Foto: Hibiscus

Wanneer u een lang en rijk bloeiende heester in uw tuin wilt hebben, kunt u een Hibiscus planten. Het is een bladverliezende heester die 3 m hoog kan worden. Zijn blad is frisgroen, glanzend, drielobbig en getand. De bloemen kunnen enkelbloemig of gevuld zijn en de kleuren variëren van wit, paarsblauw, roze en rood.

Hibiscus houdt van veel zon, liefst ochtendzon en een tochtvrije plek voor een schutting of muur. In de felle zomerse middagzon zullen de bloemen gauw verleppen. Wanneer het regent en de zon zich niet laat zien, zullen de bloemen nauwelijks open gaan.

Hibiscus groeit het beste op een humusrijke, goed doorlaatbare grond. Jonge heesters hebben in de winter een beschermende laag blad, stro of turf nodig om hun nog tere wortels te beschermen.

Verzorgingstips:

* Zet de Hibiscus op een lichte plek.
* Zet de plant niet in de buurt van fruit, dit om ethyleenschade te voorkomen.
* Verwijder uitgebloeide bloemen.
* Geef de Hibiscus twee maal per week water. Laat de grond niet uitdrogen.
* Geef elke twee weken plantenvoedsel; dan komen de knoppen zeker in bloei.
* Draai de Hibiscus niet. De bloemknoppen richten zich altijd naar het licht. Draai je de plant dan bestaat de kans dat ze zich 'losdraaien' en eraf vallen.
* De Hibiscus bloeit tot oktober. Zet de plant daarna op een lichte en koele plek (minimaal 10 graden Celsius) en geef matig water. Half januari de plant snoeien, eventueel verpotten, waarna er nieuwe knoppen worden gevormd. Elk nieuw bladpaar geeft een bloemknop.
* Hibiscus is in de zomer ook als kuipplant te gebruiken. Zet hem op een lichte zonnige plek. De nachttemperatuur moet minstens 13 graden Celsius zijn. Wel dienen ze op een lichte, tochtvrije plaats te staan. Vooral planten op stam en Hibiscus in een 24 of 30 cm pot zijn geschikt om als kuipplant te gebruiken, vanwege hun grotere waterbuffer.
* Hibiscus rosa-sinenis (kamerplant) is niet winterhard. Hibiscus syriacus (tuinplant) is winterhard en sterft niet af. Hibiscus Newbiscus Mauvelous is winterhard, maar sterft bovengronds af.
* De tuin-Hibiscus groeit op vrijwel alle gronden die luchtig, humusrijk en goed water doorlatend zijn. Plant Hibiscus bij voorkeur tegen een warme muur op het zuiden, met flink wat ochtendzon, voor een uitbundige bloei. In de felle zon groeit Hibiscus minder snel en ziet het blad er minder florissant uit. Getemperd zonlicht heeft daarom de voorkeur.

 

Hibiscus vermeerderen : Kan best door middel van stekken (tussen oktober en februari ) , maar meestal zaait de hibiscus zichzelf ook voldoende uit, let bij het onkruid wieden dus goed op voor jonge plantjes.

Eigenschappen

Hoogte
100 - 300 cm
Kleur
  •   
  •   
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

 

1 varieteit van deze plant