MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinplant van de Maand september: borstelveergras

8362 x gelezen
door MWPD • Vrijdag 9 September 2016

Siergrassen geven vooral in het najaar sfeer aan de tuin. De bloeiende aren wuiven gracieus in de wind en het ritselende geluid werkt ontspannend. Een van de mooiste siergrassen is borstelveergras. Boven een fontein van grassprieten steken de ‘tuinborstels’ fier uit. Geef borstelveergras een plekje in je tuin of op je terras. September is een uitstekende maand om ‘m te planten.

 

Borstelveergras

Borstelveergras (Pennisetum) komt oorspronkelijk uit Australië en Oost-Azië. Inmiddels is de plant ook in Europa in de natuur te vinden. De Nederlandse volksnaam is te danken aan de bloeiende aren die wel iets weg hebben van flessenborstels. Afhankelijk van de soort zijn die ‘tuinborstels’ bruin, grijs, roze of roodbruin. Sommige kunnen wel 25 centimeter lang worden. Na de bloei blijft borstelveergras een beauty. Het blad van sommige soorten verkleurt naar goudgeel; heel mooi in de najaarszon. 


Zachte uitstraling

Siergrassen als borstelveergras passen goed in natuurtuinen en geven een zachte uitstraling aan moderne, strakke tuinen. Ze zijn behalve voor de border, ook geschikt om in potten te zetten. Plant eens siergrassen in twee grote potten of zet een groep kleine ‘tuinborstels’ bij elkaar op het terras of balkon. 

 

Verzorging

Borstelveergras is een makkelijke plant en kan zowel op een plekje in de zon als in de (half)schaduw staan. Met name in potten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond niet uitdroogt. Laat na de bloei alle aren en bladeren aan de plant zitten. Ze beschermen de plant tijdens de winter en als je ze in maart snoeit, begint vanaf mei de ontwikkeling van nieuwe 'tuinborstels'. 

Trivia

  • De Latijnse naam Pennisetum is samengesteld uit 'penna' (veer) en 'seta' (stoppel, borstel) en verwijst naar de bloeiwijze. 
  • De pluimen van siergrassen kun je drogen en verwerken in collages, botanische stillevens of droogboeketten.

 

Lees verder op Mooi Wat Planten Doen »

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen