MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Basilicum Basilicum Basilicum +

Groeit in 23241 tuinen

Latijnse naam
Ocimum basilicum
Andere benamingen
Koningskruid
Hoogte
1 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Herkomst

Waarschijnlijk is Basilicum oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, al is het ook mogelijk dat Basilicum van oorsprong op meerdere plekken reeds voorkwam toen het ‘ontdekt’ werd. Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd, omdat het vernoemd zou zijn naar Basileus – het oude Griekse woord voor koning. In het verleden kon een vrouw in Italië een basilicum plant in de vensterbank zetten om aan te geven dat ze beschikbaar was, of open stond voor mannelijk gezelschap.

Kenmerken van basilicum

De basilicum plant is een vrij kwetsbare plant die het beste gedijt op een warme, zonnige plek, al zal de plant snel uitdrogen indien hij in de volle zon geplaatst wordt.  Groeit uitstekend binnenshuis in potten.  In een serre tussen andere planten plaatsen.

In principe is het een meerjarige plant, maar in de winter dient basilicum wel naar binnen gehaald te worden om tegen de kou te beschermen.

Basilicum heeft een sterke herkenbare geur en aroma en wordt voornamelijk gebruikt in de Italiaanse keuken. Een van de meest bekende gerechten met basilicum is de salade caprese (mozerella, tomaat, basilicum).

Basilicum wordt in salades, koude en warme gerechten verwerkt.  Bij warme gerechten wordt  het pas toegevoegd op het laatst omdat de smaak snel verloren gaat bij bakken of koken.

Feiten over basilicum

Tot slot nog een bijzonder feitje over basilicum – uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat basilicum in zeer kleine hoeveelheid kankerverwekkende stoffen bevat. Nu is er echter niets om je zorgen over te maken als je basilicum door een gerecht doet, want basilicum wordt pas schadelijk indien je 100x de gebruikelijke hoeveelheid zou innemen, wat neer komt op ongeveer 10 plantjes per dag. Bij gewoon gebruik is er geen enkele aanwijzing dat het eten van basilicum een kankerverhogend effect heeft.

Het kweken van basilicum

Basilicum is het hele jaar door te kweken, van mei tot en met september buiten en de rest van het jaar binnen. Om Basilicum buiten te kweken moet je in april beginnen met de zaadjes te zaaien in een kweekbak. Zaai de zaadjes op ongeveer 2-3 cm diep in goede zaaigrond. De ideale kiemtemperatuur voor de basilicumzaadjes is kamertemperatuur (18-20 graden), bij voorkeur de temperatuur constant houden.

Nadat de basilicumzaadjes zijn ontkiemt en kleine plantjes zijn geworden (dit zal na circa 2-3 weken het geval zijn), kunnen de basilicumplantjes verpot worden in aparte potjes of in de tuin. Het is belangrijk om te weten dat basilicum het beste gedijt op goed waterdoorlatende, humusachtige, grond. In principe kunnen de basilicum plantjes buiten geplaatst worden vanaf begin mei, maar kijk goed naar het weerbericht dat er geen kans meer is op nachtvorst. Basilicumplantjes zijn namelijk erg gevoelig voor vorst en zullen snel kapot vriezen.

In het algemeen komt de basilicumplant het beste tot zijn recht in de zon, hierdoor zal de smaak van de bladeren zich het best ontwikkelen. Verder is het van belang om de basilicumplant op een beschutte plaats uit de wind te zetten. Mochten er bloemetjes in de basilicumplant komen, dan is het aan te raden om deze af te knippen. Op deze wijze gaat alle energie van de basilicumplant naar de bladeren, wat de smaak ten goede zal komen.

Oogsten van basilicum

De basilicumblaadjes zijn al eetbaar vanaf het moment dat je het basilicumplantje verpot of in de tuin zet, het verder laten groeien van de bladeren en plaatsen van de basilicumplant in de zon zal de smaakontwikkeling ervoor zorgen dat de smaak van de bladeren sterker en voller wordt.

Berichten over deze plant