MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Lampenpoetsersgras 'Hameln' +

Groeit in 5209 tuinen

Latijnse naam
Pennisetum alopecuroides 'Hameln'
Variëteit van
Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides)
Hoogte
40 - 80 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Roodbruine pluimen in augustus - september. Goed winterhard. Compact groeiend.

Na de winter, half maart, knip je alle delen van de plant terug tot op 20 centimeter boven de grond. De plant zal weer uitlopen en zo rond half april verschijnen de eerste jonge, frisgroene bladeren. Rond de tweede of derde week van mei staat de plant alweer in vol ornaat, om vervolgens vanaf eind juli, begin augustus weer te bloeien.

Om de plant extra tegen vorst te beschermen kun je wat oud blad aftakken op de pol leggen.

Hoogte: 50 - 75 cm
Breedte: 50 - 75 cm

Het lampenpoetsergras Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ is een favoriet vanwege zijn vroege en rijkere bloei en compacte vorm. Daardoor is deze kweekvorm ook geschikt voor een kleinere tuin.
Pennisetum is een sieraad voor uw tuin. Dit heeft hij te danken aan de platte bladschijven en bovenal de langwerpig ronde, pluimvormige bloei. De sierlijk overhangende aren zijn hét kenmerk van lampenpoestergras. De pluim werd vroeger wel als rager voor de cilindervormige glazen kap van de olielamp gebruikt. Daar heeft het zijn naam dan ook aan te danken. Tegenwoordig zien we de pluimen ook steeds vaker terug in droogboeketten. Lampenpoetsergras komt van nature voor in tropische, subtropische en gematigde streken en bestaat uit meer dan tachtig soorten en daarbinnen bestaan weer vele variëteiten (cultivars). De belangrijkste soort van lampenpoetsersgras is Pennisetum alopecuroides. Deze grassoort heeft prachtige namen gekregen die hij dankt aan de opvallende aren die in de herfst boven de plant uitsteken. De Nederlandse naam lampenpoetsergras spreekt tot de verbeelding, maar ook de Latijnse soortnaam Pennisetum alopecuroides duidt op de aren. Pennisetum komt van de woorden penna en seta, die respectievelijk veer en stoppel betekenen. Alopecuroides betekent letterlijk ‘lijkend op een vossenstaart’. Door de verkleuring van het blad in de herfst en de mooie compacte vorm voor de bloei, heeft u het gehele jaar een plant waar u met plezier naar kijkt. Op zijn mooist is hij na een warme zomer. Lampenpoetsergras kan worden geplant in een pot, in grote aantallen bij elkaar, in een border of als alleenstaande plant.

Algemeen onderhoud

Lampenpoetsergras is niet helemaal winterhard en kan daarom het best op een zonnige beschutte plek staan. Het verlangt een licht humeuze grond of grond, die goed water doorlatend is en permanent licht vochtig blijft. Deze grassoort groeit uitstekend op een plaats in de zon tot halfschaduw. Het kan als eenling (solitair) worden gebruikt, maar veel meer komt het tot zijn recht in een grote groep. Knip het blad pas af na de winter, wanneer het nieuwe gras zich begint te ontwikkelen. Anders kijk je de hele winter tegen een miezerig stompje met afgeknipte stengels aan in plaats van een mooie volle bos met bruin gekleurd gras. Breng in het najaar een mulchlaag aan. Omdat lampenpoetsergras niet honderd procent winterhard is, helpt deze laag tegen het bevriezen van de wortels. Daarnaast zorgt de mulchlaag ervoor dat onkruid minder snel tot ontwikkeling kan komen. Je hoeft daardoor in het voorjaar minder te wieden. Bij langdurige droogte kun je het beste deze plant extra water geven, anders kleuren de bladeren al erg vroeg bruin.

Berichten over deze plant