MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Opknapbeurt voor kamerplanten na de winter

6987 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Dinsdag 1 Maart 2022 Volg Eddy G.

Planten die in pot worden opgekweekt hebben meer verzorging nodig dan deze die in de vrije natuur groeien. Als we over gezonde kamerplanten willen beschikken  moeten we die natuurlijke groeiomstandigheden zoveel mogelijk  proberen na te bootsen. In onze zomers lukt dat makkelijker dan in de winter wanneer er minder licht is en we het in de huiskamer zo gezellig (warm) mogelijk proberen te maken.

Na de winterperiode is het dan ook nodig om extra aandacht te geven aan de planten. Als uw planten er triestig bijstaan is het noodzakelijk om te weten wat de eventuele oorzaak zou kunnen zijn. Verpotten is het eerste waar men meestal aan denkt, nochtans is uitgeputte potgrond of een te kleine behuizing niet altijd de oorzaak van de ellende.

Enkele oorzaken: 

  • Verdroogde bladeren kunnen veroorzaakt zijn door een te lage luchtvochtigheid.
  • Een te natte wortelkluit kan tot rotting leiden. Hierdoor worden de bladeren geel en kunnen afvallen. Bij verpotten moet je dan de slechte wortels wegsnoeien. Snoei dan indien mogelijk ook de plant zelf. 
  • Omkrullende bladranden zijn het gevolg van een te warme standplaats. 
  • Ook planten die te koud staan krijgen last van bladbeschadigingen. Een te lage temperatuur in combinatie met een hoge luchtvochtigheid kan het blad doen rotten en schimmel veroorzaken. 
  • Glazige doorschijnende vlekken op de bladeren komt door sterke temperatuurschommelingen en lichtschommelingen. 
  • Het bladmoes dat geelgroen wordt is een typisch verschijnsel van chlorose. Dit kan ontstaan door teveel kalk in de potgrond. In dit geval moeten de planten worden verpot en worden bijgevoed met bvb ijzerchelaat. Chlorose voorkom je vooral door kalkarm water te geven. Bladmoes is het deel van het blad tussen de nerven. 

     

kamerplanten
 

Kort overzicht van de behoeftes van kamerplanten:

Licht

Niet alle planten stellen dezelfde eisen wat licht betreft. Door gebrek aan licht wordt het proces van de fotosynthese verstoord en kunnen bladeren geel worden. -Rechtstreeks zonlicht is voor de meeste planten niet gewenst. Ook de lichtinval is belangrijk. Sommige planten zoals Gardenia, Camellia houden er niet van om gedraaid te worden. Een veranderende lichtinval kan tot gevolg hebben dat bloemknoppen afvallen.

Temperatuur

Probeer steeds zoveel mogelijk temperatuurschommelingen te voorkomen. Een vrij constante temperatuur rond 20°C is voor de meeste planten ideaal. Veel planten nemen in de winter ook een rustperiode. Dan hebben ze behoefte aan een koelere standplaats. Ze hebben in die periode ook minder behoefte aan water. In de winter is de temperatuur van het water ook belangrijk. Geef steeds water op kamertemperatuur. Naast de temperatuur is de luchtvochtigheid van groot belang.

Water

Elke plant heeft water nodig maar de behoefte verschilt per plant. Water is noodzakelijk voor de groei van de plant. In het water worden de voedingsstoffen ook opgelost en verdeeld. Veel planten houden ervan om beneveld te worden. Nevel echter niet op de bloemen. Opletten met kalkrijk of hard water. Sommige planten hebben een hekel aan kalk. Door teveel water krijgen de wortels gebrek aan zuurstof. Zuurstof is nodig om voedingsstoffen te kunnen opnemen.

Potgrond

Regelmatig verpotten kan noodzakelijk zijn. Planten groeien en kunnen dus te groot worden voor hun behuizing. De groei kan stagneren door ruimtegebrek. De bladeren kunnen hierdoor ook verkleuren. Aan de wortelkluit kan je zien of het noodzakelijk is om te verpotten: als je de plant uit de pot haalt en enkel wortels ziet is de plant dringend aan een nieuwe pot toe. Kies voor een kwalitatieve potgrond. Uit deze potgrond moeten de wortels hun voedsel halen. Potgrond is eigenlijk de voedselbron en het reservoir en opslagplaats voor de wortels. Het is dus belangrijk dat de potgrond een goede structuur heeft en voorzien is van de basis voedingsstoffen. Potgrond op basis van witveen beschikt  over een groter waterhoudend vermogen. Lavakorrels zorgen dat de poriën in de potgrond open blijven. Zorg voor een goede drainage onderin de pot. (kleikorrels). De potten moeten ook voorzien zijn van een gat in de bodem zodat er geen water kan blijven staan bij de wortels. Bij grote planten die in een grote pot zitten kan het al voldoende zijn om de bovenste laag van de grond te vernieuwen. Sommige planten zullen moeten worden opgebonden of gesnoeid. Eventueel mosstokken of ander steunmateriaal vervangen of aanpassen. Snoei beschadigde en aangetaste wortels weg.  Snoei de plant ook zelf. Door te snoeien beperk je ook de verdamping. Laat de plant goed water opzuigen voor u hem in de nieuwe pot zet. De keuze aan potten is ontzettend groot. Hou er rekening mee dat stenen potten vocht verdampen via de wanden.

TIP: de groeiperiode bij kamerplanten loopt van maart tot ongeveer september. In deze periode kan u planten wekelijks een dosis plantenvoedsel toedienen. De dosis hangt af van de gebruikte meststof. Bij organische meststoffen is de dosis 5-10 ml per liter gietwater. Fles goed schudden voor gebruik.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen