Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Isabelle M.Ik heb vorige week keverlarvejes in papieren zakjes geplaatst op de rozen. Vlgs mij zijn ze allemaal 'weggeregend', €20 dus in de riool.... Heb ik iets fout gedaan? Kent er iemand nog een biologisch bestrijdingsmiddel tegen bladluizen op rozen?
    Vrijdag 17 Juni 2016 om 19:12

17 reacties

  • Kiki B. Kiki B. Zonde van die 20 euro en niet nodig. Fikse regenbuien spoelen de meeste luizen vanzelf weg. En anders een fikse waterstraal of gewoon met de hand de luizen wegvegen. Beetje luis kan ook helemaal geen kwaad en de kleine vogels zijn er weer blij mee!!
    Vrijdag 17 Juni 2016 om 19:19
  • Marieke V. Marieke V. Eerst luizen handmatig zoveel mogelijk wegwrijven.
    brandnetel trekken in heet water, af laten koelen, scheutje spiritus en beetje zeep erbij, plant ermee besproeien.
    Vrijdag 17 Juni 2016 om 21:09
  • Monniek G. Monniek G. Ik heb dat enkele weken geleden ook gedaan. Ik geen niks gezien van larven of de fasen daarna. Geen lieveheersbeestjes in mijn tuin. Ben dan uiteindelijk sproeimiddel (ECOLOGISCH ! merk Naturen) gaan kopen en dat werkte direct. Zonde van het geld, want die larven kosten wel vrij veel. Oorzaak te zoeken bij het natte weer? 2dagen nadat ik het in de tuin had geplaatst, waren er van die hevige stortbuien.
    Netelgier verkopen ze ook kant en klaar bij Horta.
    Zaterdag 18 Juni 2016 om 12:19
  • Anneke S. Anneke S. Ik doe altijd water met savon noir (volgens mij is dat in Nederland gewoon groene zeep) in de plantenspuit en als het wat koeler is op de dag sproei ik er al m'n rozen mee. Werkt nog steeds goed. Hier in Frankrijk is savon noir iets duurder voor een fles (4 euro) in vergelijking met groene zeep in Holland, maar het blijft heel goedkoop t.o.v. allerlei middeltjes van het tuincentrum.
    Zaterdag 18 Juni 2016 om 12:59
  • Johan L. Johan L. brandnetel 12uur laten weken in koud water, daarna met vernevelaar de planten besproeien :) weg zijn de luizjes
    Zaterdag 18 Juni 2016 om 13:07
  • Monniek G. Monniek G. Vroeger dikwijls en veel netelgier gemaakt, maar dat doe ik écht niet meer. Veel werk, en stinken dat dat doet.....
    Zaterdag 18 Juni 2016 om 13:30
  • Monniek G. Monniek G. Dankjewel, ik zal dat met die savon noir eens proberen.
    Zaterdag 18 Juni 2016 om 13:31
  • Kurt D. Kurt D. Vorig jaar op mijn vlierboom ook een infestatie van bladluizen gehad tot op het punt dat er amper bessen ontstonden. Plots wel veel meer lieveheersbeestjes en dito larven met als gevolg dit jaar amper nog één bladluis gezien...maar wel hopen bessen in aanleg. Is dat dan waarschijnlijk wat ze het biologisch evenwicht noemen. Soms gewoon zoals Kiki aangeeft een beetje helpen en afwachten.
    Zaterdag 18 Juni 2016 om 13:53
  • Kiki B. Kiki B. Kurt, dat klopt helemaal.
    Zondag 19 Juni 2016 om 01:01
  • Johanne V. Johanne V. ben begonnen met zeepsop over de rozen te sproeien en zijn nu aardig schoon van luis
    Zondag 19 Juni 2016 om 09:49
  • Jeannette v. Jeannette v. Toevallig iemand die de Volkskrant leest? Zaterdag 4 juni stond er een interessant artikel in 'Sir Edmund' ("Pientere planten"). De strekking van het artikel kwam erop neer dat planten in zekere mate intelligente wezens zijn, waarbij het volgende citaat ook als argument wordt genoemd:

    "....Nog een vorm van samenwerking: planten produceren niet alleen chemische gifstoffen om vraat tegen te gaan, maar ook chemische SOS-signalen waarmee ze wespen, roofmijten, of andere insecten aantrekken die optreden als bodyguard. De opgeroepen roofinsecten maken korte metten met de belagers van de plant. Planten weten de juiste insecten op te roepen, omdat ze hun belagers identificeren aan de hand van hun speeksel."

    Bovendien is het ook zo dat planten er goed tegen kunnen als er eens wat hapjes uit blad of bloemen genomen worden. Veel beter dan mensen, zo blijkt vaak. ;-)
    Dinsdag 21 Juni 2016 om 18:27
  • Kiki B. Kiki B. Ha, leuk artikel Jeannette!
    Dinsdag 21 Juni 2016 om 20:02
  • Roos T. Roos T. Interessant ,maar dat is wat ik al lang denk . Bomen,,planten en dieren zijn bewuster en intligenter dan wij denken .
    Dinsdag 21 Juni 2016 om 20:45
  • Heidi Heidi Geweldig artikel @Jeannette van Leijden. En geestig ook. En zeker geen zweverig verhaal van die botanische filosoof. Kan wel kijken of ik de link nog kan plaatsen. De moeite waard.
    Dinsdag 21 Juni 2016 om 21:43
  • Heidi Heidi Heb zojuist de link gepost.
    Dinsdag 21 Juni 2016 om 21:52
  • Kiki B. Kiki B. Waar dan Heidi?
    Dinsdag 21 Juni 2016 om 23:43
  • Heidi Heidi Op mijn eigen account.
    Woensdag 22 Juni 2016 om 00:06