Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

14 reacties

  • Sofie M. Sofie M. Restop ken ik niet. Bedoel je prestop?
    Dinsdag 23 Augustus 2016 om 18:51
  • Geert D. Geert D. ja, typo
    Woensdag 24 Augustus 2016 om 17:09
  • Geert D. Geert D. Serenade bevat een bacterie: een bepaalde stam van Bacillus subtilis. Bij Prestop is het een schimmel als antagonist voor bepaalde schimmels. Bacillus valt specifiek schimmels aan.
    Woensdag 24 Augustus 2016 om 17:12
  • Sofie M. Sofie M. Prestop en de werking ken ik goed, maar werkt vooral preventief. De schimmel gliocladium catenulatum die aanwezig is in prestop gaat de plant al 'koloniseren'zodat er geen anderz schimmels op kunnen vestigen. Moet dus voornamelijk preventief toegepast worden en werkt tegen botrytis, pythium en kiemschimmels. In belgie is dit enkel verkrijgbaar als je een fytolicentie hebt dus als particulier moet je een tuinaannemer hebben die een fytolicentie heeft en dan voor je wil behandelen. Of dit ook tegen de verwelkingsziekte werkt weet ik niet van buiten..
    Woensdag 24 Augustus 2016 om 20:49
  • Geert D. Geert D. Yep. Serenade is een bacterieel fungicide en wordt geleverd door o.m. Bayer. Hun commentaar: Serenade is gebaseerd op een unieke, van nature in de bodem voorkomende bacteriestam, Bacillus subtilis QST 713. Serenade heeft een brede werking tegen schimmels. Brede werking tegen Botrytis, Sclerotinia, meeldauw, Alternaria, Monilia en Septoria.
    Hebben het denk ik niet zelf ontwikkeld maar naar me voor staat een Amerikaans bedrijf dat biologische bestrijdingsmiddelen ontwikkelt en denk ik overgenomen is.
    Woensdag 24 Augustus 2016 om 21:53
  • Sofie M. Sofie M. Ik heb tegen de aardappelziekte bij tomaat persoonlijk wel goede ervaringen met een wekelijkse beneveling met lavameel.. dat droogt sporen ook uit en dit jaar nog niets last gehad! Is ook bio.
    Woensdag 24 Augustus 2016 om 22:03
  • Geert D. Geert D. Ik verstuif ook regelmatig lavemeel.
    In het begon van het seizoen heb ik zelfs voor de eerste keer in mijn leven behandeld met koperoxichloride in de zeer natte periode (planten in serre stonden bijna in het water), bij eerste teken van plaag (1 of twee toppen van bladeren bij een tweetal soorten)). Heeft zicht niet doorgezet. Planten hebben wel afgezien van het weer.
    Nu is het vooral bladvlekkenziekte (Fulvia fulva). Duideijk verschil tussen jonge bladeren (geen Cuprex) en oudere (wel). Jongere krijgen bladvlekkenziekte. Ik probeer echter behandelingen met Cuprex te vermijden, hoewel dit in bioteelt wel toegelate nis. Vandaar mijn vraag over Serenade (curatief) en Prestop (voorbehoedend).
    Wat mij vreemd lijkt is dat Serenade sinds 2013 erkend is in de bioteelt maar - net als Prestop - voor tuinders niet te krijgen is, maar een product zoals op basis van mancozeb (Dithane) of difenoconazool (Duaxo) zijn dan wel vlot te verkrijgen.
    Wat me dit jaar wel opvalt - en dat zal met het natte voorjaar te maken hebben - is dat de planten sneller "versleten" zijn.
    Ik moet er nog bij vermelden, dat ik veel oude (heirloom) rassen staan heb. Wel een ideaal jaar om ziektegevoeligheid van rassen gedemonstreerd te zien ;-)
    Donderdag 25 Augustus 2016 om 09:18
  • Mia V. Mia V. helpt lavameel ook bij bladvekkenziekte bij tomaten? 'k heb er al een paar jaar problemen mee in mijn serre, dezelfde soort (Montfavet) buiten krijgt het niet.
    Donderdag 25 Augustus 2016 om 22:03
  • Sofie M. Sofie M. ja hoor, maar vooral preventief. Vanaf het plantje klein is wekelijks of twee wekelijks lavameel over verstuiven en schimmelsporen drogen uit. Noramal gezien komt dit wel meer voor buiten de serre dan in de serre. De ene varieteit is ook gevoeliger dan de andere
    Vrijdag 26 Augustus 2016 om 10:29
  • Geert D. Geert D. @ Mia. In de serre en dan vooral in een tunnelserre, zoals ik heb is, luchten zeer belangrijk om schimmelziekten te voorkomen. Droge lucht, droge bladeren. Dat geldt voor tomaten. Andere groentesoorten hebben dan weer liever wat vochtigere lucht.
    Dit voorjaar was het natuurlijk niet eenvoudig: vochtige lucht buiten. En vaak is het schipperen tussen temperatuur voldoend hoog en luchten.
    Vrijdag 26 Augustus 2016 om 13:26
  • Mia V. Mia V. dank je wel , dus volgend jaar meer luchten en wekelijks lavameel!
    Vrijdag 26 Augustus 2016 om 16:56
  • Sofie M. Sofie M. Geert indien je wenst kan ik wel eens navragen waarom exact prestop niet mag gebruikt worden door tuiniers en chemische middelen wel. En om lavameel te verstuiven heb ik nog een tip: je kan een blaasbalg speciaal vopr gesteentemelen kopen, ofwel een lege (propere ) fles die goed induwbaar is en een kleine mond heeft voor de helft met lavameel vullen en zo verstuiven. Ik gebruik een lege zwitsal-douchefles maar vb lege dreftbus gaat ook..
    Vrijdag 26 Augustus 2016 om 22:22
  • Geert D. Geert D. Dank je Sofie. Zo'n blaasbalg heb ik (Birchmeier). Het is zelfs al mijn tweede (ik ga al een tijdje mee). Werkt zeer goed. Vraag het eens na wil, en of ze Serenade kennen.
    Zaterdag 27 Augustus 2016 om 11:33
  • Sofie M. Sofie M. Ik heb het even nagevraagd. Een leverancier van een bestrijdingsmiddel kan zelf kiezen of hij het laat registreren voor de professionele of particuliere markt. De leverancier van Prestop heeft er voor gekozen om voorlopig enkel voor de professionele markt te registreren.. Het heeft dus niet altijd iets te maken met de schadeijkheid van het product of het al dan niet particulier ook verkocht mag worden. Er wordt wel meer en meer voor particulieren gekozen voor producten die 'ready to use' zijn en dus niet meer zelf verdund moeten worden
    Dinsdag 30 Augustus 2016 om 09:28