Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Rita V.Mijn buxushaag en buxusbol krijgt bruine plekken.
    Is dit Volutella buxi of Cylindrocladium buxicola?
    Hoe kan ik mijn buxus weer gezond krijgen?
    Woensdag 29 Juni 2016 om 13:53

7 reacties

  • Jeannette v. Jeannette v. De foto is niet echt scherp, maar toch...dit is Cylindrocladium. Helaas betekent het of jarenlang spuiten met behoorlijk zwaar gif of de planten verwijderen. Als je geen honderden meters hebt staan, zou ik de tweede keuze aanraden.

    Er zijn nog andere planten die je mooi in vorm kan snoeien, bv. Ligustrum delavayanum. Deze kan niet tegen strenge vorst (tussen -10,1 en -15,0 °C ). Voorlopig gaat de gemiddelde temperatuur omhoog, dus ik zou persoonlijk die gok wel willen nemen. Ook Euonymus japonicus 'Microphyllus Albovariegatus' of E. 'Microphyllus Aureovariegatus' zou je voor een lage haag kunnen nemen.
    Woensdag 29 Juni 2016 om 14:25
  • Roos T. Roos T. Cylindrocladium helaas.Spuiten of vervangen.Helaas kan je denk ik de middelen om te spuiten niet meer vrij verkrijgen dacht ik.Hoveniers die spuitlicentie hebben mogen het doen.
    Woensdag 29 Juni 2016 om 15:58
  • Roos T. Roos T. Ik denk ook dat de middelen niet meer vrij verkrijgbaar zijn en je dus door een hovenier die licentie heeft moet laten spuiten.Ik heb het ooit jaren geleden in een bol gehad die heb ik verwijderd en dat seizoen alle buxus erom heen gespoten.Niet meer terug gehad,maar bij jou is het kennelijk al verspreid .Ik heb wel honderden meters staan en vlakken ,en massieven .Ik snoei maar een keer er jaar en spuit daarna.Ik zou ze nu natuurlijk nooit meer aanplanten,maar ga op mijn leeftijd niet opnieuw beginnen.
    Woensdag 29 Juni 2016 om 16:15
  • O Jeannette, de E. japonicus 'Microplyllus' had ik nog niet in beeld als buxus-vervangen!!! :-))
    Dank je wel voor de aanvulling.
    Woensdag 29 Juni 2016 om 18:16
  • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Wilma. Fijn dat die tip je helpt! Ik weet niet of je ook al aan Lonicera nitida hebt gedacht? De cultivar 'Elegant' is goed bruikbaar voor haagjes en wat hogere topiary.
    Vrijdag 1 Juli 2016 om 08:57
  • Ja Jeannette, Lonicera was in beeld. Maar dat moet ik te vaak snoeien, groeit meestal harder dan buxus. Nu ik buxushaagjes ga ruimen, grijp ik meteen de gelegenheid om na te denken hoe ik mijn tuin onderhoudsarmer kan maken. Mijn broer heeft van L. al wat hogere figuren gemaakt en daarmee vergeleken vind ik de buxusfiguren mooier; voller in blad. Maar dank je wel voor het meedenken :-).
    Vrijdag 1 Juli 2016 om 11:36
  • Kiki B. Kiki B. Snap echt niet dat je dan puur voor het behoud van buxusfiguren toch blijft spuiten met zwaar gif, dat kan er bij mij echt niet in. Hoe dan ook, inmiddels heb ik zeer veel succes met de Ilex crenata Dark Green.
    Zondag 3 Juli 2016 om 22:28