MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Schaduwkruid Schaduwkruid Schaduwkruid +Schaduwkruid

Groeit in 2500 tuinen

Latijnse naam
Pachysandra terminalis
Andere benamingen
Dikkemanskruid
Hoogte
1 - 20 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend
Planten tags

Algemene omschrijving

Weinig planten lenen zich zo goed als wintergroene bodembedekker in de schaduw als Pachysandra terminalis. Pachysandra terminalis bloeit in de periode maart-april met witte staande bloemen. Het bladerdek van Pachysandra wordt ongeveer 15 tot 20 cm hoog. Pachysandra terminalis groeit het beste op een humeuze en niet te vochtige tuingrond. In de zon verkleurt het groene leerachtige blad naar lichtgroen en geel. Dit wordt in het algemeen als minder mooi ervaren dus schaduw is gewenst.
Pachysandra groeit het best in de schaduw en krijgt dan erg veel ondergrondse uitlopers die binnen een paar jaar een waar tapijt in uw tuin kunnen vormen.Pachysandra is daarmee een van de beste bodembedekkers in de schaduw en zorgt ervoor dat onkruid moeilijk tot ontwikkeling kan komen. Zij wordt daarom vaak geplant onder struiken en bomen. Ondanks het geringe licht, ontwikkelen zij zich goed waar bijvoorbeeld gras en diverse andere bodembedekkers het niet goed doen.
Gebruik : bodembedekker, groep, grote groep, onderbeplanting
Bijzondere kenmerken
Bloemkleur : wit
Bloeiperiode : maart - april
Bladkleur : lichtgroen, diepgroen
Wintergroen : ja
Zeer giftig

Standplaats en vereisten
Standplaats : zonnig, halfschaduw schaduw
Vochtigheid : droog, normaal
Bodem: humusrijk zonder kalk
Winterhard : ja
Plantdichtheid : 8-12 per m⊃2;

Bijzonderheden
ideaal voor dichte vakbeplanting en goed te combineren als bos(rand)plant met varens en hosta's. Wordt zo'n 20 cm breed.
Ziekten

  • De schimmel Phytophthora citrophthora kan Pachysandra terminalis aantasten, waarbij er een verwelking van de plant ontstaat met typische symptomen, (nl de bruinverkleuring van de stengelbasis). Planten die zijn aangetast moeten snel en zorgvuldig worden afgevoerd om herbesmetting van nieuwe partijen te voorkomen. Phytophthora is een bodembewoner en kan in de grond en in potgrond lange tijd overleven.
  • Problemen doen zich weinig voor, maar er is een schimmel, Volutella pachysandricola genaamd, die de plant kan aantasten, Onder normale omstandigheden krijgt deze schimmel geen kans. Maar bij langdurig warm vochtig weer kan hij toeslaan. De takken krijgen kleine knobbeltjes en bladeren worden bruin gevlekt. Zo gauw je dit constateert, dien je alle geïnfecteerde delen te verwijderen en te vernietigen. Meer informatie over het bestrijden van ziekten en plagen is te vinden op de site.

Berichten over deze plant

  • Hans W.Hans W. voegde een foto toe aan Schaduwkruid (Pachysandra terminalis)
    Foto: Schaduwkruid
    Zondag 3 Augustus 2014 om 12:37
  • Ilse V.Ilse V.
    Onze Pachysandra deed het een aantal jaren goed, nu sinds afgelopen zomer meer donkere,afstervende delen.Op dit ogenblik zelfs rotte plekken.Kunnen we in het voorjaar opnieuw aanplanten? We krijgen nogal katten op bezoek in onze tuin kan dit er iets mee te maken hebben?
    Donderdag 7 November 2013 om 07:52
    •  2 reacties
    • Plantadvies Plantadvies Misschien de schimmel Phytophthora citrophthora kan Pachysandra terminalis aantasten, waarbij er een verwelking van de plant ontstaat met typische symptomen, (nl de bruinverkleuring van de … Lees verder »
      Donderdag 7 November 2013 om 22:06
    • Ineke M. Ineke M. Mijn ervaringis dezefde. Nu heb ik Vlijtige Liesjes gepoot, maar die hebben nu, na 6 weken ook het loodje gelegd. Nb in de halfschaduw tot schaduw, én ook in een bloembak. Zou dat dezelfde virus … Lees verder »
      Vrijdag 15 Augustus 2014 om 12:44
  • Stijn V.Stijn V. voegde een foto toe aan Schaduwkruid (Pachysandra terminalis)
    Foto: Schaduwkruid
    Zondag 17 Juni 2012 om 17:42