MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Kippen in de tuin

24628 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 14 Maart 2019 Volg Eddy G.

Heel wat tuinbezitters, die vroeger nooit kippen of ander pluimvee hielden, krijgen tegenwoordig het voorstel om deze interessante dieren als afvalverwerkers te houden. Een schitterend idee, op voorwaarde dat aan een bepaald aantal minimumeisen wordt voldaan en dat beide partijen ( jij en je kippen ) er zich goed bij voelen.

Er zijn veel goede redenen om kippen te houden

Iedere tuinbezitter heeft zo zijn eigen reden om wel of niet voor kippen te kiezen. Misschien kan je jezelf terugvinden in één van de redenen hieronder. 

  • Kippen zijn goede afvalverwerkers. Steeds meer gemeenten en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden stappen bij inzameling van huishoudelijk afval over op het systeem van gedifferentieerde tarifering (diftar). De vuilniszak, de GFT-bak en het containerpark worden steeds duurder. Voor het plantaardig organisch afval dat je aan de kippen voedert, hoef je uiteraard niet te betalen.
  • Het verzorgen en observeren van de kippen versterkt je contact met de natuur. Als je dagelijks bij de dieren op bezoek gaat en ze zelf voedert, leren ze je goed kennen en worden ze aanhankelijker.
  • Kippen zijn levendige en vriendelijke dieren die bijdragen tot de kleur en de schoonheid in de tuin. Ze scharrelen zich de dag door en brengen leven in de tuin. De kinderen zijn er dol op. De verzorging van de dieren leert hen verantwoordelijkheid nemen, respect tonen voor dieren en zorg dragen voor de natuur.
  • Kippen zijn zowel in aankoop als in verzorging goedkope dieren. Wat het menu betreft, stellen de kippen geen hoge eisen, het zijn echte alleseters. Naast een basisrantsoen van granen, verorberen ze met veel enthousiasme de tafelresten van hun gastheer. Ze pikken ook graag van onkruid en grasmaaisel een sprietje mee.
  • Je beschikt een groot deel van het jaar over je eigen verse (Fipronil-vrije) eieren.
  • Er bestaan prachtige, soms eeuwenoude kippenrassen waarvan er verschillende in Vlaanderen heel lokaal ontstaan zijn. Denk maar aan de brakel, het Brabants hoen en de Mechelse koekoek. Ze leggen weliswaar iets minder eieren dan de moderne legrassen, maar als afvalverwerkers komen ze evenzeer in aanmerking. Als je voor raskippen kiest, help je daarenboven deze rassen in stand te houden.
  • Door ze gericht in te zetten kan je de kippen gebruiken om delen van de (moes)tuin slakken- en onkruidvrij te maken. Ze helpen een braakliggend stuk grond proper te houden.
  • Hun mest bevat stikstof en andere voldoende bestanddelen. Verwerkt tot compost is het uitstekend geschikt voor je tuinplanten.
     

kippen

Maar hou ook rekening met het volgende :

Niet iedere tuin is geschikt voor kippen

De eerste vraag die je je moet stellen, is of je wel voldoende plaats kan vrijmaken voor kippen. Teveel kippen op een te kleine oppervlakte leidt tot geuroverlast. De beestjes willen ook graag hun poten kunnen strekken. Beperk daarom het aantal kippen dat je houdt. Hoe minder kippen, hoe meer ruimte per dier. Omdat kippen sociale dieren zijn, hou je er het best minstens twee. Een ren met drie kippen is ideaal voor een doorsnee gezin. Weersta aan de verleiding om pleegboerderij te worden voor uitgegroeide paaskuikens, uitgebroken krielen en elders afgedankte kippen. Bedenk ook dat kippen niet enkel een ren of buitenloop nodig hebben. Je zal ook een degelijk binnenhok voor ze moeten bouwen dat beschutting biedt tegen weer en wind. 

Kippen zijn vogels en kunnen dus vliegen

Vooral de lichte rassen - voor zover ze niet geleewiekt of gekortwiekt zijn - zijn in staat om te vliegen. Kippen die onder de omheining raken en in jouw moestuin of die van de buurman terechtkomen, maken er in een mum van tijd een slagveld van! 

Kippen hebben aandacht nodig

Zoals alle huisdieren hebben ook kippen aandacht nodig. Voederen alleen volstaat niet. Je zal de eitjes moeten rapen en het water verversen. Ook het strooisel in het hok moet je uitmesten. Regelmatig zal je op parasieten dienen te controleren. Hou eveneens nauwlettend de conditie van je kippen in de gaten. Kan je dan nog op vakantie? Met een automatische voederbak en een volle drinkbak kunnen de kippen zonder probleem een paar dagen alleen thuis blijven. Ga je voor langere tijd op reis, dan zal je een buur moeten aanspreken om de dieren regelmatig te voorzien van eten en drinken, de eieren te rapen en een oogje in het zeil te houden. 

Vossen op de loer

Op steeds meer plaatsen in Vlaanderen en Nederland hebben vossen hun herintreden gedaan, zelfs in de nabijheid van steden. Op zich is dit een heuglijk feit maar niet zonder gevolgen voor wie kippen houdt. Ook andere dieren maken jacht op kippen. Marters, ratten en zelfs een egel gaan ’s nachts wel eens aan de haal met een jonge kip! Heb je kuikens, dan kan het gevaar ook vanuit de lucht komen. Eksters en kraaien hebben geen medelijden met lieve donzige kuikentjes. 

Overbemesting

Je kippen produceren dagelijks een hoeveelheid uitwerpselen. Bij een beperkte loopruimte en zonder gepaste maatregelen kan de bodem zwaar overmest raken. Voedingselementen als nitraten en fosfaten spoelen uit in de bodem en het grondwater.


EEN HAAN: TO BE OR NOT TO BE?

Een haan is een prachtig dier dat “cachet” kan geven aan een tuin. Fier waakt hij over zijn toom kippen en kuikens. Vooral bij de raskippen is het verenkleed van de haan ronduit schitterend. Voor heel wat mensen is kippen houden zonder haan gewoon ondenkbaar. 

 

Bij het houden van een haan moeten nochtans ook enkele bedenkingen worden gemaakt: 

  • Een haan bevordert de leg van de kippen niet en is dus zeker niet noodzakelijk om eieren te kunnen rapen.
  • Kweken kan uiteraard enkel met een hen. Bedenk wel dat de moderne hybride-leghennen hun eieren slechts zelden zelf uitbroeien.
  • Een toom legkippen kan het contact met je buren versterken: als gespreksonderwerp of gemeenschappelijke keukenafvalverwerkers. Met een haan en zijn gekraai erbij worden de kippen soms een bron van ergernis.
  • Een haan kan soms agressief uit de hoek komen en een gevaar voor kleine kinderen betekenen. Het is ook niet aangenaam wanneer je voortdurend zelf op je hoede moet zijn voor een haan die het op je kuiten gemunt heeft. De hanen van sommige (zwaardere) rassen daarentegen zijn vaak bijzonder braaf en aanhankelijk.
  • Ook een haan verbruikt graan en legmeel. Hij is -tenzij je ermee kweekt- niet productief.
  • Een haan heeft minimum een viertal kippen 'nodig'. Bij lichte rassen is dit zelf meer. Een driftige haan met té weinig kippen is een kwelling voor de hennen.
  • Kies je er toch voor om een haan te houden, beperk je dan tot één exemplaar. Meerdere hanen in dezelfde ren houden, leidt onvermijdelijk tot vechtpartijen.
     

Bron: Ovam 

Aansluitende artikels:

Andere nuttige sites:

4 reacties

  • Anique P. Anique P. Beste Eddy Geers,
    Bij het lezen van het stukje over kippen in de tuin houden, raakte ik een beetje in verwarring. Van een verre buur kregen wij regelmatig 2 kippen in onze tuin, die pikten pas geplante zaailingen uit de grond en krabden bolletjes uit de grond. Ik heb ook wel eens eerder gehoord dat kippen het onkruid weg haalden. Hoe zit het nou?
    Vrijdag 18 Augustus 2017 om 12:35
  • Ine B. Ine B. Hallo Anique, kip maakt het niet uit of het voor jou onkruid is of een zaailing. Zij lust alles. Vroeger was er daarom een wet dat kippen niet los rond kochten lopen in de lente. Als de planten groot zijn, maakt het voor de koestuin niets meer uit, en halen ze het onkruid weg!
    Zondag 20 Augustus 2017 om 11:37
  • Linda V. Linda V. Mijn kippen lopen los in de tuin en doen prachtig werk waar het onkruidbestrijding betreft. Ze eten bijna alles, dus ook de sierplanten! Margrieten in alle soorten lusten ze goddank niet, dus daar heb ik de kale plekken mee bedekt. Ook o.a. herfstaster, hortensia's, siergrassen, lavendel, geraniums en kruiden, dus alles wat geurt, laten ze staan. Als je nieuwe planten in de tuin zet, scherm deze dan eerst tegen kippen af want -nog niet geworteld- worden ze uitgegraven. Ik doe er een serie takjes voor op een manier, dat kippen er niet bij kunnen. Gewoon een stokje er voor steken dus!
    Vrijdag 20 Augustus 2021 om 08:23
  • Jan K. Jan K. Beste Eddy Geers,
    M'n complimenten van het artikel over kippen. Ik vind het 100% volledige informatie. Ikzelf fok al vanaf 1975 Zeldzaam Oud Nederlandse rassen , o.a., Brabanter kriel , Kraaikop groot en kriel en Nederlandse Uilebaarden kriel in verschillende kleuren. Het geeft al jaren voldoening. Ik heb eieren en een vruchtbare moestuin bodem.
    Vrijdag 20 Augustus 2021 om 19:50

Log in om een reactie te plaatsen