MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Knoflook

3057 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
KNOFLOOK

beste middel om straatoud te worden


Knoflook is ongetwijfeld zo oud als de geschiedenis en wordt door volkeren aan de Middellandse Zee al duizenden jaren gebruikt. Daarom worden ze er ook zo oud en krijgen ze minder last van hartziekten en kanker. Look mag een natuurlijk antisepticum heten, ook ideaal voor de luchtwegen. Bovendien maakt hij spijzen pittiger. Tegen de geur bestaan trucjes!

Een beetje geschiedenis

Look was reeds gekend in de antieke oudheid en verspreidde zich rond de Middellandse Zee en genoot er grote waardering. In Egypte, 4500 jaar voor Christus, liet de farao Cheops elke morgen, bij de bouw van zijn piramide, aan de arbeiders knoflook uitdelen om bevrijd te blijven van ziekte en om blijvende werkkracht op te doen. Bij de Grieken werd de “stinkende roos” als geneesmiddel gebruikt. De Romeinen putten er in oorlogs­tijd kracht en moed uit. Bij de joden geniet knoflook het hoogste aanzien en wordt nog steeds veelvuldig gebruikt. In de Middeleeuwen gebruikten dames look als tegengif voor hun soms zwaar drinkende echtgenoten. Turken en Russen, die heel frequent knoflook op het menu zetten, hebben minder last van hoge bloeddruk. De oude Vikings van Noorwegen namen ze mee op verre reizen en verdreven er de slechte geesten mee.

In 1858 stelde Pasteur de anti bacteriële werking van knoflook wetenschappelijk vast. Knoflooksap verhinderde de groei van gevaarlijke microben zoals stafylokokken, streptokokken, de verwekker van tyfus en heel wat schimmels … vandaar dat in de concentratiekampen de Polen veel knoflook gebruikten.

Verhoogt vruchtbaarheid en voorkomt kanker

Zowel de moderne wetenschap als de dokters erkennen zijn vele eigenschappen. Look regelt het suikergehalte van het bloed, zodat suikerziekte verbetert en doet een te hoge bloeddruk dalen. Look helpt waarschijnlijk ook preventief tegen kanker, vooral van de ingewanden. In China, waar veel look wordt verbruikt, is kanker zeldzaam. Het is ook een buitengewoon goed middel tegen wormen en andere darmparasieten. Look werkt laxatief en reinigt daardoor de darmkanalen grondig van gifstoffen, verjaagt de onge­wenste flora en herstelt een gezonde, normale darmflora.

Look verhoogt de vruchtbaarheid. Tevens vergemakkelijkt hij de vertering door zijn hoog zwavel­gehalte. Bij longaandoeningen werkt look ontsmettend, hij kalmeert de hoest en vergemakkelijkt de afscheiding van slijmen. Hij is sterk antiseptisch, voorkomt besmet­tingen (b.v. griep), zuivert en ontsmet de longen en de longholten en werkt gunstig in op de ademhaling. Hij is krampstillend bij astma.

Enkele geraspte knoflookteentjes in cider of rijstazijn vormen bij extern gebruik een mid­del om wonden en zweren te ontsmetten. En op wratten en eksterogen legt men een pleister met fijn­gewreven knoflook. Ze verdwijnen binnen de 14 dagen.

Kortom: knoflook is een schild tegen ziekte en ouderdom, want door zijn hoog gehalte aan bioflavonoïden beschermt knoflook onze cellen tegen vrije radicalen.

Medische tips

Chronische ademhalingsaandoening: kauw een teentje look.

Haaruitval en roos: wrijf je hoofdhuid in met knoflook.

Hoofdpijn: maak een omslag met knoflook erin en leg hem in de nek.

Luchtpijpinfectie: dagelijks 2 à 3 teentjes, in melk gekookt, innemen.

Oorpijn: maak een omslag met knoflook erin en leg hem in de nek; stop een propje met geraspte knoflook in het oor.

Tandpijn: breng wat geraspte look met ongezouten boter in de tandholte. je kan ook 1/2 teentje tussen wang en tandvlees stoppen om zo de pijn weg te nemen.

Verkoudheid en stemverlies: 4 à 5 maal per dag een teentje eten, een cocktail van knoflook in water of melk met honing.

Wespensteken: wrijf de huid in met een doorgesneden teentje.

Planten en oogsten

Planten: van knoflook kan je de teentjes al planten eind februari. Zet ze 15 cm uit elkaar, vlak onder de oppervlakte, op een fijn verkruimelde grond, liefst op een zonnige, tamelijk vochtige plaats, in lichte, goed omgespitte grond, liefst met compost bijmesten (geen verse bemesting, wel 5 maanden vooraf). Je kan ze ook kweken in een bloembak of op het balkon. Opgelet: het kruid gaat tot 1 m hoogte.

Oogsten: de bloei is in juli. Het oogsten gebeurt einde augustus na het verdrogen van de bladeren. Je kan ze ophangen aan een muur, in de schaduw of in het donker. Er zijn veel verschillende soorten.

Verse look is bacteriëndodend

Van look is de opvallendste eigenschap de geur. Dat komt omdat knoflook bijzonder rijk is aan de ontgiftende vluchtige essence van zwavel (S). Look is ook rijk aan disulfide, cal­cium, kiezel, jodium (antiseptisch middel) en bevat etherische oliën, die lever en gal sti­muleren. Zijn buitengewone werking wordt toegeschreven aan die etherische oliën, belangrijke vitaminen en fermenten. De bacteriëndodende stof in look blijkt geen enke­le bewerking te verdragen. Je eet deze knol dan ook beter rauw dan hem in allerlei pre­paraten te gebruiken. Knoflook is altijd goed, tenzij de look te oud is. De plant is onmis­kenbaar verbonden met vitaliteit en is van onschatbare waarde voor het hele organisme, vooral tijdens de winter.

Grootmoeders tip van Winiefred

Knoflook is gezond, maar geeft toch wel een vervelende geur. je kan toch knoflook gebruiken zonder deze nadelige gevolgen. Neem de teentjes look die je nodig hebt, ont­doe ze van de pel en zet ze op het vuur in een bodempje melk. Laat ze op een zacht vuurtje gaarkoken en maak ze dan met een vork klein. Wanneer je nu deze knoflook zoals gewoonlijk in je gerecht verwerkt, zal je wel de heerlijke smaak hebben zonder dat achteraf iemand merkt dat er knoflook op het menu stond. Gekookte knoflook geurt min­der sterk dan rauwe. Je kan ook de kiem verwijderen, dat vermindert de geur fel. Je kan de knoflook vervangen door de “roze” (de rocambole), die minder sterk is.

Praktisch

Je kan kinderen op zeer jonge leeftijd Ieren knoflook eten, het is een kruid dat je zonder veel problemen door hun eten kan mengen en ze zullen er niet, zoals dat vaak het geval is met uien, hun neus voor ophalen. Knoflook kun je gebruiken in soep, spaghettisaus, ratatouille, vleesgerechten, stoofschotels, soepen en slasausjes. Ook wat knoflooksap vermengd met boter doet het uitstekend op toostjes. Ook groentebereidingen, zowel warm als koud, als rijst en slaatjes krijgen er een uitgesproken pittige smaak door. Eén teentje volstaat bij een gerecht voor 4 personen. De geur is zachter na het koken of braden. De kom of pan met een teentje inwrijven: geeft smaak aan het voedsel. Knoflook is niet geschikt voor heel kleine kinderen, ook niet voor zogende vrouwen. De look komt in de melk en daar is de baby te klein voor.


 

Winiefred weet raad

Om de knoflookgeur van je handen te krijgen, strooi je best een beetje zout in de han­den en was je ze onder koud stromend water. Was ze daarna met wat zeep.

Om de lookgeur van je adem weg te nemen of te verminderen, kan je na de maaltijd 2 à 3 gebrande koffiebonen knabbelen. Wat ook helpt, is kauwen op enkele anijsgraantjes, of een stuk appel of een stuk biet eten.

Recepten

Knoflooksoep

Ingrediënten:

10 g look, 60 g gesnipperde ajuin, 30 g boter, enkele sneetjes brood.

Bereiding:

Plet de look met de gesnipperde ajuin. Fruit dit in de boter. Vergiet met 1 1/2 liter kokend water of nog beter bouillon. Laat doorkoken en garneer met enkele sneetjes brood.

Crostinie Toscani

Ingrediënten:

4 sneetjes ciabatta, 2 soeplepels olijfolie, 4 schijfjes kaas, 4 schijfjes parmaham, wat gedroogde tomaten, zwarte peper, 2 teentjes look.

Bereiding:

Plet de teentjes look en bedek er de sneetjes ciabatta mee. Voeg een scheutje olijfolie toe. Laat goudbruin bak:. ken onder de grill. Haal de toasten uit de oven en versier ze meteen schijfje parmaham, enkele in twee gesneden gedroogde tomaten en tenslotte een schijfje kaas. Peper de toasten en zet ze opnieuw onder de grill (maximum 4 à 5 minuten).

Aïoli

Ingrediënten:

1 ei, 2 eetl. olijfolie, 1 geperst teentje knoflook.

Bereiding:

Als je het zuiders zomers wil doen en daarna niet moet gaan werken, maak een aïoli: doe een eigeel in een kom met een geperst teentje knoflook. Olijfolie bijgieten en kloppen zoals voor mayonaise. Geen mosterd, peper of zout, geen azijn. De stijfgeklopte aïoli een tijdje in de koelkast zetten. Wordt in de Provence gegeten bij.kook­vis met gekookte aardappelen en groenten. Kan ook op geroosterd brood in plaats van boter en beleg.

Knoflookbrood

Ingrediënten:

1 stokbrood, 100 g boter, 2 teentjes knoflook.

Bereiding:

Snijd het brood in dikke plakken, maar snijd niet door; de plakken moeten aan elkaar blijven zitten. Roer de boter romig en meng er de zeer fijn gehakte of uitgeperste teen­tjes knoflook door. Smeer dit mengsel tussen de plakken brood, duw het brood weer in model en zet het 20 minu­ten in een voorverwarmde, hete oven. Wikkel eventueel het brood de laatste 10 minuten in aluminiumfolie om te voorkomen dat het te bruin wordt.

 knoflook.png 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen