Engelentrompet (algemeen) (Brugmansia sp.)

 • overwinteren

  • Van eind Oktober tot begin Maart    • eenmalig

   Geen serre voorhanden, GEEN PROBLEEM
   Brugmansia's zijn gemakkelijk te overwinteren in huis of in een donkere akelige kelder.

   Voor de eerste vorst

   Indien uw plant te groot is voor ze binnen te brengen, snoei tot de gewenste grote. Zet ze in een donkere kamer, kast of kelder. Deze plaats dient niet pikdonker te zijn, het mag een slecht verlichte ruimte zijn, zolang het er maar niet vriest. Geef geen voedingstoffen meer. Om de vier a zes weken zeer krap water geven. Uw plant gaat nu in een rustend de winter in. Er zal een ontzettend bladverlies optreden maar de plant is niet dood maar rustend.

   OF

   Plaats uw plant in de woonkamer nabij een zonnig venster en laat ze verder groeien. Het is herfst/winter en de plant zal aldus meerdere bladeren verliezen maar er zullen misschien verspreide bloemen ontstaan aan uw plant. Geef minder water en meststoffen. Let op voor de spinmijten.

   Na de overwintering
   Als we brugmansia's al rustend laten overwinteren begint men het best in februari - maart aan de "reviving" terug in leven roepen. Heel eenvoudig geef water, meststoffen en genoeg licht. De Brugmansia's zullen snel reageren en beginnen te groeien. Als het buiten begint warmer te worden dient u ze gewoon te laten worden aan de zon. Zet ze niet dadelijk in de wind want de stam kan nog zwak zijn en dient zich te verharden in de buitenwereld.

 • snoeien

  • Van eind Augustus tot eind Oktober    • eenmalig

   Start met het terugsnoeien totdat de temp. in de nacht beneden de 5 graden komt en zet hem dan redelijk droog binnen.

   Let wel op: het sap is enorm irriterend, draag zeker bescherming!

 • stekken

  • Van eind Oktober tot begin November    • eenmalig
   Stekken van Engelentrompet (Brugmansia) als alternatief voor overwinteren.

   Wegens ruimtegebrek laat ik mijn Brugmansia niet meer overwinteren de laatste jaren. Inplaats daarvan neem ik stekken zodra de eerste nachtvorst zich heeft aangediend. Die stekken overwinteren in een koele lichte ruimte (voor het zolderraam) in een bodempje water. In maart oppotten, vloeibare mest voor bloeiende planten aan het gietwater toevoegen,1 of 2 maal in een grotere pot overzetten en na half mei naar buiten in de definitieve kuip of in de volle grond.


   Het is zaak zeer hygiënisch te werk te gaan om te voorkomen dat de stekken verslijmen en rotten.
   De vaas eerst goed schoonmaken met chloor, goed naspoelen met kraanwater. In het water van de stekken 3-4 druppels chloor per liter water toevoegen. Zodra het water troebel wordt alles weer goed schoonmaken en nieuw water met een druppeltje chloor geven. Stekken die er toch slijmerig uitzien meteen verwijderen en alles weer opschonen.

   Zet de stekken niet te warm, anders wortelen ze snel en zit je de hele winter met planten die moeten worden opgepot en ruimte vragen.

   Op deze manier hebben we in het voorjaar weer veel weggevertjes en minder ruimtebeslag in de winter.

   Periode: eind oktober tot begin maart