MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Boerenkrokus +

Groeit in 1919 tuinen

Latijnse naam
Crocus tommasinianus
Variëteit van
Krokus (algemeen) (Crocus (algemeen))
Hoogte
10 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

De boerenkrokus is een botanische krokus die ideaal is als verwilderingsbol. De planten vermeerderen zich deels vegetatief door deling van het bolletje, maar ook door zaad, en verspreid zich daardoor langzaam maar zeker over een steeds grotere oppervlakte.
In Nederland behoort de boerenkrokus tot de stinzenflora, in België komt de plant in het wild enkel voor als recente verwildering uit tuinen. Een van de vroegst bloeiende bloembollen.

Betrouwbare bloembollen die elk jaar weer verschijnen. Bloemen openen zich pas in de zon en sluiten naar de avond toe. Enorm mooi indien in grote groepen aangeplant. Een mooie, grote robijnpurperkleurig krokus.

Plantvoorschriften :
Zonnige plaats of onder bladverliezende heesters . Ook mooi in het gazon
Gewone grond is goed genoeg, zolang die maar niet te vochtig is in de winter, krokussen kunnen niet tegen langdurige natte grond.
Planttijd : eind september - begin november.
Plantdiepte +-5 cm of tweemaal de hoogte van de bol. Dit doet u het best met een gepunt pootijzer in losgewerkte grond. Strooi eventueel wat zand op de bodem van het plantgat.
Plant u krokussen in het gazon, strooi de bollen dan willekeurig rond en plant ze op de plaats waar ze terechtkomen voor een natuurlijk effect.
Plaats ze indien mogelijk steeds in groepjes van 8/10 stuks, afstand onderling 5cm.

Verzorging :
Grote krokuszoden om de 4/5 jaar uitgraven als de bladeren geel geworden zijn . Met de hand delen en in groepjes terug planten.
Ze hebben normaal geen extra voeding nodig , in het gras delen ze in de voeding voor het gazon.
Laat de bladeren steeds geel worden voor je met maaien begint in het gazon. Kan echter wel met de tijd onderdrukt worden door gazon.

Ziekten :
woelratten of muizen eten de bollen .
Grauwe schimmel

Berichten over deze plant