MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Ruig klokje Ruig klokje

Groeit in 70 tuinen

Latijnse naam
Campanula trachelium
Andere benamingen
Nettle-leaved bellflower
Hoogte
30 - 100 cm
Kleur

Algemene omschrijving

Langs bosranden en in zomen kun je Ruig klokje, Campanula trachelium, aantreffen. Dit in de zomer bloeiende klokje is sterk behaard en heeft meestal veel bloemen in de tros. De stengel is vierkantig en de bladeren staan verspreid aan de stengel, die wat melksap afgeeft bij doorbreken of doorsnijden. De behoorlijk grote klokvormige paarsblauwe bloemen zijn van binnen met witte haren bezet. Daar dankt de soort zijn naam aan.

Een in de zomen en hagen langs struweelranden en loofbossen in Zuid-Limburg vrij algemene plant uit de Klokjesfamilie is Ruig klokje, Campanula trachelium L.

De meerjarige stevige planten kunnen tot zo'n meter hoog worden. Uit de penwortel komt een stevige, scherp vierkante en gevulde stengel, waaruit bij doorsnijden wat melksap tevoorschijn komt. De bladeren staan verspreid aan de stengels. Ze zijn tamelijk groot en net als de stengels behoorlijk ruw behaard. De vorm van de bladeren is driehoekig en de bladvoet is meestal hartvormig. De onderste bladeren zijn wat meer eivormig tot langwerpig. De stelen van de bladeren gaan van tamelijk groot onderaan de plant naar steeds wat korter naar boven toe. De bladschijf loopt van de voet wigvormig af langs de steel, die daardoor enigszins gevleugeld lijkt. Ze hebben een sterk geprononceerde veervormige nervatuur. De donkergroene bladeren hebben een gezaagde rand. De gezaagde rand neigt naar een dubbel gezaagde rand. De top van het blad is spits.

De blauwe tot paarsblauwe bloemen staan in bloemrijke trossen. De kelkbladen staan op het onderstandig vruchtbeginsel, zijn onderaan vergroeid en de kelktanden staan min of meer in de zelfde richting als de kroon. De spitse kelktanden zijn eveneens behaard. De grote paarse klokvormige kronen zijn vooral aan de binnenkant opvallend behaard. De haren zijn nogal lang en wit. Ook het vruchtbeginsel is behaard. De helmknoppen van de vijf meeldraden staan aanvankelijk tegen elkaar geneigd rond de lange stijl. Deze steekt dan door de gele buis van de helmknoppen heen. Als de helmdraden uitgerijpt zijn, zitten ze gedraaid onderin de kroon. De stijl rijpt dan verder en heeft drie stempellobben. Na bevruchting groeit het vruchtbeginsel uit tot een doosvrucht.

Ruig klokje is een soort die groeit op kalkhoudende goed vochtige bodem, zoals we die vinden in het zuiden van Limburg, maar je kunt de soort ook vinden in hakhout, in de randen en soms ook wel in lichte loofbossen; ook aan de oevers van beken is de soort wel eens te vinden.

Berichten over deze plant