MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Viooltje (algemeen) +

Groeit in 7431 tuinen

Latijnse naam
Viola sp.
Hoogte
20 - 30 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Nat
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

​Viooltjes behoren tot de familie van de viooltjes-achtigen (Violaceae). De viooltjes komen zowel uit de gematigde streken als uit de tropen en subtropen. De meeste zijn overblijvend of tweejarig. Enkele komen ook als struiken voor.

Enkel vb. van inheemse viooltjes zijn Viola canina (hondsviooltje). Deze heeft blauwe bloemen en groeit het liefst op zuurminnende gronden. Viola odorata (maarts viooltje). De bloemen zijn paars, violet, roze of wit. Ze geven een zoete geur af. Deze gedijt op alle bodems zolang ze maar goed doorlatend zijn. Viola riviniana (bosviooltje) groeit daarentegen graag op vochtige bodems. Ze bloeit met blauwpaarse bloemen, hoofdzakelijk in april, mei maar een tweede bloei kan nog eens terugkomen in september.

Viola odorata werd en nu nog ook gebruikt in de parfum sector als bij de geneeskunde.

De Viola odorata werd gebruikt om zowel wijn te parfurmeren alsook toiletwaters en het maken van parfums. In de geneeskunde is deze goed voor een kalmerende werking op de hoest. Siroop die bereidt is uit deze bloemen werken ook tegen slaaploosheid, hoofdpijn en nerveuze aandoeningen. Ook verjaagt de geur van deze bloemen de vliegen. Ook worden de bloemen van Viola tricolor gebruikt. Van deze bloemen wordt er een homeopatisch middel gemaakt die gebruikt wordt dat uitslag bij kinderen geneest.

De viooltjes die we het best kennen en grote getale worden gekweekt zijn de kleinbloemige viooltjes of Viola cornuta (hoornviooltje). Deze bloeien rijk met vele kleine bloemetjes waaraan oneindig veel zaad aan komt. Deze zaaien zich dan ook massaal uit en kunnen zo over gans de tuin uitstoelen. Hieruit zijn er veel hybriden onststaan met een grote verscheidenheid aan kleuren in de bloemen. Deze viool is ook goed bestand tegen kou en komt de laatste jaren meer en meer voor in bloembakken die worden aangeplant in het najaar.

De bloei mindert wel in extreme kou maar deze hervat zich naarmate de temperatuur terug stijgt.

De Viola hybriden zijn wel de bekenste viool die we hebben. Deze vullen met hun grote bloemen in de prille lente de bloembakken en kunnen bloeien tot ongeveer juni/juli. Als het warm wordt stopt de plant met bloeien en sterft ze meestal af.

Vroeger werden de hybriden vermenigvuldigd door te scheuren daar deze niet zaadvast waren.

Na veelvuldig onderzoek zijn de Viola x wittrockiana-hybriden ontstaan die wel konden worden gezaaid. Deze staan ook bekend als de zaaiviolen, perkviolen of pensees. Deze zijn meestal een- of tweejarig. Daaruit onstonden de Zwitserse reuzen die vroeg in het voorjaar bloeien, dan hebben we de winterviolen die bloeien tijdens de winter en de F1-hybriden bloeien vanaf het voorjaar tot de zomer.

Botanische violen groeien zowel, nrgl. de soort, op zonnige als beschaduwde plaatsen. Viola palmata groeit graag op kalkrijke bodems en is ook de enige soort die dit tolereer. De andere vioolsoorten groeien allemaal op een zure bodem. Er zijn die graag droog staan en andere groeien zo goed als in een moerasgebied.

De Viola cornuta en de andere grootbloemige hybriden staan graag op een lommerrijk plaatsje.

De viooltjes staan niet graag in het onkruid en tonen dit ook door niet goed te groeien en te bloeien. Onkruidvrij houden rond de planten is dan ook de boodschap. De viooljes doen het best in een koud milieu. Indien de temperatuur te hoog komt sterven ze meestal af.

Het vermeerderen van de botanische soorten gebeurt door scheuren, van de hybriden door het zaaien.

Bron: Plantencentrum De Vrijboom - Plant van de maand Oktober 2010

Berichten over deze plant