MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Vergeten bijenplanten: tien soorten op een rij

74058 x gelezen
Jessica G. door Jessica Griekspoor • Vrijdag 1 Augustus 2014 Volg Jessica G.

In voorjaar en zomer vieren tuincentra hun hoogtijdagen. Met de zomer in ons hoofd kopen we de meest uitbundig bloeiende planten. Vaak zijn dit eenjarigen (waar ik niet zo’n fan van ben). Andere bekende planten en struiken zijn lavendel, rozen, hortensia, zonnehoed, phloxen en allerlei bekende borderplanten. Maar er zijn nog heel wat vergeten bijenplanten. 

Minder bekende, maar vaak net zo mooie en langbloeiende planten worden overgeslagen. Jammer! Als iedereen dezelfde beplanting heeft in zijn tuin wordt het maar een saaie boel. Bovendien word je tuin spannender als er meer leven in komt. Als je bepaalde insecten aantrekt, en vogels of egels die insecten of bessen eten. Hoe meer biodiversiteit in onze eigen tuinen, hoe beter de natuur om ons heen wordt. Daarom hieronder een ode aan bijzondere vergeten bijenplanten die je prima kunt combineren in je tuin.

 

Tien makkelijke, vergeten bijenplanten op een rij :

1. De Scheefbloem of Scheefkelk.
Een bekende hybride is Iberis Masterpiece. Geeft een hele rits aan fris witte bloemetjes met een lila hartje. Leuk vooraan in de border of langs een wandelpad. Deze vergeten bijenplanten blijven wintergroen en bloeien van mei tot september. Het wegknippen van uitgebloeide bloeistengels bevordert een tweede bloei. Heeft een voorkeur voor zanderige/ goed doorlatende en kalkrijke bodem.


2. Duizendblad.
De witte variant is een bekende langs de Nederlandse wegen. De gekleurde staan ook erg leuk gemengd in de border. Bloeit van juli tot en met september. Is zeer winterhard, maar niet wintergroen. In het voorjaar kun je de stengels afknippen en groeit de plant opnieuw uit. Zet ze vanwege de smalle stelen niet recht in de wind. Of plant ze tussen andere stevige hoge planten zodat ze wat steun hebben.


3. Vrouwenmantel.
Alchemilla mollis heeft een bescheiden kleur en wordt vaak over het hoofd gezien. Terwijl de plant uitbundig bloeit van mei tot september. En weinig onderhoud vraagt. Bovendien zijn bijen en vlinders gek van deze plant. Met recht een van de vergeten bijenplanten dus.  Met bijv. Ereprijs en Geranium kun je mooie combinaties maken. De zachtgele kleur combineert ook mooi met andere paarsbloeiende planten.


4. Knolzijdeplant.
Als je een kleurige plant zoekt met feloranje bloemen dan moet je deze hebben. Deze plant trekt veel vlinders en bijen aan en bloeit lang. Veel zonniger kan je tuin niet worden!


5. Zonneroosje Ben Hope.
Dit donkerroze zonneroosje bloeit langdurig en is favoriet bij diverse soorten bijen. Het is een bodembedekker die alleen in het najaar wat kalk verlangt. Goed te combineren in een vasteplantenborder of in de rotstuin.


6. EzelsoorIn een border verbinden grijsbladige planten onderling planten met verschillende kleuren. Ook accentueert het blauwbloeiende planten, bijv. Campanula. Deze mooie plant bloeit zelf ook van juni tot augustus. De aromatische geur trekt vlinders, solitaire en honingbijen aan. Belangrijke accentplant en met recht een vergeten bijenplant. Goed winterhard en houdt van een droge, kalkvrije bodem.


7. Wie houdt van een natuurlijke uitstraling, kan de Pimpernel overal tussenzetten. Hij combineert tussen lage en hoge planten met zijn eivormige donkerrode bloemhoofdjes. Bloeit lang en is een goede bodembedekker.


8. Het Zeeuws knoopje groeit graag in halfschaduw en vochtige bodem. Daar vallen zijn witte bloemhoofdjes met een zweempje roze goed op. Bijen en zweefvliegen weten deze vergeten bijenplanten snel te vinden.


9. Echte KoekoeksbloemLeuke en twee keer roze bloeiende plant voor bij de vijver. Het houdt namelijk van een drassige grond. Deze favoriet van de honingbij houdt van een zonnige plaats tot halfschaduw.


10. De (gewone) vlier kan wel tot 8 meter hoog worden. Maar indien goed gesnoeid blijft het meestal bij een meter of 4,5. In mei en juni bloeit hij met witte geurende bloemen die insecten aantrekken. Daarna volgen de zwarte besjes. Voor vogels een belangrijke voedselbron, maar mensen eten de besjes ook (gekookt tot jam). Stelt zeer weinig eisen en kan vrijwel overal in de tuin geplaatst worden. Hekkensluiter van de vergeten bijenplanten voor de grotere tuin.

18 reacties

  • Henk L. Henk L. Hoi Jessica,
    Heel fijn dat jij voor onze bijen een lans breekt.
    In het Velt nummer 4 van 2014 schrijft men het volgende:mensen die met de beste bedoelingen (onder andere om bijen aan te trekken) gekochte planten en bloemen in hun tuin zetten beseffen niet dat deze vol bestrijdingsmiddelen zitten.
    Tot deze conclusie kwam Green-peace Nederland na aankoop in tuincentra van 69 monsters van 31 verschillende populaire planten,bollen en heesters die aantrekkelijk zijn voor bijen en hommels
    Slechts één'monster bevatte geen residús van pesticiden,in de overigen zijn sporen van 505 bestrijdingsmiddelen aangetoond en gemiddelde van 7 per plant.
    op meer dan de helft van de planten zaten zelfs pesticiden die in Nederland of de EU niet zijn toegelaten.
    Nogmaals,het is fijn dat men opkomt voor de bijen en insecten
    en heel erg jammer is het wel dat je niet ongestoord planten,bollen of struiken kan kopen,want hierdoor(pesticiden)gaat de populatie nog harder achteruit.
    Met vriendelijke groeten.

    Henk Le
    Vrijdag 1 Augustus 2014 om 16:35
  • Jessica G. Jessica G. Dag Henk, ik ken het rapport van Greenpeace en het is inderdaad erg treurig. Ik hoop dan ook dat iedereen biologische kwekers opzoekt en hun lokale tuincentra aanspreken op het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen. Ik ben zelf erg weg van kwekerij Bastin: mooie gezonde planten, zachte prijsjes, snelle levertijd, geen rotzooi! www.kwekerijbastin.nl.

    Ik zou zeggen: blijf druk uitoefenen op de tuincentra mensen, net zolang tot iedereen alleen nog met biologische kwekers werkt. Wij bepalen waar we ons geld aan uitgeven.
    Vrijdag 1 Augustus 2014 om 22:27
  • Henk L. Henk L. Hoi Jessica,een erg positieve reactie.
    Fijn dat jij opkomt voor de bijen,misschien is het goed even te vermelden waar de mensen op moeten letten,niet iedereen is op de hoogte van de malefiede praktijken van de handelaren en we zouden het tegengewenste affect bereiken.
    Vrijdag 1 Augustus 2014 om 23:08
  • Sandra d. Sandra d. Interessant artikel, bedankt! Ik ben opgelucht dat ik van je opsomming toch tenminste Vrouwenmantel heb staan. ; ) Jammer dat ik nu pas kwekerij Bastin ontdekt heb. Daar moet ik zeker eens naartoe.
    Zondag 3 Augustus 2014 om 15:26
  • Mia V. Mia V. jammer dat onze lindebomen maar korte tijd in bloei staan, je hoort er echt het gezoem, vooral in de vooravond, en je neemt er een honingzoete geur waar, ik denk dat de bijtjes zich daar kostelijk amuseren!
    Zondag 3 Augustus 2014 om 20:33
  • Mia V. Mia V. kunnen wij niet beter zoveel mogelijk bijenplanten zelf zaaien, dan heb je zelf in de hand dat die planten niet behandeld zijn met pesticiden...
    Zondag 3 Augustus 2014 om 20:35
  • Ellen A. Ellen A. Ik heb niet de indruk dat vrouwenmantel erg veel bevlogen wordt. Maar misschien komt dat omdat ze bij mij liever op tuingeraniums, oregano of sedums zitten..
    Maandag 4 Augustus 2014 om 13:09
  • Sandra d. Sandra d. Ik moet zeggen dat ze bij ons ook eerder de voorkeur geven aan bijvoorbeeld ijzerhard dan aan onze vrouwenmantel. Die worden vaker besnuffeld. : )
    Dinsdag 5 Augustus 2014 om 18:44
  • Jessica G. Jessica G. Ze geven sowieso meestal de voorkeur aan de bloem die het meest geurt en kleurt. ;)
    Woensdag 6 Augustus 2014 om 12:44
  • Jessica G. Jessica G. @HenkLemaire: dit artikel was alleen bedoeld om wat "minder populaire" bijenplanten te promoten. Ik zou graag vertellen waar men exact op moet letten, maar weet dit zelf ook niet precies. Op dit moment ben ik bezig met het achterhalen van informatie over "veilige planten", houd mijn blog in de gaten, de resultaten van mijn onderzoekjes komen in een nieuwe blog! (o.a. interview met Kwekerij Bastin en Greenpeace)
    Woensdag 6 Augustus 2014 om 12:52
  • Sandra d. Sandra d. Hoi Jessica, ik ben naar aanleiding van je artikeltje gaan rondzoeken, want ik was echt wel beniewd naar meer, en vond op de website van de Imkerbond van Zoersel een hele lijst van planten met daarnaast hun nectar - en pollenwaarde. Echt super! Maar ik ben waarschijnlijk niet de enige die dit ontdekt heeft. Ik ben nog best wel een 'groentje' in tuinieren. : )
    Woensdag 6 Augustus 2014 om 13:55
  • Jessica G. Jessica G. Kun je de link toevoegen? Altijd goed om te weten! Wat ook belangrijk is is dat de bijen vroeg in het voorjaar en laat in het najaar nog voedsel kunnen vinden (dus vroegbloeiers en laatbloeiers zijn ook belangrijk).
    Woensdag 6 Augustus 2014 om 15:11
  • Sandra d. Sandra d. Dit is em: http://users.telenet.be/imkerb...
    Woensdag 6 Augustus 2014 om 18:53
  • Vera V. Vera V. Voor biologische planten zou ik graag de biologische kwekerij De Hessenhof in Ede willen aanbevelen. Het is het levenswerk van eigenaar Hans Kramer en zijn vrouw. Ik kom er elk jaar om vaste planten te kopen. Hij geeft advies over de planten en praat gepassioneerd over zijn werk. Het is bovendien een prachtige omgeving om tot rust te komen. Heerlijk toeven.
    Maandag 20 Mei 2019 om 23:04
  • Marie K. Marie K. Ecoflora in Halle.
    Vrijdag 21 Juni 2019 om 09:15
  • Ramona V. Ramona V. Ook een prachtige plant die heel veel bijen aantrekt is de Deutzia Hybirda Strawberry fields. Met schattige roze bloemetjes. Bloeit al vanaf het vroege voorjaar. Leuke anekdote: mijn Deutzia vond ik in de container van de bouwmarkt samen met een Hydrangea Aborescens en een Sering, toen mijn man en ik een schutting gingen kopen. Ze hadden deze daarin gegooid omdat ze licht verdord en opgegeven waren. Lees, slecht verzorgd. Ik mocht ze alle drie meenemen. En nu genieten we elk voorjaar en zomer van drie prachtige, grote struiken.
    Vrijdag 21 Juni 2019 om 13:35
  • René M. René M. Weet iemand wat is de naam van de plant is welke bovenaan dit artikel staat.
    Is deze winterhard?
    Vrijdag 5 Juli 2019 om 14:07
  • Carla C. Carla C. @Rene Marijnissen, ik denk dat het een Hottentotvijg (#Carpobrotus edulis) is. Ik heb de plant hier in de Achterhoek (Nederland) wel in heel zonnige tuinen gezien.
    In zuid Europa veel gezien, gewoon langs de kant van de weg.
    Winterhardheid zou ik even nakijken.
    Zondag 5 Juli 2020 om 10:14

Log in om een reactie te plaatsen