MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Roland   Peer 'Conference' (Pyrus communis 'Conference')

 • Roland C.Heeft iemand ervaring met behandeling van perebomen tegen perenvuur. Ik las dat behandelen met een antibioticum tijdens de bloei doeltrefdfend zou zijn (streptomycine).
  Donderdag 7 April 2011 om 09:25

5 reacties

 • Roland C. Roland C. Geen inhoud over dit onderwerp bij de boomdokter Donderdag 7 April 2011 om 09:35
 • Wouter C. Wouter C. Beste Roland,

  als het écht perevuur of bacterievuur is dan zit je met een ernstig probleem. Vergewis jezelf ervan dat het zeker bacterievuur is want het wordt ook wel verward met Monilina laxa die zorgt voor tak en bloesemsterfte maar bijna uitsluitend voorkomt op eenjarige scheuten.

  Toch bacterievuur? ==> Onstmet je snoeizaag én schaar voor en na maar ook tussen iedere snoeibeweging, zoniet verzorg je mss zelf het verspreiden van de bacterie. Snoei onmiddellijk alle aangetaste delen eruit tot op de takkraag. Is de aantasting te ernstig dan moet je mogelijk je boom verwijderen om te vermijden dat andere perenbomen aangetast worden.
  Gebruik van streptomycine kan een iets betekenen omdat het bacterieel is, in combinatie met wegsnoeien van aangetaste delen kan je heel wat bereiken maar verwacht geen wonderen. Het is een heel moeilijk te bestrijden ziekte.

  Groeten,
  De Boomdokter
  Donderdag 7 April 2011 om 10:15
 • Piet F. Piet F. Met wat moet de snoeizaag en schaar ontsmet worden, boomdokter. Donderdag 7 April 2011 om 12:33
 • Roland C. Roland C. bleekwater is zeker afdoende om de zaag te ontsmetten (bvb. 1% oplossing of zelfs iets minder) Donderdag 7 April 2011 om 13:11
 • Anne Anne Bleekwater (Javel) zal wel ok zijn ... maar niet al te best voor je snoeigereedschap. Ik gebruik Dettolmedical. Zondag 27 Oktober 2013 om 12:17