Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Tine M.iemand een idee welk beestje dit is? mijn jongens waren eerst van mening een rups met de tong van een slang.....daarna vonden ze het een levensechte pokemon. ik heb geen idee, nog nooit gezien
    Zondag 21 Augustus 2016 om 18:06

15 reacties

  • Roos T. Roos T. Zoek een onder buxusmot.Hij lijkt wat op de rups waaruit hij voortkomt.
    Zondag 21 Augustus 2016 om 18:39
  • Pascal G. Pascal G. Dit is de rups van de Avondroodvlinder.
    Zondag 21 Augustus 2016 om 18:42
  • Teuni M. Teuni M. wordt ook olifantsvlinder genoemd omdat hij een klein slurfje heeft.
    Eet graag wilgenroosjes. Had hem ook ooit in de tuin. Geweldig.
    Zondag 21 Augustus 2016 om 19:22
  • Geert S. Geert S. dit is de rups van Deilephila elpenor, in het Nederlands groot avondrood genoemd (familie Sphingidae, pijlstaarten). Deze rupsen komen voor van juni tot in oktober, waarbij ze vooral tijdens de nacht actief zijn. De tot 8 centimeter lange bruine rups wordt ook olifantsrups genoemd. Typisch zijn de oog-achtige niervormige vlekken. Achteraan het lichaam staat inderdaad "een soort haak", vandaar de naam pijlstaarten. De waardplanten zijn wilgenroosje, kattenstaart, waterdrieblad en fuchsia. (bron https://www.ikhebeenvraag.be/v...)
    Zondag 21 Augustus 2016 om 19:46
  • Roos T. Roos T. Bedankt voorde uitgebreide informatie Geert
    Zondag 21 Augustus 2016 om 19:53
  • Roos T. Roos T. Wat leuk die informatie,bedankt.
    Zondag 21 Augustus 2016 om 19:57
  • Tine M. Tine M. inderdaad, dat vond ik op google ook ondertussen. men jongens hebben het beestje in een (ruim) doorzichtige doos gestopt met luchtgaten, met gras en onkruid. ze zouden het willen zien veranderen in een vlinder....;vrees dat het beestje het zo lang niet zou volhouden. ga hen toch proberen overhalen het weer los te laten.
    vreemde is dat ze het vonden aan de houtstapel, en dat daar nergens in de tuin de planten voorkomen die het zou eten.
    Zondag 21 Augustus 2016 om 20:13
  • Franca v. Franca v. Als kind hebben mijn broers dat ook ooit gedaan, het is goed afgelopen met die rups, van pop naar vlinder en de wijde wereld in.
    Zondag 21 Augustus 2016 om 20:48
  • Mia V. Mia V. inderdaad héél bijzondere rups van het groot avondrood, bij ons zat die tussen het onkruid en mos, ik was er eerst van geschrokken, een foto van gemaakt en doorgestuurd naar natuurpunt waar die al vlug een naam kreeg rn 'k heb hem dan teruggezet waar ik die vond.
    Zondag 21 Augustus 2016 om 22:03
  • Pascal G. Pascal G. Als ze nog niet voldoende gegeten heeft gaat ze sterven. Zet deze rups het beste terug op de plaats waar je ze vond. Er zijn al niet veel Pijlstaartvlinders meer. Rupsen eten niet eender welke planten en deze soort eet zeker geen gras.
    Zondag 21 Augustus 2016 om 22:08
  • Sofie M. Sofie M. Vond dit op internet: waardplant is het wilgenroosje, maar ook diverse soorten walstro (geslacht Galium) worden gegeten (zeker geen gras dus.. best terug zetten op de plaats waar je het gevonden hebt)
    Zondag 21 Augustus 2016 om 22:22
  • Pascal G. Pascal G. Dat is zo Sofie. De rups kent heel wat waardeplanten maar dit wil nog niet zeggen dat ze van al deze soorten willen eten. Sommige rupsen vertikken het om van een andere plantsoort te eten en consumeren enkel en alleen de soort waarop hun moeder haar eitjes destijds achtergelaten heeft.Doordat je ze op een houtstapel aantrof kan het natuurlijk ook zo zijn dat ze net een plekje om te verpoppen zoekt? Bij sommige pijlstaartsoorten is het ook zo dat ze tot 2 jaar kunnen schrikkelen om uit hun cocon te komen. Echt waar, het is beter de rups terug te zetten.
    Maandag 22 Augustus 2016 om 10:26
  • Tine M. Tine M. Ik heb ze op een beschutte plek op rustige plaats gezet waar veel verschillende planten staan. Houtstapel was geen optie om ze terug te zetten want mijn man gaat die verplaatsen deze week. Kids weten nu niet waar ik ze zette
    Maandag 22 Augustus 2016 om 10:52
  • Franca v. Franca v. Lijkt me een prima plan, zeker omdat het om een bijzonder soort gaat.
    Maandag 22 Augustus 2016 om 11:39
  • Pascal G. Pascal G. Prachtig Tine, je hebt zonet een mooie vlinder gered. :)
    Maandag 22 Augustus 2016 om 12:53