MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hoe een insectenhotel bouwen?

17847 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Vrijdag 17 Maart 2023 Volg Eddy G.

Toegegeven, er behoren een pak lastigaards onder de familie van de insecten, maar toch zijn er vele die broodnodig zijn voor ondermeer de bestuiving. Daarom is het misschien een idee voor mensen met een grotere tuin om een 'insectenhotel' te voorzien. Maar ook in een kleine tuin kan je zo'n hotel voorzien.

Insecten hebben niet veel ruimte nodig en zoeken onderdak in de kleinste gaatjes of in takkenbosjes. Solitaire bijen bijvoorbeeld zullen hier dankbaar gebruik van maken.

Zo'n hotel hoeft niet direct de ruimte van een tuinhuis in te nemen, door in een blok hout wat gaten te boren met wisselende dieptes van 3 tot 20 centimeter zorg je al voor een onderkomen. Indien mogelijk kies je best niet voor een blok naaldhout omdat dit hout hars bevat.

Een andere mogelijkheid is om een vogelhuisje te nemen waarvan de voorkant open is, of een overdekt voederplankje, waarin je bamboestokjes plaatst die zo'n 20cm lang zijn en die aan één zijde dicht zijn. Je kan een conservenblik ook vullen met bamboestokjes. Ook in stenen kan je gaten boren.

In de tuincentra zijn kleine kant-en-klare kastjes verkrijgbaar.

insectenhotel_450.jpg

(foto: Insectenhotel in het Park van Beervelde)

 

Je kunt het hele jaar insectenhotels plaatsen op een zonnig plekje in je tuin, maar de beste periode is van september tot december. Dan is er kans dat de eerste soorten zich komen vestigen in februari, als het voldoende warm weer is. Anders begint het lentefeest zeker in maart, en kan het doorgaan tot oktober-november. Als je de hotels pas in januari plaatst zijn ze nog te vers en komen er pas een aantal maanden of zelfs een jaar later bijen in wonen.

TIP: zet in de buurt van zo'n insectenhotel ook enkele planten die bijen en nuttige insecten aantrekken. KLIK HIER

Bron: Natuurstek.be 

 

12 reacties

  • Marc D. Marc D. Ik heb sinds 2010 vier bijenhotels gemaakt. Een waar succes !
    Vrijdag 27 Maart 2020 om 08:23
  • CM H. CM H. Verleden jaar werden de bijenhotels leeggegeten door de groene specht. We hebben er nu op zo'n 10 cm.afstand een draadscherm om heen geplaatst waar de specht niet doorheen kan maar de bijen ruimte genoeg hebben en ook weer gretig gebruik maken van hun hotel.
    Vrijdag 27 Maart 2020 om 09:52
  • Anita v. Anita v. Een paar maanden geleden zaten de hotels hier allemaal vol. Maar helaas, hier kwam een rood bonte specht op bezoek om lekker te lunchen. Weg bijtjes helaas. Maar het hotel is weer open en de bijen zijn weer welkom.
    Vrijdag 27 Maart 2020 om 11:47
  • Marc D. Marc D. Het is geen bijenhotel, maar een bijen- KRAAMKLINIEK !
    Vrijdag 27 Maart 2020 om 12:13
  • Linda v. Linda v. Zou iemand kunnen delen wat goed werkt qua ‘vulling’ van het hotel? Ik zie veel boomstammetjes en bamboestokjes. Iemand nog meer tips?
    Zondag 29 Maart 2020 om 13:30
  • Marc D. Marc D. Gebruik nooit een Ytong-steen ! Mijn vijfde bijenhotel (2014) met 108 kamers werd NOOIT door een bij bezocht.
    Zondag 29 Maart 2020 om 20:48
  • Marc D. Marc D. Ik heb gisteren 16 maart 2023 de 160 "kamers" van de twee bijenkraamklinieken uitgeboord met een houtboor 8. Na jaren waren ze volledig verstopt. Heel veel prachtige wilde bijen vlogen errond maar geen enkele geraakte er nog binnen. AFWACHTEN naar het resultaat !
    Vrijdag 17 Maart 2023 om 08:21
  • Marc D. Marc D. Mijn tweede ' Hotel ' 2019
    Vrijdag 17 Maart 2023 om 08:34
  • Marc D. Marc D. Eigen studie. Bijen zien best Geel Blauw en UV
    Vrijdag 17 Maart 2023 om 08:42
  • Bart D. Bart D. Ik heb net als Marc, heel wat toegemetste gaten in mijn bijenhotel. Mag ik die nu opnieuw vrij maken?
    Vrijdag 17 Maart 2023 om 10:09
  • René S. René S. Van 'n mooi, oud Belgisch bierkratje (geen amstelrood of heinekengroen!!) heb ik 'n bijenhotel gemaakt. 24 compartimenten die heel makkelijk te vullen zijn.
    De reacties op het bouwwerk zijn louter positief.
    Vrijdag 17 Maart 2023 om 11:06
  • Marc D. Marc D. Niet vrijmaken !!! De bijen, die binnen zijn, doen dat zelf !
    Vrijdag 17 Maart 2023 om 11:46

Log in om een reactie te plaatsen