MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Daslook Daslook Daslook +

Groeit in 3373 tuinen

Latijnse naam
Allium ursinum
Hoogte
1 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Nat
Licht
halfschaduw
Planten tags

Algemene omschrijving

Een wonderlijk kruidje - bolgewas-  en een beschermde plant met veel medicinale eigenschappen die gelijken op de eigenschappen van knoflook !

Daslook (Allium ursinum) behoort tot de lelieachtigen (Liliaceae).  vanaf half maart komt dit gewas op. De jonge blaadjes zijn heerlijk in gerechten en hebben de geur en smaak van een combinatie van bieslook/ knooflook. De bloemen kunnen in de keuken gebruikt worden en zeker ter decoratie van gerechten. Vooral in sla, maar ook even meestoven in gerechten. Theetje met daslook en je valt zowaar af.

 Ze vermeerderen zich snel en kunnen soms iets te concurrerend zijn ten opzichte vam andere planten .

Leuk is te weten dat het kruid de naam dankt aan Berelook ( ursinum = beer) . De beren eten daslook na hun winterslaap om hun lichaam te reinigen.

In april -mei bloeit dit bolgewas met grote schermen zuiver witte bloemen. De bloemen staan op lange min of meer driehoekige stengels. De zes meeldraden en driedelige stamper zijn omgeven door zes breed ovale lintbloemen. Meeldraden zijn aan het begin van de bloei felwit gekleurd en lijken op de kop van een lucifer. Bij het vrijkomen van het stuifmeel worden ze lichtgeel. De zaden zijn bruinzwart. Na de bloei verdwijnt de plant weer onder de grond om het volgende jaar weer op te komen.

Daslook wordt op vochtige, kalkrijke grond tot veertig centimeter hoog. De bladeren zijn diepgroen van kleur en lijken op het blad van lelietje-van-dalen. Dat kan dus wel eens verwarrend zijn qua pluk, gelukkig lijken de bloemen niet op elkaar.

Katten houden niet van de geur.  De plant doet het perfect in schaduw, maar ook in zon.

Bijenplant:   Nectar 2 / Pollen 2     (Max=5)


Ref: http://users.telenet.be/imkerbondzoersel/bijenplanten.html

Berichten over deze plant