MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Henk L.Vandaag en gisteren,
  Compost gezeefd,composthoop in zijn geheel omgezet en met de droogte van de afgelopen tijd in mijn achterhoofd flink veel water gegeven,zodat de hoop goed vochtig is en de schimmels en bacteriën goed hun werk kunnen doen.
  Er zaten in ieder geval veel compost-wormen in de hoop,pissebedden,springstaarten enz.
  Ben nu een voorraadje compost aan te leggen voor het na-jaar en volgende jaar.
  Eerste patattenplanten staan in bloei dus die kunnen we binnenkort gaan oogsten.
  De sluimer=erwten en erwten hebben vrucht gevormd en worden veel door de hommels bezocht.
  Bijen nagekeken en 2 verzegelde honing-zolders weg-genomen,maandag gaan slingeren.
  19 juni organiseren wij(compostmeesters van Hamont-Achel-Neerpelt en Overpelt een compost-fiets-route langs tuinen die composteren en deze ook in hun tuin gebruiken.
  Routebeschrijving kun je bij bekomen,je start dan om 10.00 u in de Leliestraat 42 in Achel.Mijn tuin staat dan ook open ter bezichtiging.
  Zaterdag 28 Mei 2011 om 19:36

10 reacties

 • Henk L. Henk L. Peter,
  De kunst bij composteren is het vinden van een juist evenwicht tussen enerzijds Bruin-materiaal,dit is dor een heeft geen vocht in zich,dus houtsnippers,bruine bladeren,stro,hooi, en anderzijds groen materiaal,gras,groene bladeren ongewenst kruid,keuken-afval mits niet gekookt.
  Alles moet een goede mengeling zijn van beide materialen.
  Is het te droog dan kunnen de bacteriën niet hun werk doen en is het te nat dan gaat het stinken.
  Bij droogte groen materiaal toevoegen of goed begieten met water.
  Is het te nat, het vat stinkt en je moet bruin materiaal toevoegen bovendien moet je zorgen dat je de compost steeds goed belucht,steek hiertoe de beluchtingsstok in het vat,draai een kwart rond en trek deze weer omhoog,doe dit op vier plaatsen in het vat en minimaal 1 keer per week.
  Succes er mee

  Zaterdag 28 Mei 2011 om 23:38
 • Maarten C. Maarten C. Wat ik moeilijk vind aan composteren is dat ik meestal niet de juiste type afval op het goeie moment heb. Ten eerste heb ik al bijna nooit bruin materiaal liggen. Het is meestal enkel groen. Sparen jullie dat afval dan op naast de hoop om dan achteraf toe te voegen eens je een andere laag hebt gemaakt?
  Die compost route lijkt me wel leuk, mss dat ik mij kan vrijmaken. Bedankt voor de tip alleszins
  Zondag 29 Mei 2011 om 12:49
 • Henk L. Henk L.
  Ik verzamel dit afval vanuit de keuken in een grote groen-container,is deze vol,na ongeveer 3 weken dan leeg ik deze op mijn hoop waarin ik een gat gemaakt heb ,dek af met materiaal wat je er uit gehaald hebt.
  Mijn tuinafval kap ik op de hoop zoals het zich aandient door het jaar heen.
  Heb je heel veel bladeren(bruin materiaal)dan kun je dat opslaan in een blad-korf,gaas wat je tot een cirkel geplooid hebt en waarin je je bladeren kunt gooien.
  Nu kun je steeds wanneer je bruin materiaal nodig hebt een laagje van 5 cm toevoegen.
  Het is van belang dat je weet, de hoop moet lucht krijgen,dus op tijd omzetten,vocht hebben, dus water toevoegen bij grote droogte.
  Water zet het rotting-proces in gang en zorgt er voor dat de organismen kunnen leven.
  Stinkt het vat de hoop of de bak dat betekend dat alles te nat is en je moet bruin materiaal toevoegen.
  In bruin materiaal zit geen vocht en het te veel aan vocht in de compost trekt in het droge bruine materiaal.
  Beluchten kan de stank ook verdri
  Zondag 29 Mei 2011 om 16:27
 • Maarten C. Maarten C. Dank u voor de tips Henk, helass heb ik geen bomen dus ook geen bladeren in mijn tuintje :) Mss dan maar eens met de kruiwagen naar het bosje hierachter gaan. Zondag 29 Mei 2011 om 16:49
 • Henk L. Henk L. Ik heb dan wel een redelijk grote tuin,maar ik gebruik geen bladkorf,zonder bladeren moet je ook kunnen composteren en wat denk je dan van een wormenbak?Hierin komt alleen maar keuken-afval en dat is toch meestal groen,dus vochtig afval.Natuurlijk staat het je vrij om bladeren te gaan halen in het bos achter jouw huis.
  Zondag 29 Mei 2011 om 19:57
 • Maarten C. Maarten C. Moest je 2 of 3 laagjes kippegaas geschrankt over elkaar spannen zou je mss wel de juiste grote mazen kunnen bekomen? Zondag 29 Mei 2011 om 23:07
 • Maarten C. Maarten C. Ik kijk al uit naar de foto's ;) Zondag 29 Mei 2011 om 23:16
 • Henk L. Henk L. neem een dienblad haal de bodem er uit en bespan de onderzijde met gaas maaswijdte 1 bij 1 cm of kleiner.
  succes er mee
  Zondag 29 Mei 2011 om 23:17
 • Rosette B. Rosette B. 2 of 3 laagjes kippegaas op elkaar om een zeef te maken werkt niet goed. Er blijft teveel materiaal tussen de laagjes steken. Een houten frame met gaas, maaswijdte is er in verschillenden maten te vinden, 2 schragen waar ge het frame kunt opleggen en droge compost. En dan aan de slag. Maandag 30 Mei 2011 om 08:27
 • Henk L. Henk L. Klopt Rosette.Peter heeft nu voldoende tips om aan de slag te gaan Maandag 30 Mei 2011 om 08:30