Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Wouter V.Wat zou dit kunnen zijn ?
    Dit stuk gazon is dit voorjaar volledig omgespit en opnieuw gezaaid .
    Lange tijd stond dit herl mooi , echter krijg ik nu rare ronde bruine plekken (+\-10cmdia) dood gras .
    Zijn dit beestjes , schimmel , te veel vocht ?
    Zaterdag 25 Juni 2016 om 11:32

20 reacties

  • Roos T. Roos T. Ziet er uit als dollarspot .
    Zaterdag 25 Juni 2016 om 14:23
  • Jos H. Jos H. Dit is rooddraad in je gazon. Eerst verkleurt een kleine plek geel/bruin. Bij vochtig weer zijn roze/rood gekleurde draden zichtbaar. Bij ernstige aantasting sterft hele plant af. Bemest met snel opneembare stikstof vb ammoniumsulfaat 21%N of spuit je gazon met Rovral.
    Zaterdag 25 Juni 2016 om 15:24
  • Jos H. Jos H. Dit is rooddraad. Eerst verkleurt een kleine plek geel/bruin. Bij vochtig weer roze/rood gekleurde draden aanwezig. Bij ernstige aantasting sterft hele plant af. Bemesten met snel opneembare stikstof vb ammoniumsulfaat 21%N of behandelen met Rovral.
    Zaterdag 25 Juni 2016 om 15:38
  • Roos T. Roos T. Dit is geen roodraad .Heb zelf momenteel rooddraad in mijn gras en dat los je makkelijk op door wat stikstof te geven ,helaas is dit dollarspot,duidelijk de ronde (Dollar) plekken.Zoek zelf even op internet .
    Zaterdag 25 Juni 2016 om 16:04
  • Jos H. Jos H. Dag Roos, inderdaad je hebt gelijk. Dollar spot betekent een tekort aan stikstof en kalium. Best zorgen voor een uitgebalanceerde bemesting met stikstof en kali en indien mogelijk niet tekort maaien zodat je een te viltige toplaag vermijdt. Ik heb dit jaar zowel van rooddraad als van dollar spot al last gehad.
    Zaterdag 25 Juni 2016 om 22:16
  • Kiki B. Kiki B. Dollarspot is te bestrijden op ecologische wijze met de producten van Pireco.
    Zaterdag 25 Juni 2016 om 22:46
  • Wouter V. Wouter V. Hoi iedereen, bedankt voor al jullie input.
    Vorig weekend had ik nog kalk gestrooid , vandaag heb ik alvast organische gazonmest gestrooid (NPK 9-4-7 dacht ik) . Morgen naar de winkel om een middel om te behandelen.
    Zondag 26 Juni 2016 om 17:56
  • Kiki B. Kiki B. Nooit kalk en mest tegelijkertijd gebruiken !!!
    Zondag 26 Juni 2016 om 19:28
  • Wouter V. Wouter V. Dat weet ik . Kalk is van vorig weekend gestrooid , heeft ondertussen al enorm geregend hier , denk niet dat er veel van overblijft , hebben hier zandgrond . Gezien de aantasting ook aan te pakken is met meststof dacht ik toch al even wat uit te strooien .
    Zondag 26 Juni 2016 om 19:35
  • Roos T. Roos T. Heb je ooit de PH(zuurgraad van de grond laten meten )Iedereen denkt dat kalken elk jaar gebeuren moet,maar dat is onzin.Allen als je grond te zuur is.Ik begon oit op 4,3 dat was dus echt zuur ,Heb dit jaar weer laten meten en zit goed.heb al jaren niet meer gekalkt,
    Maandag 27 Juni 2016 om 12:20
  • Roos T. Roos T. Er staat ongeveer zes weken ongeveer tussen kalken en mesten.Als je de kalk niet meer ziet wil niet zeggen dat ze zich al aan de bodem gebonden heeft .
    Maandag 27 Juni 2016 om 12:24
  • Wouter V. Wouter V. Bodem laten testen of meten heb ik hier nog niet gedaan , zou wel eens moeten gebeuren.
    Wonen hier nu een 3jaar en vorige eigenaar heeft de laatste jaren de tuin niet meer kunnen onderhouden , ik vermoed dus wel dat wat kalk en meststof welkom is . Vorige winter heb ik bvb verse paardenmest uitgevoerd in de moestuin , fruithoek en notelaar , effect is zeer mooi merkbaar tegenover vorig jaar :)
    Maandag 27 Juni 2016 om 20:02
  • Kiki B. Kiki B. nogmaals, zoals Roos ook al aangaf, je houdt 6 weken aan tussen bekalken en mesten. zomaar bekalken is überhaupt zinloos.
    Dinsdag 28 Juni 2016 om 00:38
  • Jeannette v. Jeannette v. Niet alleen zinloos, je kan het probleem ook nog verergeren. Teveel kalk in de bodem kan ervoor zorgen dat bepaalde voedingsstoffen aan de bodem gebonden kan blijven en daardoor zijn ze niet opneembaar voor het gras of andere beplanting. Bovendien kan teveel kalk op zandgrond de voorraad humus in de bodem sterk doen afnemen.

    Meten=weten, Wouter. Ook wat de toestand van je bodem betreft!
    Woensdag 29 Juni 2016 om 11:46
  • Kiki B. Kiki B. Wouter, Verse paardenmest bevat veel te veel ammoniak en moet minstens een anderhalf jaar liggen voor het bruikbaar is voor de tuin.
    Woensdag 29 Juni 2016 om 22:05
  • Roos T. Roos T. Wouter idd mest moet lang liggen en er moet ook stro door zitten en vergaan zijn .Soms geven mensen verse paardenvijgen en denken dat ze mesten.Wat voor soort grond heb je,zand ,klei of veen ?
    Donderdag 30 Juni 2016 om 08:19
  • Wouter V. Wouter V. De grond hier is zand . Ik ben het niet helemaal eens dat de mest eerst een jaar of langer moet liggen hoor . Verchillende hobbytuiniers hier in de buurt gebruiken paardenmest , meestal mest van op de weide . Zelf gebruik ik de paardenmest om op mijn composthoop te doen , behalve de laatste maanden van het jaar , dan verdeel ik mest in de tuin . De groententuin , fruitbomen , notelaar , tussen de aardbeiplanten enz ... Deze mest blijft dan de hele winter liggen en na de winter werk ik deze lichtjes onder de grond . Ik merk op elke plaats waar ik paardenmest gebruik positief resultaat .
    Donderdag 30 Juni 2016 om 21:01
  • Roos T. Roos T. Ik zou me eerst eens erin verdiepen en er iets over lezen op internet.Verse mest zit vol met vliegeneitjes b,v.
    Donderdag 30 Juni 2016 om 21:31
  • Kiki B. Kiki B. Wouter vindt zelf liever het wiel uit geloof ik :-). Lekker laten gaan.
    Donderdag 30 Juni 2016 om 22:13
  • Wouter V. Wouter V. Het wiel zal ik niet meer uitvinden , maar wie weet wel iets anders ;) . Ik woon heel landelijk , veel akkers , weiden , en dus ook boeren . Mensen die dus professioneel met landbouw bezig zijn . Wanneer ik dan van die mensen tips en trics krijg , wie ben ik om te beweren dat ze verkeerd zouden zijn . Evenals wanneer ik trouwens hier een vraag stel om een antwoord op een bepaald vraagstuk te vinden . Ieder moet voor zichzelf uitmaken wat werkt en wat niet werkt , en bij mij werkt het gebruik van paardenmest tussen bepaalde planten duidelijk.
    Wat betreft het originele topic , stukje gazon werd dus ondertussen bemest , iets te kort op het kalken maar bon , bij aveve vond ik een product ter behandeling wat ondertussen ook gebeurd is , gelukkig heeft het toen een dagje niet geregend .
    Bedankt voor het identificeren van de plaag , en de tips hierrond .
    Vrijdag 1 Juli 2016 om 07:52