MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Mungboon

Groeit in 26 tuinen

Latijnse naam
Vigna radiata
Andere benamingen
Mungbonen, Taugé, Sojascheuten, Phaseolus aureus, Adzukia radiata, Phaseolus radiatus, Vigna mungo
Hoogte
20 - 90 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De mungboon (Vigna radiata) is een opgaande of windende, bossige, kruidachtige, eenjarige plant met 15-90 cm lange stengels. De stengels en de bladeren zijn bezet met lange, afstaande, ruwe haren. Desteunbladeren zijn eivormig en kort en breed toegespitst. De bladeren zijn afwisselend geplaatst, tot 7 cm lang gesteeld en geveerd in drie deelblaadjes. De deelblaadjes zijn kortgesteeld, eivormig, lopen uit in een korte punt en zijn 5-10 cm lang en 4–7 cm lang. Ook in de bladoksels van de deelblaadjes bevinden zich weer steunblaadjes, deze zijn klein en smal-lancetvormig tot priemvormig.

De bloemen groeien in compacte, bladokselstandige of eindstandige trossen. De bloemkroon is groenig-geel of rose en circa 1,3 cm lang. De vruchten horizontaal staande of hangende groene, grijze of bruine, iets afgeplatte, 4-10 × 0,4-0,7 cm grote peulen die bezet zijn met afstaande, rossige, ruwe haren. De peulen bevatten zes tot vijftien olijfgroene, soms gele of bijna zwarte, afgeronde of onregelmatig tonvomige, tot 6 mm lange zaden met een witte, ovale of streepvormige navel met een smalle, zwarte rand.

De jonge peulen en zaden worden gekookt als groente of verwerkt in soepen. De mungboon wordt vaak geprefereerd boven andere boonsoorten, omdat hij lichter verteerbaar is en minder winderigheidveroorzaakt. In India maalt men gedroogde zaden tot meel, waarvan gekruid platbrood wordt gebakken. Ook wordt er in India het traditionele gerecht "dahl" van gemaakt, een soort kruidige bonenbrij. In Indonesië eet men de "kacang hijau" (groene boon) als een soort pap met kokosmelk en palmsuiker. In de Chinese keuken worden de kiemen, bekend als taugé, gebruikt als groente en verwerkt in salades, vergelijkbaar met alfalfa. Taugé wordt geproduceerd door de zaden in water te weken en in het donker te laten ontkiemen. Het smaakt kruidig-nootachtig en bevat veel vitamine C.

De plant wordt ook als veevoer of groenbemester gebruikt. De mungboon stamt uit India en wordt vooral in (sub)tropisch Azië, Oost-Afrika en in de Caraïben verbouwd tot op hoogtes van 2000 meter. 

Taugé is de spruit van een ontkiemde mungboon. Deze bekende kiemgroente wordt veelal in Aziatische wok-gerechten en loempia’s gebruikt. De kiemen zijn lekker knapperig en rijk aan o.a. vitamine B, vitamine C en ijzer.

Werkwijze kiemgroente.

De zaden eerst 8 uur weken in koud water.
Daarna op natte theedoek leggen en een natte theedoek erover.
Hou de theedoeken nat!
Na 3-5 dagen kun je de worteltjes eten, ze zijn dan ongeveer 2,5 cm lang.

Berichten over deze plant