MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Ann V.Open brief aan Mijntuin.org...
  ...of waarom ik al eventjes niet meer actief ben op de site.

  Neen, niet omdat mijntuin.org betalend werd...
  Wel om de wijze waarop ze betalend werd.

  Ik ben absoluut niet iemand die vind dat 'het internet gratis moet zijn', en er zijn verschillende sites waar ik betaal omdat een aantal mogelijkheden voor mij interessant genoeg zijn om voor te betalen.
  De meeste van die sites waren al (deels) betalend toen ik er kennis mee maakte, en de sites waarbij dat niet het geval was, gingen iets anders te werk bij het invoeren van pro-accounts dan dat bij mijntuin.org gebeurde.
  Dat waren nl sites waarbij sprake was van een aantal extra te ontwikkelen mogelijkheden, waarbij op een bepaald ogenblik werd aangekondigd dat die er aan zaten te komen, maar dat die wel betalend zouden zijn. Bovendien zijn die 'extra' features allemaal mogelijkheden waarbij alleen degene die het lidgeld betaald baat heeft.

  En daarin zit al een eerste verschil met mijntuin.org...
  Enerzijds zijn de leden zijn 'gewoon gemaakt' aan een aantal mogelijkheden die plots (zonder dat dat vanaf het begin duidelijk was) betalend worden.
  - Foto's uploaden was aanvankelijk ongelimiteerd mogelijk, en plots wordt dat beperkt tot 25 foto's per lid. Gelukkig hebben jullie er blijkbaar wel voor gekozen om foto's die reeds 'boventallig' geupload zijn, niet te verwijderen.

  - In de eerste maanden werden een aantal mensen met een tuinblog actief aangemoedigd om toch maar een link naar hun blog te posten... en plots wordt dat alleen nog maar mogelijk voor leden met een betalend account.
  Ik heb het al eerder aangegeven: ik vind het ook in het voordeel van de betalende leden dat niet-commerciële links mogelijk zijn voor iedereen. De site boet in aan waarde omdat niet-betalende leden geen links kunnen plaatsen naar artikelen die ook voor anderen interessant zijn.

  - Betalende leden hebben het recht foto's te verwijderen... Dus betalende leden hebben automatisch de wijsheid in pacht, en kunnen beoordelen welke foto's wel en niet op de site thuishoren?
  Verdorie, ik heb avondenlang alle nieuw-toegevoegde planten zitten nalopen om vooral fouten in de schrijfwijze te corrigeren en om foutieve content (lees foto's) te signaleren... allemaal omdat ik de site mee tot een waardevol instrument wilde maken... en plots moet ik betalen alsjeblief, om daartoe het recht te hebben.

  - Dan is er de restrictie die er plots is voor het melden van evenementen. Het doorsnee-lid van de site heeft echt geen belang bij de evenementen die hij/zij op de kalender wil plaatsen hoor... Maar heel wat leden zijn wel op de hoogte van bv opendeur-dagen van kleine kwekerijen in hun omgeving, van mini-plantenruilbeurzen... en zouden die met plezier onder de aandacht van de andere leden brengen... Jammer... ook de betalende leden krijgen die evenementen dus niet onder ogen, want een gewoon lid mag maar één activiteit melden.

  - Taggen van foto's: niemand kan dus profiteren van de kennis van niet-betalende leden, opnieuw een feature die de waarde van de site zowel voor betalende als voor niet-betalende leden verminderd...

  Dat een betalend lid geen advertenties hoeft te zien, onbeperkt persoonlijke berichten kan versturen, een persoonlijk webadres en voorrang heeft bij het behandelen van zijn/haar vragen aan de helpdesk, dat vind ik inderdaad voordelen die thuishoren bij een pro-account, maar de andere 'voordelen' zijn eerder 'nadelen voor iedereen' dan voordelen voor de pro's...
  Donderdag 26 Mei 2011 om 16:05

32 reacties

 • Rik C. Rik C. Beste Anne, ons antwoord kan je hier nalezen
  http://blog.mijntuin.org/ons-a...
  Donderdag 26 Mei 2011 om 20:36
 • Hoow @. Hoow @. Ik ben ook direct een stuk minder actief geworden toen er sprake was van betalen. (en het is dan nog verre van goedkoop)
  Ik had hetzelfde gevoel, men rekent op de gebruikers om alles uit te bouwen en opeens verwacht men dat men daarvoor gaat betalen.
  Het laat een heel wrang gevoel na en ik had op slag geen zin meer om zaken te gaan aanvullen.

  Misschien moest de opbouw van de site een beetje meer low-profile blijven, niet meteen zo professioneel worden met al die mogelijkheden.
  Laat commerciële gebruikers dan betalen voor een bedrijfsprofiel met verwijzingen naar hun zaak en/of producten.
  en nog wat extra dingskes voor wel betalende leden, maar de gratis leden voelen zich dan tenminste geen verstotelingen die stank voor dank krijgen.
  Vrijdag 27 Mei 2011 om 08:57
 • Rosette B. Rosette B. De bouwers van de site wisten van bij de start heel goed wat hun bedoelingen waren en hebben al de gebruikers gelokt met hun 'gratis' aanbod. Kijk maar naar de engelstalige versie: 'SIGN IN FOR FREE!' en SIGN UP, IT'S FREE! dat zegt genoeg. Vrijdag 27 Mei 2011 om 09:26
 • Johan B. Johan B. Ik ben pas nieuw hier.
  Deze site is/wordt betalend, ik moet dus oppassen wat ik doe.
  Danke voor alle bovenstaande info.
  Greetz.
  Zaterdag 28 Mei 2011 om 09:59
 • Tim L. Tim L. Ik heb de site enkele weken geleden ontdekt en ben sindsdien zeer actief met mijn tijdelijk gratis pro-account. Daarna zal ik betalen, vooral om gebruik te blijven maken van de volledige kalender.

  Toch wil ik AnneTanne bijtreden in haar kritiek op het gekozen zakenmodel. Enkel betalende leden toestaan om inhoud toe te voegen of te corrigeren is als een gratis muziekfestival organiseren waar de muzikanten moeten betalen. De site laten groeien betekent: meer planten, meer info, meer links en meer foto's. 25 euro neertellen om hier aan mee te mogen werken lijkt me een behoorlijke drempel om de noodzakelijke voorwaarde 'meer actieve tuiniers' te realiseren. 'Meer kwaliteit' wordt evenmin bereikt: onervaren leden/tuiniers kunnen gedurende een maand gratis alle fouten invoeren die ze over het hoofd zien en ervaren gebruikers/tuiniers zonder pro account die deze fouten opmerken kunnen ze niet corrigeren.

  Vandaar een tip om deze geweldige site nog beter te maken: koppel alles wat met i
  Zaterdag 28 Mei 2011 om 23:49
 • Tim L. Tim L. Blijkbaar is bij de reacties het aantal karakters beperkt, zonder dat dit wordt aangegeven. Ik heb bovenstaande reactie opnieuw als nieuw bericht gepost. Zaterdag 28 Mei 2011 om 23:57
 • Rita L. Rita L. Toch wel heel spijtig dat deze zo tof werkende site nu ineens controverse uitlokt. Ik heb ook mijn wenkbrauwen gefronst bij de "pro" die ik plots werd maar die wel onaangekondigd ineens moest betalen. Ik doe vrij en vrolijk verder, en zie wel... Maandag 30 Mei 2011 om 11:01
 • Lieven G. Lieven G. Beste leden, zo onaangekondigd was dit nu toch allemaal niet ?We hebben het in de weken voor de lancering in de wekelijkse nieuwsbrief gezet en er was ook een artikel op de blog. De blog bevat trouwens wekelijks interessante nieuwtjes om helemaal op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen... http://blog.mijntuin.org Maandag 30 Mei 2011 om 11:56
 • Ann V. Ann V. Het antwoord van mijntuin.org (zie link in de reactie van Rik Calus) heeft mij niet kunnen overtuigen, daar niet wordt ingegaan op mijn voornaamste bezwaar, dat leden moeten betalen, niet om de beschikking te krijgen over extra informatie, maar moeten betalen om hun eigen kennis te mogen delen.
  Ik neem hierbij dus afscheid, en heb mijn foto's verwijderd om hiermee geen beslag meer te leggen op extra server-capaciteit).
  Wie wil kan steeds terecht op mijn blogje... en neen... de weg daarnaartoe zal je zelf moeten vinden, want die mag ik je niet wijzen.
  Dinsdag 31 Mei 2011 om 09:05
 • Piet F. Piet F. volgt Ann.
  http://www.annetanne.be/kruide...
  Groot verlies voor Mijntuin.org
  Na alle WERK had Ann een levenslang "Pro-cadeau" moeten krijgen.
  Dinsdag 31 Mei 2011 om 09:57
 • Hoow @. Hoow @. Carine, niet iedereen heeft altijd €25 euro op overschot...
  Sommige mensen moeten een beetje afwegen aan wat ze geld uitgeven.

  In het begin had ik een een community gevoel.
  Nu heb ik vooral het gevoel dat men wil lopen voor er sprake is van wandelen.
  Dinsdag 31 Mei 2011 om 12:50
 • Wouter C. Wouter C. Goh, mannekes, ik ben hier een week of twee niet langs geweest en het lijkt hier wel een oorlogsveld! Een levenslang PRO account cadeau? Je wil vast niet weten hoeveel uren er in de bouw van deze site gekropen zijn. Allemaal voor jullie. Enig idee? Ik denk niet dat ik er kom met 1000 uren. De meeste andere sites halen hun inkomsten uit de verkoop van materiaal of zo. Deze mensen verkopen alleen maar een abonnement. Hoe dikwijls kocht je al geen boek over tuinieren van een paar tientallen euro's? Hoe dikwijls keek je erin? Waarschijnlijk onder het stof bij al die andere, jaja, je gooit vast meer euro's weg op een minder efficiënte manier ... . Of weet je wat? voor de prijs van twee tuinbeurzen waar je een paar uurtjes rondloopt heb je gewoon een abonnement van 365 dagen!! op mijntuin. Fantastisch toch hé ;-)

  Groetjes,
  De Boomdokter
  Woensdag 1 Juni 2011 om 21:23
 • Ann V. Ann V. Tja...
  Zoals ik al zei: "Ik ben absoluut niet iemand die vind dat 'het internet gratis moet zijn', en er zijn verschillende sites waar ik betaal omdat een aantal mogelijkheden voor mij interessant genoeg zijn om voor te betalen."
  Ook heb ik nergens, maar dan ook nergens over een levenslang pro-account cadeau gesproken...

  Ik probeer nog één keer duidelijk te maken waar het mij om te doen is, en dat is dan écht mijn laatste woord:
  Ik denk dat, wanneer iemand betaalt voor het gebruik van een site, dit ook moet betekenen dat het minstens voor de leden die betalen interessanter moet worden om de site te gebruiken. De manier waarop mijntuin.org betalend werd, hield echter in, dat niet-betalende leden info die mogelijk interessant is (voor de betalende leden) niet meer kunnen delen. Ergo: de site wordt hierdoor ook voor de betalende leden minder interessant.

  Ik snap absoluut dat er in de bouw van de site gigantisch veel tijd is gestoken, maar het zou jammer zijn dat, nu mensen niet meer
  Maandag 6 Juni 2011 om 19:19
 • Johan S. Johan S. @de boomdoktor,
  wat een onzinreden om het aantal uren werk aan deze site aan te voeren als argument om mensen te laten betalen. Dit voelt erg achterbaks en allesbehalve professioneel commercieel.
  Zaterdag 13 Oktober 2012 om 20:27
 • Wouter C. Wouter C. @Johan Schenk, ik heb geen zin om een discussie van meer dan een jaar geleden opnieuw te openen. Als het voor jou te commercieel voelt dan moet je bij de mensen van de site zijn en niet bij mij, ik ben ook maar een gebruiker.

  Ten tweede is er niemand die jou verplicht, noch om hier actief te zijn, noch om ervoor te betalen.
  Zaterdag 13 Oktober 2012 om 21:25
 • Johan S. Johan S. Ik begrijp je argument nog steeds niet...en of je ook maar een gebruiker bent betwijfel ik .. Zaterdag 13 Oktober 2012 om 22:21
 • Kiki B. Kiki B. Rik, de link werkt niet. Voorts is de discussie inderdaad oud, maar ik begrijp heel goed het gevoel van Anne gezien al haar input die zij gegeven heeft. Zondag 14 Oktober 2012 om 00:10
 • Kiki B. Kiki B. Net als Anne neem ik nu ook afscheid, in ieder geval als betalend lid. Met alle input die ik gegeven heb is het zo mooi geweest. Mochten er mensen zijn die met tuinvragen zitten dan kunnen jullie terecht op www.bernttuinontwerp.nl. Uiteraard zal ik hier af en toe antwoord geven als niet betalend lid, maar dan is het daar ook klaar mee. Het is ietwat bizar dat ik hier allerlei adviezen geef en dan ook nog eens moet betalen om die adviezen te geven... Zondag 14 Oktober 2012 om 00:53
 • Jo V. Jo V. @ de boomdokter. Ik ben het volkomen met je eens. En ik weeg ook af wat en waar ik geld aan besteedt.. maar voor mijntuin heb ik dat er dubbel en dik voor over! Het is een low-profile site heel toegankelijk en terdege professioneel mede dankzij de vele liefhebbers die goed onderlegd zijn in hun kunnen en weten. Dat hier ook professionelen zitten die de kennis mee uitbreiden kan enkel in het voordeel spelen van deze veelzijdige site! Ikzelf bezoek de site elke dag en help de mensen op weg. Dus die 25 euro waarvan sprake is geen weggesmeten geld! Zondag 14 Oktober 2012 om 00:59
 • Wouter C. Wouter C. MijnTuin vraagt niet om info, zij bestaan gewoon. Als jij info wil geven dan is dat mooi en voor jouw eigen 'rekening' en dat siert je. Die info kan je nog steeds geven, ongeacht of je betalend lid bent of niet.
  Kijk, de meerwaarde van deze site ligt in het feit dat ze heel wat mensen en dus meningen bij elkaar brengen. Wil je ALLES gratis? Ga dan naar een blog, waar je de mening of visie krijgt van een individu waarvan je niet eens weet of die voldoende kennis heeft, tenzij het echt aantoonbaar is.
  En ja, @Johan Schenk, ik ben ook maar een gebruiker die weliswaar de mensen achter de site kent (gewoon kennissen) maar zonder enige financiële of commerciële banden. Tenzij mss sympathie voor wat ze doen.
  Ik zou het dus waarderen als je die verdachtmakingen voor jezelf houdt.
  Zondag 14 Oktober 2012 om 08:27
 • Johan S. Johan S. @boomdokter: tijd om het uit te leggen, want je begrijpt het nog steeds niet: De reden opvoeren dat er veel uren in deze site zouden zijn besteed is geen reden om mensen geld te vragen! dit voer je aan in een van je vorige stukken. Dat bedoel ik met weinig commercieel denken. Met andere woorden "als je ergens veel tijd in hebt gestoken, ongeacht of het product goed of slecht is, dan moeten mensen toch veel betalen"...Dat is natuurlijk onzin: mensen betalen niet voor jouw investering, maar voor de producten die je maakt. En het feit dat ik als startend lid hier 'automatisch' een plus account krijg, waar ik na een maand voor mag betalen, dat vind ik niet echt netjes. Die account is dus niet gratis.
  Wat kan ik nog doen na een maand als ik niet meer betaal?
  Zondag 14 Oktober 2012 om 10:05
 • Rita L. Rita L. Wat kan iedereen geweldig zeuren! Er is toch niemand die iemand verplicht raad te geven! Laat het ons AUB vriendschappelijk houden. En ga een keer minder een pintje drinken. Dan heb je je lidgeld meteen terug.
  Zondag 14 Oktober 2012 om 10:22
 • Rita L. Rita L. En o ja, zeg nu AUB niet: ik ga nooit een pintje drinken!...
  Zondag 14 Oktober 2012 om 10:27
 • Wouter C. Wouter C. @Johan Schenk: je misbruikt mijn woorden. Ik ga er niet vanuit dat het verantwoord is om geld te vragen "omdat er veel uren in zitten". Ik vind wel dat een bijdrage van 25€ peanuts is voor de info die je hier allemaal kan vinden.
  En die account is wel gratis want je zal na een maand een "gewone" account hebben. Misschien dat dit niet duidelijk is voor nieuwe leden? Da's een vraag voor de ontwerpers van MT.
  Ik zal ok verder geen tijd meer spenderen aan dit item, ik steek liever tijd in het geven van nuttige tips ipv mij te ergeren aan dit soort mails. Get a life.
  Zondag 14 Oktober 2012 om 10:33
 • Heidi Heidi Met stijgende verbazing de oplaaiende discussie gevolgd (waar ik eerder geen weet van had). Ben het van harte eens met Boomdokter en Rita.
  Maak een keuze waar je je geld aan uitgeeft PUNT!
  Zondag 14 Oktober 2012 om 10:51
 • Johan S. Johan S. @boomdokter, tijd om te citeren. je blijft koppig er omheen dansen. jouw uitspraak (lees maar even terug hierboven): "Je wil vast niet weten hoeveel uren er in de bouw van deze site gekropen zijn. Allemaal voor jullie. Enig idee? Ik denk niet dat ik er kom met 1000 uren.".
  NOgmaals: zo'n opmerking rechtvaardigt niet dat je dus maar een bepaalde fee voor de site mag vragen. het gaat me er niet om of ik wel of niet moet betalen hier, begrijp me niet verkeerd. het gaat erom dat je investering niet bepaalt hoeveel je mag vragen, maar de waarde van je product. Gezien de ophef die hierover is geweest (ik lees hierboven terug), kan ik de verontwaardigde reacties goed begrijpen. Kortom: door deze opmerking ben ik gaan twijfelen of ik nog wel WIL betalen voor de site.
  Zondag 14 Oktober 2012 om 12:22
 • Jo V. Jo V. man man man.. ga in je tuin werken voor een paar uur, tel tot honderd achterstevoren of hou je adem in voor 6 minuten.. niemand VERPLICHT JOU om te betalen. Als het jou niet de moeite loont kan je altijd naar een blog gaan waar je niet zeker bent dan je de juiste info krijgt. Zondag 14 Oktober 2012 om 20:54
 • Rita L. Rita L. Naast alle chagrijnige mensen hier op deze anders zo toffe site, krijg ik er nu nog een chagrijnige burgemeester in mijn o zo mooie thuisstad bij! Wat kan het leven hard zijn ;-)) Zondag 14 Oktober 2012 om 22:55
 • Heidi Heidi Wel net genoten van Kommilfoo op Canvas. Zulke aardige jongens die vaak optraden in het theater/kunstencentrum waar ik werk. Hoe Bart de Wever is kan ik moeilijk beoordelen, maar wens je sterkte als je dat kunt gebruiken. ;-) Zondag 14 Oktober 2012 om 23:00
 • Jo V. Jo V. postjes pakken o hogerop te komen.. het doel heriligt de middelen die man zou over lijken gaan! Maandag 15 Oktober 2012 om 06:55
 • Kiki B. Kiki B. Jo, Rita en Heidi, ik geloof dat jullie eerdere discussies gemist hebben en misschien is het verstandig om eerst eens het standpunt van Anne, die hier enorm veel pionierswerk verricht heeft in de beginfase, te bezien alvorens een oordeel te vellen. Dinsdag 16 Oktober 2012 om 02:59
 • Lieven G. Lieven G. We sluiten deze discussie hiermee af. Dinsdag 16 Oktober 2012 om 09:20