MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Hoow   Waterpest (Elodea sp.)

 • Hoow @.Heb de tip gekregen om waterpest ondiep (30-40cm) te plaatsen in een reeds groene vijver zodat er genoeg licht tot bij de plant kan komen.
  Maar hoe meet je eigenlijk die diepte?, naar de bovenzijde of naar de wortel of naar de onderkant van het mandje.
  Maandag 28 Maart 2011 om 11:39

17 reacties

 • Ann V. Ann V. Je weet toch wel, dat waterpest niet voor niks zo genoemd wordt, en dat het een plant is die al heel wat waters verpest heeft door zijn expansieve groei? Zorg er dus voor dat - als je het teveel aan waterpest op termijn gaat verwijderen - dat er geen stukje van in waterlopen terecht komt.
  Boosdoeners zijn vooral de smalle waterpest (Elodea nuttallii), Canadese waterpest (Elodea canadensis) en verspreidbladige waterpest ((Lagarosiphon major), die op de zgn zwarte lijst staan (De zwarte lijst omvat soorten die het milieu zwaar belasten. Deze soorten zijn over het algemeen erg problematisch in België en in andere Europese landen, en zijn goed gedocumenteerd in de wetenschappelijke literatuur. Ze vormen een bedreiging voor de biodiversiteit en voor ecologisch waardevolle gebieden, en hun gebruik in tuinen wordt absoluut afgeraden, omdat ze erg gemakkelijk ontsnappen.)
  Maandag 28 Maart 2011 om 12:06
 • Hoow @. Hoow @. Ik heb geprobeerd om het een en ander te lezen over waterplanten en zuurstofplanten.
  Waterpest kwam er toch uit als een van de enigste die nu al in dit nog koude voorjaar mijn groene plantloze vijver kan helpen iets minder groen te krijgen. Het is de bedoeling om het dan te gaan aanvullen/vervangen door andere planten.
  In de winkels wel heel weinig informatie over welke soort waterpest het nu eigenlijk gaat.
  Maandag 28 Maart 2011 om 12:34
 • Ann V. Ann V. Onze vijver is nog in een zeer pril stadium, lees, bestaat hoofdzakelijk op papier, in de hoofden van zoon- en manlief, en voor een deel als een (waterloze) kuil in de tuin. Ik durf mij dan ook echt niet beroemen over veel vijverkennis. Maar vraag eens aan Eigenwijze Bart... die heeft een vijvertje vol dierenleven... (Hij noemt overigens ook waterpest als één van de te mijden zuurstofplanten)...
  http://eigenwijzetuin.be/tag/v...
  Maandag 28 Maart 2011 om 14:23
 • Hoow @. Hoow @. het is niet simpel die vijvers, de een zegt zus, de andere zo en ik heb er ook nog geen ervaring mee.
  Maar denk dat er ook een verschil is tussen meer een poel-achtige vijver (natuurlijker) en wat het bij mij is: een gemetste bak met folie en vissen. (kunstmatiger)
  Die laatste is iets moeilijker om aan te sluiten op de omgeving en vooral die vissen maken het ook niet gemakkelijk. (Maar wie zich niet laat pakken door de reiger mag blijven)
  We zien wel: tuinieren is ook altijd een beetje experimenteren.
  Ik let er wel op dat die waterpest niet in ander water geraakt.
  Maandag 28 Maart 2011 om 15:03
 • Erik V. Erik V. Algen (die je water groen maken) leven van nitraten en fosfaten die zich in je vijver bevinden door de afbraak van organisch materiaal. Waterplanten leven van dat organisch materiaal en nemen fosfaten op in hun wortels en bladeren. Verwijder je in het najaar de bovengrondse delen, verwijder je eveneens een groot deel van de fosfaten in je vijver. De enige manier om de fosfaten uit je vijver te verwijderen.
  Waterplanten hebben ook nitraten nodig om te groeien.
  Heb je veel waterplanten, zal je water armer worden aan organisch materiaal, waardoor algen geen kans meer hebben. Omdat niet elke plant nood heeft aan dezelfde voedingsstoffen is het verstandig je niet te beperken tot één soort.
  Het substraat waarin de planten groeien moet poreus zijn, om zoveel mogelijk oppervlakte te krijgen voor de groei van bacteriën die nitraten uit het water omzetten in stikstof. Hiervoor is zuurstof nodig. Daarom zijn zuurstofplanten inderdaad noodzakelijk in elke gezonde vijver.
  maar vul ook aan met an
  Maandag 28 Maart 2011 om 15:15
 • Ik heb een aantal zoetwatermosselen in mijn waterpartij gedaan en die doen ook goed werk. Maandag 28 Maart 2011 om 18:00
 • Riet V. Riet V. Hoornblad is ook een heel goede zuurstofplant. Maandag 28 Maart 2011 om 19:10
 • Hoow @. Hoow @. wat ik geleerd heb over zuurstofplanten
  kun je al "planten" in maart:
  - waterpest, gedoornd hoornblad en waterranonkel.
  wacht je beter mee tot mei:
  - lidsteng, glanzend fonteinkruid en waterlelies.
  Maandag 28 Maart 2011 om 20:37
 • Hoow @. Hoow @. *waterpest is al actief als zuurstof plant in het voorjaar. woekerd
  * gedoornd hoornblad is eerder actief in de zomer en het najaar en mag dieper in de vijver (50-150cm afhankelijk van de helderheid)
  * waterranokel is een plant die bloeit boven water en ook 's winters groen is maar heeft 1 nadeel: de plant verdwijnt soms gewoon helemaal voor langere perioden om later terug uit te schieten. Daar kan mag je dus niet op rekenen als zuurstofplant. inheems.
  Maandag 28 Maart 2011 om 20:37
 • Hoow @. Hoow @. * lidsteng is net als waterpest al actief in het voorjaar, maar wordt verkocht als moerasplant met harde stengels en moet zich omvormen tot waterplant met zachte stengels. hiervoor moet het water al iets warmer zijn.
  * glanzend fonteinkruid: inheems, zeer goede zuurstofplant. Zou tot 3/4 van de planten van je vijver mogen zijn. in de winkel eerder op bestelling omdat het vlug in de vijver moet.
  * waterlelies: Dit is geen zuurstofplant maar is wel handig om de vijver in de zomer koel te houden. Meeste soorten zijn inheems, (blauwe bloemen zijn exotisch) wel dwergsoorten kiezen voor kleine vijvers.

  Maandag 28 Maart 2011 om 20:37
 • Hoow @. Hoow @. Het is dus kwestie van een goed combinatie te maken van planten zodat je in elk seizoen actieve zuurstofplanten hebt.
  per 1.000liter heb je ongeveer 1 mandje met 5 bosjes planten nodig.
  Als er vissen zijn, iets meer.
  Maandag 28 Maart 2011 om 20:38
 • Frans N. Frans N. Mijn ervaring met waterpest is dat die alleen in natuurlijke vijvers explosief kunnen groeien , en dan alleen nog in kleine ondiepe vijvers. (dat zie ik ook aan viswaters) , of als je een flinke kleibodem hebt.
  In mijn vijver bestaat de bodem uit lavasteentjes , en ik heb alle moeite om waterpest te houden.
  ps : het is een zelf gemaakte polyster vijver, met aan de zijkanten in het polyster gevormde bakken.
  De waterpest laat ik gewoon op de bodem groeien (of dat probeer ik toch) maar tot nu toe moet ik ieder jaar terug zoeken wat er van waterpest over bleef en gewoonlijk is dit bijna nihil.
  De vijver is nu reeds 13 jaar en ook bijna zonder waterplanten is hij steeds helder door de lavasteentjes en vraagt trouwens nooit onderhoud als je wat bezinksel op de bodem kan verdragen.
  Filteren doe ik wel door het water naar een moerasbak te pompen waar het water door een bak met lavasteentjes terug overloopt in de vijver .
  De moerasbak was beplant met geel lis, dit jaar probeer ik even iet
  Dinsdag 29 Maart 2011 om 08:17
 • Joris L. Joris L. Aarvederkruid is ook een goede zuurstofplant. Is in mijn vijver de meest voorkomende plant. Kan het in het begin wel moeilijk hebben in concurrentie met algen. Moest je interesse hebben, ik kan gerust wat missen. Dinsdag 29 Maart 2011 om 14:09
 • Gert C. Gert C. Waterpest wilde ik bij aanleg van mijn vijver ook liever mijden maar ik had toen geen keus (vorig jaar zeer koud voorjaar en bijna niets verkrijgbaar). Al bij al is het wel de beste zuurstofplant die ik heb staan: hij doet het gewoon uitstekend in zowel zeer koud als zeer warm water.
  Kan idd woekeren maar heb er tot nu toe nog niet zoveel last van (regelmatig uitdunnen want groeit explosief). Ik heb geprobeerd deze te vervangen door aarvderkruid, maar dit doet het gewoonweg niet in mijn vijver voor een of andere obscure reden.
  Dinsdag 29 Maart 2011 om 14:23
 • GM V. GM V. Ik wil hier toch graag nogmaals waarschuwen voor deze zéér milieu belastende planten.. ik woon in een nieuwbouwwijk met tuinen grenzend aan Gemeentevijvers.. leuk vissen vanuit je tuin.. Dat was helaas maar een paar jaar zo.. Degenen die toevallig niet aan een Gemeentevijver woonden maakten zélf een vijver in hun tuin.. mét deze, veelvuldig als 'zuurstof producerend' geadverteerde plant. Na enige tijd overwoekerde de waterpest hun vijvers en werd deze met emmers vol in de Gemeentevijvers gekieperd! Hen aangesproken hebbende dachten zij milieu vriendelijk bezig te zijn!! We kunnen nu hier bijna net als Jezus 'over water lopen' zó dichtgegroeid zijn de Gemeentevijvers nu. Er is nauwelijks nog vis aanwezig ondanks dat het waterschap elk jaar het riet maait en de vijvers leegschept. Alstublieft gooi het teveel op de composthoop of volg het advies hierboven op en laat de verwijderde planten in een hoek van de tuin volledig verdrogen en werp het daarna in de groenafvalbak zodat open vijvers zoals de onze niet tot vieze stinkende poelen verworden.. Zaterdag 1 Juli 2017 om 23:00
 • Roos T. Roos T. Bij mij worden er jaarlijks kruiwagens vol uitgeschept .het woekert vreselijk.
  Zondag 2 Juli 2017 om 12:35
 • Roos T. Roos T. wij gooien het op de compost hoop. Zondag 2 Juli 2017 om 14:26