Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

11 reacties

  • Peter I. Peter I. Ik wied onkruid met de hand en gebruik een steekschup om het onkruid met penwortel (zoals paardenbloem) te verwijderen. Ik heb ook ondervonden dat het wieden stukken beter gaat als de grond vochtig is. Dus na een onweersbui of de ochtenddauw.
    Vrijdag 19 Augustus 2016 om 11:47
  • Hein B. Hein B. Ok, dank voorde reactie. Thuis heb ik zandgrond, dus bij aanhoudend mooi weer stuift het erg. Ik trek in principe ook zoveel mogelijk het onkruid met wortel en al uit, maar ik heb het idee dat dit niet echt werkt. Alles komt weer terug. Ik zat te denken aan wegbranden, maar of dat wel echt helpt? Heeft iemand daar ervaring mee?
    Vrijdag 19 Augustus 2016 om 11:58
  • Bert S. Bert S. Dag, wieden ok, maar als je de race aangaat met de natuur verlies je altijd. Mijn motto is de natuur voorblijven en zorgen dat er bedekking is. In de vorm van grasmaaisel bvb. Dan moet je wel opletten dat je geen zaden verspreidt of je hebt er een grasveldje bij.
    Vrijdag 19 Augustus 2016 om 12:04
  • John u. John u. Ipv gras kun je ook, of misschien beter, houtsnippers(niet te grof) of zaagsel gebruiken. Dit zgn mulchen bedekt de grond zodat er geen licht komt bij het onkruid.
    Vrijdag 19 Augustus 2016 om 12:13
  • Alexandra P. Alexandra P. Beste Hein, als het onkruid groeit waar verder niets waardevols groeit, dan kun je azijn sproeien. Het ruikt niet erg aangenaam, maar je raakt het onkruid wel snel kwijt. Natuurlijk wel sproeien als je verzekerd bent van een paar droge dagen achter elkaar.
    Vrijdag 19 Augustus 2016 om 13:10
  • Thijs Thijs Ik zou geen houtsnippers gebruiken, het verzuurd de grond en na een jaar komt er onkruid doorheen omdat de snippers verteren. En als je wil harken hark je alle snippers uit de tuin
    Vrijdag 19 Augustus 2016 om 13:59
  • Thijs Thijs Onkruid branden is eigenlijk alleen toepasbaar op verhardingen
    Vrijdag 19 Augustus 2016 om 14:00
  • Hein B. Hein B. #Alexandra. Azijn gebruik ik ook inderdaad om onkruid te bestrijden op het terras en langs de gevel van het huis. Werkt prima, ik vind het een beetje ruiken naar mayonaise. Maar in de tuin zelf, met een vijvertje, pas ik wel even op. Nee, probleem is, dat alles weer snel terugkomt. Maar, als je nu de schoffel gebruikt bij warm en zonnig weer, is het dan niet zo dat het onkruid dan verdroogd? Ik bedoel, wel vrij vaak schoffelen want de wortels blijven vaak ongeschonden. En die moeten mijns inziens wel afgebroken worden.
    Vrijdag 19 Augustus 2016 om 17:41
  • Alexandra P. Alexandra P. #Hein, ik denk dat het een terugkerend gebeuren blijft. Als het droog en warm is verdroogd het misschien wel...maar één buitje en ze groeien weer. Qua wortel uitroeien denk ik dat je dat het beste in de ochtend aanpakt, wanneer de zon er nog niet vol op staat. Dan is de grond meestal wat vochtiger en komen de wortels makkelijker mee.
    Vrijdag 19 Augustus 2016 om 18:56
  • Hein B. Hein B. Zit niets anders op dan weer op de knietjes door de tuin. Dank voor jullie antwoorden.
    Zaterdag 20 Augustus 2016 om 09:40
  • Bert S. Bert S. Dag allen, dat haksel of schors verzuurt is een stadslegende, of hoe noem je zo iets?
    Een composthoop is ook een neutraal gebeuren, zelfs zonder bijvoeging van noem maar wat.
    Het enige wat je in functie van onkruid kan doen is de taak van de natuur overnemen: de natuur wil alle blanke grond gewoon bedekken. Als er al een kruidje, moet dat altijd on-... zijn?, doorkomt is het wel zoveel te gemakkelijker te wieden.
    Zaterdag 20 Augustus 2016 om 10:39