MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Wisselbloem +

Groeit in 336 tuinen

Latijnse naam
Lantana camara
Andere benamingen
bourbontje, verkleurbloem
Hoogte
1 - 90 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend, Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Omschrijving:
Hoogte tot 100 cm. De struik wordt bij ons tot maximaal twee meter hoog. Kan in zijn thuisstreken 2 tot 5 meter hoog komen. 
Bloeid van mei tot oktober. Bladverliezend.
Lantana behoort tot de familie van ijzerhardachtigen (Verbenaceae), waartoe ook ijzerhard behoort. Het is typisch een struik voor in een kuip. Heeft diepgroene behaarde bladeren die in tegenover elkaar staande paren staan. De naam verkleurbloem heet ze te danken aan de kleurverschillen die ontstaan bij het verbloeien. Ze verkleuren van binnen naar buiten toe.
De Wisselbloem is met zijn kleurenpracht een ware magneet voor vlinders en vogels. Spijtig genoeg ook voor heel wat insecten.
Er zijn verschillende cultivars. Je kan de Wisselbloem in verschillende kleuren verkrijgen zoals wit, roze, oranje en geel.
Tegenwoordig kan je ook af en toe een Wisselbloem op stam vinden.
Voor vee en huisdieren zijn de vruchten ( bessen ) giftig! Je hoeft niet onmikkellijk te panikeren maar de Lantana is inderdaad giftig. Zowel de bessen als de bladeren ( indien gekneusd en vrijkomend sap ) als ook de stengels . Vooral de nog niet rijpe vruchten zijn vrij giftig. Snij ze daarom af en was je handen. Blijf zeker niet lang in de zon zitten als je de plant in je handen hebt gehad.  De brandhaartjes op de stengel zorgen namelijk voor brandwonden zoals dit ook het geval is bij Berenklauw.
Plantvoorschriften:
Normaal koop je deze plant in pot in een tuincentrum voor aanplant in een terraspot. In de zomer de struik buiten in de tuin of op het balkon een plaats in de volle zon geven. Plant de struik in een voedzame, goed doorlatende potgrond. Doe in de potgrond wat waterkristallen zodat er een grote waterbuffer voorzien is. Zorg wel voor afwateringsgaten zodat het overtollige water uit de pot kan weg vloeien. Geef na planten voldoende water. Maar zorg er ook steeds voor dat de potkluit nooit uit droogt.
Verzorging:
Doe wekelijks in het gietwater wat vloeibare mest of steek in de kuip aan het begin van het groeiseizoen een gecoate meststofpil die meerdere maanden mest afgeeft bij het gieten.
Na de bloei verschijnen er donkere bessen aan de struik. Deze kun je beter verwijderen zodat alle energie naar nieuwe bloemvorming kan gaan.
Lange takken die uit het model van de struik groeien mag je gerust weg snoeien, zodat de vorm kan worden behouden. Je kunt de planten ook snoeien als ze voor jouw smaak of veranda, serre te groot geworden zijn. De dikste takken mag je dan tot de helft terug snoeien. Doe dit bij voorkeur in het vroege voorjaar als je de nieuwe bladknopjes ziet verschijnen.
Wanneer de struik in het voorjaar wordt verpot, is toevoeging van verteerde stalmest aan de (nieuwe) potgrond nodig voor een goede groei. Top de jonge scheuten die in het voorjaar groeien geregeld. Zo ontstaat een compacte en goed bloeiende struik.
Vermeerderen / zaaien:
Met de afgeknipte scheuten kan worden gestekt. Zet ze in potjes met zanderige grond, waarin ze snel wortels zullen vormen. Als de stekken flink beworteld zijn, kunnen ze opnieuw worden opgepot. De jonge planten kunnen begin juni buiten worden uitplant.
Lantana zaaien kan in januari - februari in een binnenshuis bij een temperatuur van 20 °C. Een nadeel van zaaien is, dat het kiempercentage nogal laag is. Zaai je in een koude kas vanaf april dan ligt het kiempercentage hoger.
Ziekten:
Gevoelig voor witte vliegjes en bij droogte spin.
Bij te veel water vouwen de bladeren zich naar binnen dicht.


 

Berichten over deze plant