MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Prachtkaars +

Groeit in 1866 tuinen

Latijnse naam
Gaura lindheimeri
Hoogte
0 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Matig
PH
Kalkrijk, Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Gaura betekent beeldschoon: een zeer toepasselijke naam voor deze prachtige plant. Nochtans is ondanks haar schoonheid de Gaura lindheimeri een nog niet zo heel bekende verschijning in tuin. Tijd om daar verandering in te brengen, want de Gaura heeft namelijk alles in huis om een succes te zijn in je tuin.

Ook de Nederlandse naam ‘Prachtkaars’ refereert het naar de prachtige, uitbundige en vooral lange bloei van de planten.
Gaura’s beginnen vaak vanaf juni in slanke bloeiwijzen boven het blad te schitteren en gaan door tot in oktober of de eerste nachtvorst.
De bloem opent ’s ochtends in een blekere tint om tegen de schemering donkerder te verdorren. Elke bloem bloeit dus slechts 1 dag.
Gaura is een geslacht uit de Teunisbloemfamilie en is inheems in enkele zuidelijke staten van Noord-Amerika.

De Gaura lindheimeri (genoemd naar de Texaanse botanist Ferdinand Jacob Lindheimer) is een soort die het goed doet als vaste plant in onze Europese borders en waarvan al talrijke cultivars bestaan die voornamelijk verschillen in hoogte, blad- en bloemkleur. Zo heb je cultivars die niet hoger worden dan 30cm, maar er zijn er ook die wel 120 cm bereiken.

De bladeren zijn zacht behaard en komen in verschillende groentinten naar gelang de cultivar. Naar het einde van de zomer durven de bladeren roodachtig te verkleuren. Bij sommige Gaura’s verschijnen er rode vlekken op het blad. Maak je dan geen zorgen, dit is normaal en heeft geen nadelig effect op de plant.

  • • Zeer rijk bloeiend, ze maken tijdens de bloeiperiode steeds nieuwe bloemen aan.
  • • Bijen en hommels zijn dol op de plant en zullen met veel plezier de bloemen een bezoekje brengen.
  • • Extra lange bloeiperiode. Geniet van juli tot ver in de herfst van een schitterende en rijke bloei.
  • • De bloempjes op de fijne opgaande stengels met groene lancetvormige bladeren bewegen sierlijk in de wind.
  • • De Gaura laat zich uitstekend combineren met andere vaste planten, bv. lavendel, en siergrassen.
  • • Kunnen zowel in volle grond, bloempot of als snijbloem gebruikt worden.

Verzorgingstips

• Houden van een zonnig plekje in de border, maar doen het ook goed in een bloempot.
• Verlangen een goed gedraineerde, niet al te zware bodem. Op een onbemeste bodem leven ze langer.
• Let op! Als de grond in de winter te nat is, kan het zijn dat ze niet meer terugkomen.
• Gaura is een dorstig type, maar zorg wel voor een goed doorlatende bodem.

Extra lange bloei door snoei

Door eind augustus de Gaura terug te knippen tot 20 cm krijg je in de herfst een tweede bloei. Belangrijker is dat ook de ontwikkeling van de overwinteringsknoppen zo extra gestimuleerd worden. Dat is belangrijk voor een langere levensduur gezien de Gaura soms ook niet overleeft. Voor de winter kan je de overgebleven stengels opnieuw afknippen zodat de Gaurahaar energie kan sparen voor het volgende bloeiseizoen.

Tip! Je kan de stengels ook laten zitten, dan zaait de Gaura zichzelf uit. In ons klimaat blijft dat altijd binnen de perken, dus je hoeft geen schrik te hebben van problematische woekering. Op deze manier heb je zelfs minder risico om volgend jaar plots een lege plek te hebben. Wees je er wel van bewust dat via zaad (een generatieve vermeerdering) nakomelingen kunnen verschillen in vorm, hoogte en kleur. Wil je graag identieke “nakomelingen” dan kan je beter de plant vermeerderen met een jonge kopstek in de lente.

Gaura is de perfecte partner in een wildere border, maar kan evengoed in een meer gestileerde of moderne tuin zorgen voor de vrolijke toets. In kleine tot middelgrote groepen achteraan de border doet Gaura het geheel oplichten. Combinaties met Gaura tegen een donkere achtergrond of in combinatie met donkerbladige planten zijn ook mooi.

Berichten over deze plant