijn dochter, die de moederplant al enkele jaren overwintert, dat deze ook veel vroeger bloeit. Logisch eigenlijk, want de plant hoeft niet eerst nog een groot wortelstelsel en dito takken te maken. Maar mijn overwinterhok (schuur) heeft vele functies en maar beperkt ruimte. Bovendien, de rug beetje ontzien.... Vandaar dat ik voor stekken i.p.v. overwinteren kies.

    Wat een geweldig leuke collectie Brugmansia's heb jij. Lex!!!
    Ik heb alleen gele (naamloze) en die heb ik vanwege de enorme geur; bedwelmend gewoon :-)). Maar B. worden zo groot, dat ik in mijn kleine stadstuin toch niet meer dan 1 plant kan plaatsen. Daar ben ik heel tevreden mee ;-)
    Vrijdag 27 Mei 2016 om 09:06
  • Lex v. Lex v. Nog een kleine verzorgingstip: Brugmansia's kunnen zeer veel voeding gebruiken. Zodra ze aan de groei zijn kun je ze elke week bemesten. In het begin als ze bijv pas verpot zijn en al redelijk op weg zijn met wortels geef ik ze 10-52-10 voor betere beworteling. Later als ze meer richting bloei gaan geef ik ze elke week 20-20-20 1 tot 2 gr per liter.

    Als je gewoon standaard pokon voor kamer/tuinplanten gebruikt kan dat ook gewoon wekelijks. Ik weet alleen niet hoe het dan zit met ophoping van zouten, nou geef je in de zomer vaak zodanig veel water dat het nieteens een probleem hoeft te zijn.
    Vrijdag 27 Mei 2016 om 09:14
  • Lex, ik geef ze vloeibare voeding ( de goedkoopste) eenmaal per week en daarnaast maandelijks een handje patentkali op de pot. Dat groeit prima en als het blad als eens wat gelig wordt geef ik nog een extra giftje patentkali. Van ophoping van zouten heb ik geen last gehad. Inderdaad zoals je al zegt krijgen ze zoveel water dat dat geen probleem is.

    Wat ben je precies met de samenstelling van de meststoffen? Stel je die zelf samen?
    Maar wellicht doe je dat vanwege je collectie planten met allemaal een bijzondere behoefte?
    Vrijdag 27 Mei 2016 om 09:20
  • Tom M. Tom M. Ik gebruik de professionele "peters meststof" enkel verkrijgbaar bij kwekers en prof. tuincentra
    in verhouding 10-52-10 inderdaad... gebruik ik voor al mijn éénjarigen... iedere week één soeplepel oplossen in 10 l. water... prima resultaat.... :-)
    Vrijdag 27 Mei 2016 om 10:00
  • Lex v. Lex v. Bestel de voeding doorgaans bij kwekerij gommers.
    Verschilt wat ik geef. In principe kunnen de meeste planten wel toe met 20-20-20 (Hangt er van af, mijn schoonmoeder goot het bij bij de perkplantjes, maar bij een passibloem zou ik het bijv absoluut niet gebruiken) tijdens de groeiperiode alleen de standaard dosering is 1gr/L de brugmansia's krijgen tijdens goede groei het dubbele. In principe hoef ik met de 20-20-20 ook niets bij te mesten, ook geen patentkali. Het enige tekort wat ze dan misschien nog kunnen krijgen is magnesium maar zelfs dat komt eigenlijk niet voor.

    10-52-10 is eigenlijk puur voor wortelgroei en misschien eerste knopvorming maar daarna is het overschakelen op 20-20-20 beter.

    Overigens, bij brugmansia is de regel dat ze pas bloeien (knoppen vormen) na het vormen van de eerste Y splitsing, planten die wat ouder zijn, en bijv op de stam uitlopen hebben de neiging om al eerder een Y te maken dan stekken doorgaans. Varieert ook nog wel eens overigens. En natuurlijk is er af en toe de uitzondering van de plant die opeens een knop maakt langs een stengel die nog geen Y gemaakt heeft... :P
    Vrijdag 27 Mei 2016 om 10:18
  • OK, dank voor de informatie. Lex.
    Van die Y splitsing wist ik al en meestal klopt dat inderdaad.
    Vrijdag 27 Mei 2016 om 15:59
  • Kiki B. Kiki B. Over de vraag, ik heb vaak veel klimrozen op water gestekt. Ging prima.
    Vrijdag 27 Mei 2016 om 20:58
  • Eva Eva Ok. Bedankt! En moet ik dan echt oktober ongeveer aanhouden? Of kan t ook eerder? Sorry Lex en Wilma, y splitsingen gaan mij nog iets te ver. :)
    Vrijdag 27 Mei 2016 om 21:10
  • Rozen stek je het best in juli en de Brugmansia stek je in november voor de eerste nachtvorst.
    Vrijdag 27 Mei 2016 om 21:56