Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Lucia B.Wij gaan verhuizen en ik vraag mij af of het mogelijk is een aantal planten/struiken die mij dierbaar zijn mee te verhuizen. Verhuizing gaat in december of januari plaatsvinden. Zij staan gezamenlijk in een border, sinds 2010, er staan ook nog andere planten tussen, het gaat mij met name om:
    - Kamperfoelie (Lonicera heck. ‘Goldflame’
    - Boerenjasmijn (hybrid, Philadelphus virginal) - sierstruik
    - Magnolia George Henry Kern’ (Bever- of tulpenboom) - sierstruik
    - Ranonkelstruik (Kerria japonica ‘Pleniflora’, with the yellow flowers) - sierstruik

    Ik vraag mij af, zou je ze afzonderlijk uitgraven en gaan ze dat overleven, of moet je als het ware de hele border in 1 x uitgraven en meenemen?
    Zondag 18 September 2016 om 19:35

12 reacties

  • Esther Esther Ik zou in ieder geval van elke soort apart bestuderen wat het beste (ver)plant-moment is en ze dan eventueel nu vast uitgraven om ze (indien mogelijk qua formaat) in een pot te houden.
    De grond zal in december/januari wellicht bevroren zijn, en behalve dat de grond dan kei hard is kan het op dat moment misschien sneller funest zijn voor bepaalde soorten om ze te verplaatsen.
    Zondag 18 September 2016 om 19:49
  • Roos T. Roos T. Als het niet vriest kun je best struiken verplanten,als ze niet al heel lang daar staan,Dan heb je grote kluiten die je eigenlijk moet voorbereiden .Struiken die al jaren vast staan hebben vaak grote kluiten die je niet even in een pot krijgt.Struiken terugsnoeien helpt de struik de verhuizing beter te overleven.
    Zondag 18 September 2016 om 20:06
  • Lucia B. Lucia B. Dank Esther & Roos, dat helpt mij op weg!
    Zondag 18 September 2016 om 20:23
  • Sofie M. Sofie M. Toen wij verhuisden hebben we letterlijk half onze tuin meegenomen .. in november in potten overgeplant en in februari-maart terug in volle grond gezet en ze hebben het allemaal overleefd
    Zondag 18 September 2016 om 21:01
  • Lucia B. Lucia B. Dank je Sofie! Een vriendin van mij had het geprobeerd met haar magnolia, maar die had het niet overleefd.
    Zondag 18 September 2016 om 21:14
  • Sofie M. Sofie M. Wij woonden op onze vorige woonplaats 3 jaar dus de planten waren nog niet gigantisch groot.. vooral goed terug snoeien vooraleer je ze in pot zet en uitgraaft. Anders gaat de plant verdampen via de bladeren maar kan nog niet voldoende water via wortels opnemen omdat hij verpot is en dan gaat hij dood
    Zondag 18 September 2016 om 21:19
  • Kiki B. Kiki B. Heb je dit afgesproken met de nieuwe eigenaars? Wellicht ook even van belang?
    De Magnolia zal je met een hele ruime kluit moeten afsteken. Maar wellicht is het iets aardiger jegens de toekomstige bewoners om deze planten te laten staan? Misschien ook fijner voor de planten?
    Zondag 18 September 2016 om 21:57
  • Sofie M. Sofie M. Ja wij hadden het inderdaag afgesproken met de nieuwe eigenaars he.. ik weet niet of dat zomaar mag
    Zondag 18 September 2016 om 22:02
  • Pascal G. Pascal G. Als het net vriest op datum van verhuis heb je wel een probleem want die potten bovengronds buiten laten staan is niet zo een goed idee.De kamperfoelie en de Kerria zouden dit wel aankunnen maar de andere twee?????
    Zondag 18 September 2016 om 22:24
  • Kiki B. Kiki B. Sofie, tenzij je dit zwart op wit in het koopcontract afgesproken hebt mag het dus niet. Althans niet in Nederland. Ten aangaande van het bovenstaande: potten kan je van binnen bekleden met noppenfolie, goede afwateringsgaten en vervolgens op bakstenen zetten op een beschutte plek, evt een heidemat ter bescherming er om heen. Dan kunnen ze de winter echt wel goed doorkomen. Beiden.
    Zondag 18 September 2016 om 22:42
  • Jeannette v. Jeannette v. Philadelphus is makkelijk te vermeerderen uit winterstek, van Kerria kan je gerust een stuk afsteken dat je zolang oppot, Lonicera en Magnolia zou ik opnieuw aanschaffen; Lonicera kost maar een paar euro en de Magnolia heeft zoals Kiki al zegt, een flink kluit nodig. Dat is zonder mechanische hulpmiddelen niet te doen.

    Bovendien loop je de kans dat ze na de winter afsterft. Magnolia's hebben kwetsbare, vlezige wortels die snel beschadigen of bevriezen. Daarnaast houden ze niet echt van verplanten, vaak moeten ze erg veel moeite doen om goed aan te slaan en dat kost ze veel energie. Je kan dan beter bij een kweker een nieuw Magnolia bestellen. Die nieuwe plant zal uiteindelijk toch beter en sneller groeien dan een verplaatst exemplaar.
    Maandag 19 September 2016 om 16:24
  • Lucia B. Lucia B. Iedereen dank voor de reacties! Een paar goede tips en daar ga ik mee aan de slag! De magnolia heb ik van mijn ouders gekregen omdat dat ook de bloemen waren die we op onze bruiloft hadden, vandaar, en het is ook mijn moeders favoriete boom. Heeft ook te maken met onze afkomst En het is mijn persoonlijke trots dat hij van niet bloeiend naar 22 bloemen dit jaar is gegaan in 6 jaar (was heel klein toen ik em kreeg, magnolia's zijn echt reteduur). Op de lijst van zaken heb ik al aangemerkt dat een aantal planten meegaan, maar ons appartement staat nog niet te koop, dus ik heb deze vraag gesteld opdat ik weet wat ik aan de verkoopmakelaar moet doorgeven.
    Zondag 16 Oktober 2016 om 18:14