MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Rita L.Op BBC2 leerde ik dat goede compost de juiste verhouding koolstof en stikstof moet hebben. Stikstof haal je uit planten, koolstof uit papier en karton. Er werd gesuggereerd versnipperde kartonnen dozen onder de compost te mengen. Daar heb ik vragen bij: als je bedrukt karton mengt onder de compost dan komen daar toch ook alle drukinkten in terecht? Als je een open haard aanmaakt met kranten- of tijdschriftenpapier dan vervuil je de lucht enorm. Dat moet dan toch ook met die compost gebeuren. Is er een expert die op deze vraag een antwoord heeft? Voorlopig gebruik ik alleen bruin karton en keukenpapier
  Zondag 12 Juni 2011 om 21:39

51 reacties

 • Lieven G. Lieven G. Volgens mij gebruiken ze ook alleen de echte onbedrukte kartonnen dozen Zondag 12 Juni 2011 om 22:22
 • Rita L. Rita L. Nee, in Gardeners' World zeiden ze: gooi alles er maar op. Zondag 12 Juni 2011 om 22:28
 • Wouter C. Wouter C. Houtskool is ook een zuivere vorm van koolstof. Vandaar dat sommige mensen de assen uit de kachel gebruik(t)en. Maar het is enkel de zwarte, vaste deeltjes zijn bruikbaar als koolstof. Het andere brengt veel stoffen zoals Calcium en Kalium in je bodem maar spoelt snel uit.
  LET WEL: enkel assen van hout natuurlijk en niet van kolen. Kolen zijn op zich ook koolstof maar de assen ervan dan weer niet.

  Groeten,
  De Boomdokter.
  Maandag 13 Juni 2011 om 16:58
 • Rita L. Rita L. Dus de asse van vuurtjes van alleen maar onbehandeld hout mag je ook op de composthoop gooien? Maar in welke verhouding dan? Maandag 13 Juni 2011 om 20:20
 • Henk L. Henk L. Als je nu gewoon heel simpel houd.
  Je hebt groen materiaal en daar zit veel vocht in
  Je hebt bruin materiaal ,dis is dor en droog.
  zorg dat je hoop,bak of vat goed vochtig is en blijft.
  Stinkt het,voeg dan bruin materiaal toe,hierin zit geen vocht en het te veel aan vocht in de compost wordt door het bruine materiaal opgenomen.
  Voorts moet je regelmatig de compost omzetten dat wil zeggen lucht in de compost brengen.
  Je mag best karton in de compost verwerken maar dan wel onbedrukt,ook w.c rolletjes mogen in de compost het is immers gemaakt van organisch materiaal.
  Er mag echter geen gekookt voedsel in de compost.dit slempt en geeft ongedierte.
  Geen assen op de compost al de voedingsstoffen voor de planten zitten in het groene en bruine materiaal.
  nog vragen ik wil ze graag beantwoorden.
  Maandag 13 Juni 2011 om 20:56
 • Rita L. Rita L. Erg bedankt!
  Wat je zegt is wat ik tot hiertoe gedaan heb en met goed resultaat.
  Woensdag 15 Juni 2011 om 17:38
 • Henk L. Henk L. Rita ,zo volhouden en ook valt het resultaat soms tegen ik weet zeker dat dit de goede weg is.
  En nog goedkoop ook.
  Bedankt voor de reactie,want soms vraag ik mij af of hetgeen je schrijft wel gelezen wordt.

  Groeten
  Woensdag 15 Juni 2011 om 18:20
 • Els M. Els M. Henk, ik heb zeker alles gelezen over aanmaak compost. Ik heb al 20 jaar 'een wormenbak', enkel voor aanmaak van de 'zogenaamde'edelcompost', voor groen-meestal keukenafval. Maar volgend jaar moet ik meer compost hebben wegens aangelegde moestuin, dus zal ik jouw goede raad dan zeker benutten! Woensdag 15 Juni 2011 om 20:40
 • Henk L. Henk L. hoi Els,
  Ik wil je niet ontmoedigen,maar je hebt wel een lange adem nodig vooraleer je voldoende compost hebt voor jouw moestuin.
  Uit ervaring gebruik je te vlug onrijpe compost,deze kan wel structuur in de grond brengen maar de voeding voor de plant is nog niet aanwezig,zelf heb ik in de beginperiode te vlug onrijpe compost gebruikt.
  Ik wilde en wil dit nog steeds dat mijn tuin
  zich-zelf voorziet in haar behoefte van voeding.
  Haal dus geen materiaal(uitgezonderd de groente uit de winkel)van buiten mijn tuin voor compostering.
  Nu na 10 jaar heb ik op dit moment een voorraadje compost van 2 a 3 kruiwagens compost
  Op het einde van het jaar moeten dat er minimaal 10 zijn,dus kan ik nog wel even vooruit.
  Met die 10 kruiwagens moet ik dan 20 groentebedden voorzien van compost.Voorts wil de bloementuin en het gazon ook wel wat compost.
  Het moet lukken daar geloof ik in en ieder jaar zie ik toch weer vooruitgang.
  Woensdag 15 Juni 2011 om 21:08
 • Els M. Els M. 10 kruiwagens, dat is veel! Hoe groot is jouw moestuin? Woensdag 15 Juni 2011 om 21:57
 • Rita L. Rita L. Ik gebruik nooit compost of wat dan ook in de bloemenperken en op het gazon. Ik heb niet de indruk dat dat nodig is. Tussen de bloemen laat ik alleen in de winter de bladeren liggen en/of composteren. Woensdag 15 Juni 2011 om 23:18
 • Kiki B. Kiki B. het is erg afhankelijk van de grondsoort en bodemgesteldheid, op arme zandgrond reken ik per vierkante meter altijd voor goede grondverbetering 1 kruiwagen compost vermengd met bemesting en Omniterre om het vochtgehalte te verbeteren. Dit werk ik dan door de bovenste 15 cm grondlaag. Werkt perfect. Bij kleigrond is de samenstelling weer anders. Woensdag 15 Juni 2011 om 23:27
 • Henk L. Henk L. Mijn groentetuin is ongeveer 100 meters in het vierkant,maar ik breng niet overal evenveel compost in de bedden,kool en aardappelen hebben bijv veel compost nodig,om stikstof in de grond te krijgen zaai ik peulen ,erwten tuinbonen,na de oogst laat ik de wortels in de grond zitten daar zitten immers de knolletjes met stikstof aan.
  Wat de compostgift voor bloemperken betreft,doe het maar eens en je zult zien dat de bloemen er beter door gaan groeien,voller worden en royaler er bij staan.
  Compost heeft verder de eigenschap dat hij vocht goed vast kan houden bij droogte en door kan laten bij overmatige vochtigheid,ook op je grasveldje compost invegen voor een regenbui in de herfst doet je gazon goed.
  Woensdag 15 Juni 2011 om 23:49
 • Henk L. Henk L. Christine,
  Goed e rijpe compost heeft alle voedingsstoffen in zich en behoeft volgens mij niet met Omniterre vermengt te worden.Bovendien maakt compost de klei luchtiger en laat op deze wijze het water beter door,ook voorkomt het het uitdrogen en hard worden van de klei.
  Woensdag 15 Juni 2011 om 23:54
 • Kiki B. Kiki B. Henk, misschien heb je mijn antwoord verkeerd begrepen. Omniterre bestaat uit zuivere Montmorillonit en heeft de eigenschap om voedingsstoffen en vocht te binden en vast te houden. Zie het maar als een spons. Bij schrale zandgrond is dit een prima manier om de structuur van de grond te verbeteren in combinatie met de compost. Dit kan het eenvoudigste door het met de compost te vermengen in de kruiwagen.
  Bij kleigrond is dit niet nodig en is de samenstelling in mijn kruiwagen weer anders. Dan vermeng ik de compost met tuinturf en brekerzand, inderdaad om de kleigrond o.a. luchtiger te maken.
  Donderdag 16 Juni 2011 om 06:37
 • Henk L. Henk L. Christine,
  Dank voor jouw antwoord,kom hierop zeker nog terug,ben nu mijn tuin aan het voorbereiden voor de compost-fietsroute en heb zodoende weinig tijd.
  Voor mij is het in ieder geval belangrijk dat ik zonder al te veel gedoe mijn zandgrond toch vruchtbaar en humusrijk kan maken.
  Donderdag 16 Juni 2011 om 09:20
 • Wouter C. Wouter C. Een goeie rijpe compost heeft idd alles in zich @Henk maar vergeet niet dat dit voor veel mensen nog als Latijn klinkt. Bovendien, heeft het merendeel geen "voeling" meer met de materie. Als je dan een hel erg schrale grond hebt of juist heel erg kleiachtig dan kan wat meer uitleg zoals in deze posts gebeurd, heel wenselijk zijn. Andere middelen zou ik dus niet onmiddellijk afschrijven want, laat ons eerlijk zijn, door het jarenlange gebruik van kunstmatige middelen is het boeltje zo verziekt dat we soms wat extra dingen kunnen gebruiken. Waarmee ik bedoel: preparaten die ons iets sneller vooruit helpen (bvb gramisec tegen de engerlingen) maar toch van natuurlijke oorsprong zijn. Een gazon is bvb per definitie iets onnatuurlijk, waar dus ook problemen mee ontstaan, maar jij hebt vast ook een stukje gazon? Want het kan toch zo leuk zijn hé ;-)

  Groeten,
  De Boomdokter.
  Donderdag 16 Juni 2011 om 10:04
 • Rita L. Rita L. Het is inderdaad allemaal niet eenvoudig! Als ik zie hoe de grond verschilt tussen de perken in mijn moestuin van 100m², als je bedenkt dat alle groenten andere behoeften hebben wat betreft compost en als ik de aanwezigheid van andere planten en bomen rondom de moestuin bekijk dan is het echt wel ingewikkeld. Ik probeer jaar na jaar met al die dingen rekening te houden en alleen maar met "afval" uit mijn eigen tuin te werken. Ik heb geluk in die zin dat mijn stuk grond vrij vochtig is, veel klei bevat en er voor ik met een moestuin begon in meer dan minstens 30 jaar niets op gebeurd is. Ik zie dat er een groot verschil is tussen bvb de knolselder die je in de winkel koopt en de mijne maar troost me dan met de gedachte dat de smaak van de mijne o zo veel beter is. Donderdag 16 Juni 2011 om 10:19
 • Kiki B. Kiki B. Dan hebben we hetzelfde doel :) Veel succes met het leuke initiatief van de compost-fietsroute. Donderdag 16 Juni 2011 om 10:20
 • Kiki B. Kiki B. In halfrijpe compost zitten nog veel niet geheel verteerde bestandsdelen van bijvoorbeeld blad, takjes etc. Rijpe compost is vrijwel volledig verteerde compost en is rul, kruimelachtig van structuur. Ruikt ook typisch naar bosgrond, heeft ook die donkerbruine kleur.
  Rijpe compost is droger dan de halfrijpe compost, makkelijker te zeven ( als je dat zou willen). Wat niet door de zeef gaat, kan je weer in de volgende composthoop gebruiken.
  Wanneer compost rijp is ( na 3 keer omzetten) hangt af van het seizoen waarin je hem opzet en de bestanddelen die je er in verwerkt. En uiteraard de manier waarop je uberhaupt een composthoop opzet.
  Donderdag 16 Juni 2011 om 11:28
 • Wouter C. Wouter C. @ Peterdonkerbruin, bijna zwart, kruimelig, enkel nog kleine brokjes, licht vochtig, kleeft niet, en vooral: GEEN sterke geur maar een doodgewone lichte "aardegeur".
  Dat is mss wel de beste definitie van compost. Dus hier Geen moeilijke termen of cijfertjes, als je compost hieraan beantwoord dan zit je geheid goed!

  Groeten,
  De Boomdokter
  Donderdag 16 Juni 2011 om 11:41
 • Kiki B. Kiki B. @ Peter, ik spreek nog uit de macht der gewoonte van tuinturf ( ben nou eenmaal een oude rot in het vak ), die terecht niet meer gewonnen mag worden. Tegenwoordig wordt dat vervangen door o.a. cocopeat.
  Ik ben nog op zoek op mijn pc naar een oud artikel, dat ik ooit voor een tuintijdschrift schreef, over compostering omdat hiermee misschien wat duidelijker wordt hoe je het kan doen.
  Donderdag 16 Juni 2011 om 12:34
 • Kiki B. Kiki B. Hoe kan je een composthoop opzetten (ingekort verhaal, deel 1) :
  -Plaats : in de halfschaduw, bij voorkeur als er ruimte is 3 aparte bakken maken die luchtdoorlatend zijn aan de zijkanten. Niet op stenen, maar gewoon direct op de grond.
  -Eventuele oude composthoop even elders terzijde leggen
  -Een ondiepe kuil maken met op de bodem taksnoeisel & bladeren ter drainage.
  - Opzetten van nieuwe hoop : restant oude hoop, laag voor laag vermengen met nieuwe materialen. Zoveel mogelijk afwisselend qua materiaal. Vergelijk het maar met een flensjestaart. Het materiaal zo nodig in kleinere stukjes knippen bevordert het proces. Af en toe een dun laagje bentoniet (daar gebruik ik dus nu sinds kort Omniterre voor), wat er voor zorgt dat de voedingsstoffen van het verterende materiaal niet te snel uitspoelen.
  – Maximaal 1 meter hoog werken.
  - Composthoop afdekken met isolerende, maar lucht/waterdoorlatende laag van grasmaaisel (dun), stro of grond. Zie deel 2.
  Donderdag 16 Juni 2011 om 13:13
 • Kiki B. Kiki B. Deel 2 : Bij droogte kijken of de composthoop extra water nodig heeft. Zelf gebruik ik hier een pvc buis met drainagegaatjes voor die ik midden in de composthoop zet, zo geef je makkelijker water. Geef heel voorzichtig spaarzaam water bij heet weer i.v.m. teveel broei. Na een aantal maanden de hoop omzetten en dit na ongeveer drie maanden herhalen. De composthoop zet ik niet om tijdens de wintermaanden.
  Wat kan er op :
  al het tuinafval ( niet grove takken en geen wortelonkruiden of onkruiden in zaad) , gemaaid gras in dunne lagen, hooi en stro met mate.
  Groenteafval ( rauw) , koffiedik, theebladeren, verkruimelde eierschalen
  Paarden - konijnen - kippen – en duivenmest ( is wel erg scherp, dus gebruik oude mest !)
  Bladeren zonder looizuur ( dus bijv. geen eikenblad, deze kan je in een aparte hoop opzetten en minimaal anderhalf jaar laten liggen )
  Donderdag 16 Juni 2011 om 13:14
 • Kiki B. Kiki B. Deel 3 : Wat mag er beslist niet op :
  gekookt eten, vlees , brood, aardappelschillen van niet biologische aardappels, citrusschillen, bananenschillen, kalk, aangetast blad van bijvoorbeeld rozen, door schimmels ( bijv. blackspot) , afgeknipte oude bladeren van de helleborus orientalis , bloemisterijbloemen, kamerplanten, zieke planten.

  As uit de openhaard van schoon onbewerkt hout bevat belangrijke micronutriënten zoals o.a. silicium, potassium en calcium. As gebruik ik niet op de composthoop, omdat het daar een averechtse werking heeft. Ik strooi het vanaf maart met mate uit rondom de rozen en dun op het gras.
  Donderdag 16 Juni 2011 om 13:15
 • Kiki B. Kiki B. @ Peter, mijn ervaring met compostvaten zijn minder goed dan met een open ouderwetse compostbak. Als je enigzins de ruimte hebt, zou ik je dat aanraden. 1 m2 zou al kunnen volstaan. Donderdag 16 Juni 2011 om 13:50
 • Kiki B. Kiki B. Tenzij het allemaal 100% biologische producten zijn kan het geen kwaad, maar helaas wordt er vooral bij de teelt van bananen ( maar ook bij de andere genoemde producten) heel vaak zwaar gif gebruikt. Vooral als het uit landen komt waar men het helaas nog niet zo nauw neemt. Het heeft dus niet met het composteringsproces te maken.

  Donderdag 16 Juni 2011 om 13:59
 • Rita L. Rita L. Wat de compost voor de moestuin betreft: ik gebruik geen keukenafval dat niet uit mijn eigen moestuin komt. Ik overdrijf misschien wel wat maar zo ben ik echt zeker dat het 100% natuurlijk is Donderdag 16 Juni 2011 om 16:23
 • Henk L. Henk L. Hoi Rita,
  Dat is wel zo verstandig,maart je zou ook over kunnen gaan met het kopen van Biologische groenten wel wat duurder maar het afval hiervan kan gerust op de composthoop,bak of vat.
  Er is een boekje getiteld 101 compostvragen van Ivo Pauwels ISBN90-209-4797-4.
  Het boekje is samengesteld in samenspraak met Vlaco de Vlaamse Compostorganisatie.
  Hier mee kun heel veel antwoorden op je vragen krijgen
  Donderdag 16 Juni 2011 om 16:42
 • Riet V. Riet V. @Peter, ik heb al vele jaren een compostbak van 4 palen in de grond en daar fijne draad omheen gespannen en aan de voorkant dichtgetimmer met een aantal planken. De gehele oppervlakte is nog geen vierkante meter. Als 't erg droog weer is leg ik 'n stuk zwarte plastic over de compost zodat de hoop iets vochtig blijft. Is de hoop te droog, dan giet ik er een emmer water overheen. Ik maak de hoop regelmatig los met een spitvork en haal de bovenste laag dan goed doormekaar. 1 of 2 keer per jaar haal ik de bovenste niet verteerde laag weg en gebruik de onderste rijpe compost in de tuin. De onrijpe compost gaat weer terug en ik begin opnieuw met vullen. Donderdag 16 Juni 2011 om 19:01
 • M.J. C. M.J. C. Ik had jarenlang een oude rieten mand in een hoek staan, waar al m'n tuinafval in ging. Omdat de elementen en beestjes vrij spel hadden, deed ie 't prima als compostbak. Tot ie zelf ook tot compost verging. Nu heb ik als experiment een klapkrat, waar in de bodem 6 gaten zitten, en de zijkanten open met gaatjes. Ben benieuwd :-) Donderdag 16 Juni 2011 om 20:15
 • Wouter C. Wouter C. Ook nog een goeie: De geheimen van een vruchtbare bodem door Erhard Hennig: ISBN: 90-90 09 627-2 ,

  Gaat vooral over humus en de kringloop: Bodem-plant-dier-mens
  Donderdag 16 Juni 2011 om 20:37
 • Henk L. Henk L. Majoh,

  Wat is een klapkrat.
  Wil je een bak maken,neem 4 pallets,schroef de achterste hoeken vast en de voorste bind je met wat draad bijeen,een goedkope bak en je kunt gaan composteren.
  Aangezien je een heleboel materiaal bij elkaar brengt moet je het proces goed opvolgen en sturen.
  Persoonlijk vind ik het werken met bakken niet zo handig,een tuin van 5 are volstaat met een vat,een grotere tuin heeft bakken nodig.
  Donderdag 16 Juni 2011 om 21:03
 • M.J. C. M.J. C. @Henk Lemaire zo'n plastic krat van een supermarkt oid die je kunt in / en uit klappen. Ik had er nog een staan, ingeklapt, stond niets te doen.. En aangezien er een hoop grondstoffen, tijd en natuur aan verbruikt zijn om 't klapkrat te maken, wil ik graag dat ie ook nuttig is. Want vergaan doet zo'n ding niet... :-) Dit lijkt me wel een goed experiment; om een klapkrat als compostbak te gebruiken. Donderdag 16 Juni 2011 om 21:28
 • Kiki B. Kiki B. Rietje, een klapkrat is echt niet groot genoeg om er een compostbak van te maken :-)
  Zo werkt het nu eenmaal niet.
  Wil je hem nuttig maken in de tuin: bekleed hem dan bijvoorbeeld van binnen en van buiten met stukjes heidemat en maak er een sfeervolle plantenbak van.
  Het meest nuttig is hij in de achterklep van een auto of op de drager van een fiets om plantjes in te vervoeren :-)
  Donderdag 16 Juni 2011 om 23:31
 • Kiki B. Kiki B. @ Henk,
  met alle respect voor jouw werkwijze en zienswijze, maar 5 are (500 m2) of zelfs minder is een ruime tuin en een tuin vanaf 100 m2 kan al zeker groot genoeg voor minimaal 1 of meerdere compostbakken van 1 m2 per bak qua compostering van materiaal uit een dergelijke tuin. Mits de ruimte van de tuin goed benut wordt.
  Of bakken vs vaten wel of niet handig zijn ligt aan de gebruiker zelf. Zelf vind ik een vat heel onhandig en minder goed composteren dan een bak (meer zuurstof, bodemgericht en toegankelijker); bovendien natuurgetrouwer.
  Dus zoals je ziet, meningen en inzichten kunnen verschillen :-) Het is het resultaat wat telt.
  Vrijdag 17 Juni 2011 om 00:11
 • Henk L. Henk L. Hoi Christine,
  Natuurlijk is het systeem van composteren mede afhankelijk hoe intensief de tuin gebruikt wordt,mede ook hoeveel er groeit,ik wil zeggen een tuin met weinig planten en struiken geeft ook weinig materiaal om te composteren.
  Als demonstratie-model heb ik ook een vat staan,wat zuurstof betreft je moet de inhoud wel iedere week minimaal met een beluchtingsstok omzetten,de toegankelijkheid wordt veroorzaakt door de gaten die in de bodem zitten en de open ruimte die er tussen de tegels op de bodem zitten,
  Het vat moet gewoon op de tegels (9 in getal)op de aarde staan en niet op beton of dergelijke,de wormen moeten de mogelijkheid hebben de grond in te kruipen.
  Het vat werkt ook prima maar zoals met andere systemen je moet er wel de juiste aandacht aan besteden.
  En inderdaad een klapkrat is wel heel klein om in te composteren.
  Maar wat denk je dan van een wormenbak?
  Vrijdag 17 Juni 2011 om 08:45
 • Kiki B. Kiki B. Een wormenbak adviseer ik altijd aan mensen die een kleine tuin, balkon of helemaal geen tuin hebben en vind ik een hele nuttige, milieuvriendelijke oplossing om je keukenafval te composteren. Wel vorstvrij laten overwinteren. Heel goed zelf te maken. En nu ik er over na denk, is dit misschien een leuk experiment voor de klapkrat van Majoh. Dan wel de te grote gaten aan de zijkanten en onderkant afdekken met een fijnmazig gaas (kan ook met tule) en papier (om het donker te houden, wel voldoende lekgaatjes en zuurstofgaatjes prikken) zodat de wormen er niet door heen vallen. De bodem afstrooien met wat aarde. Lekbak eronder en afdekplaatje bovenop de krat en klaar is Kees. Heb ik zelf nog een klapkrat staan :-)? Vrijdag 17 Juni 2011 om 10:47
 • Henk L. Henk L. Hoi Christine,
  Vlaco vzw zou volgens mij op mijn tuin org goede diensten kunnen bewijzen,heb hen al eens geattendeerd hierop maar geen reactie,jammer toch.
  Vrijdag 17 Juni 2011 om 13:41
 • Kiki B. Kiki B. Vond een hele leuke link hoe je goedkoop en makkelijk zelf wormenbakken kan maken.
  http://www.moestuinforum.nl/wo...
  Zal voor diegene die er iets meer over willen weten straks wat plaatjes, die ik vond op google, bij mijn foto's zetten van verschillende soorten compostbakken /vaten
  Vrijdag 17 Juni 2011 om 16:16
 • M.J. C. M.J. C. Vanaf zondag mag ik m'n wormen gaan voeren :) In 1e instantie waren ze zo klein dat ze door de 2! mm boorgaatjes in de bak kropen. Maar dat doen ze nu niet meer ;) Vrijdag 17 Juni 2011 om 16:51
 • Henk L. Henk L. Majoh 1966.
  Ik ben niet zo heel pienter maar als wormen door 21 mm gaatjes kruipen dan zijn het toch wel erg dikke wormen.
  zowat een bezemsteel dik dan zul je snel compost hebben.
  Wat moestuinforum betreft,gekookt voedsel mag beslist niet in de wormenbak en ze houden ook niet zo veel van uienschillen,in mijn ogen zijn ze er dol op,het vocht wat je overhoud heet Percolaat en dit is een sterke concentratie wil je het voor je planten in de huiskamer gebruiken dan moet je een verhouding van 1 op 10 toepassen,bijv 1 lt percolaat op 10 lt water
  Vrijdag 17 Juni 2011 om 18:02
 • M.J. C. M.J. C. Ha Henk, ik had gaatjes van 2 mm geboord, er staat een uitroepteken achter. Het feit dat ze daardoor konden, stond nergens in de handleiding beschreven, maar deze wormpjes waren ook wel echt klein :-) Vrijdag 17 Juni 2011 om 19:42
 • Henk L. Henk L. Hoi Majoh,
  Soms begrijp ik dingen niet,dan lees ik dat je wormen kunt kopen voor € 10 per kg.
  Bij mij zitten ze gewoon in de grond en komen eten in de rijkgevulde composthoop.
  Er hebben nooit bordjes bij gestaan dat ze daar naar toe moesten komen en ze zitten overal.
  Met een wormenbak is het anders gesteld,daar kunnen ze niet zo in komen,dus moest ik een handje wormen uit mijn composthoop halen en verhuizen naar de wormenbak.
  Er gaan ook fabeltjes van Amerikaanse compostwormen etc,maar geloof mij maar het is allemaal onzin.
  Heb je nu last van fruitvliegjes als je de wormenbak opent,leg er een stuk onbedrukt karton op ter grote van de bak en het euvel is verholpen.
  Natuurlijk even bij het inbrengen van nieuw materiaal het karton oplichten.
  Vergeet niet dat het materiaal vochtig moet zijn,niet klets-nat maar gewoon vochtig,dan kunnen allerlei beestjes hun gang gaan bij het composteringsproces. succes er mee
  Vrijdag 17 Juni 2011 om 20:36
 • M.J. C. M.J. C. Ha Henk, ik heb hier alleen maar zand, zonder wormen :( Dus probeer ik wat ik kan om die grond te verbeteren voor niet al te veel geld. Enne die Euro 10 per kilo heb je goed gelezen. Soms vragen bedrijven er zelfs 32,- voor! Zelf ben ik naar de hengelsportwinkel gegaan, om kleine mest-piertjes te halen; 1,45 voor een doosje. Klein betekent dus echt klein en dat ze nog mogen groeien. Dus veel lekker te eten geven straks :-) Vrijdag 17 Juni 2011 om 20:41
 • Kiki B. Kiki B. jammie, Henk ik heb overal nu bordjes bij staan... met wegbewijzering , routeplanner etc en ik moet je zeggen : het werkt perfect ! Okay, sorry,was een geintje..... Vrijdag 17 Juni 2011 om 20:56
 • Henk L. Henk L. Weet je,ik hou wel van geintjes en het is zo jammer dat op veel plaatsen de grond helemaal dood-gespoten is,er is geen leven meer in de grond en eigenlijk zou het vol met leven moeten zitten.als je de grond een beetje omspit moet je wormen tegenkomen er moeten pissebedden onder een stukje hout aanwezig zijn als dit een tijdje op de grond ligt.En komen jullie eens in Achel dan krijg je van mij geheel gratis voor de rest van jullie leven echte compostwormen mee,dat worden er zo veel dat jullie deze weer aan anderen kunnen weggeven,ik zeg weggeven en dus niet verkopen
  Maar of die hele kleine rode piertjes compostwormen zijn betwijfel ik.Mijn kleine jonge compostwormen zijn in ieder geval niet rood
  Vrijdag 17 Juni 2011 om 21:18
 • Kiki B. Kiki B. Ben het helemaal met jouw gevoel eens, ik hoop dat ik een keer bij je in de buurt kom om van gedachten te wisselen. Vrijdag 17 Juni 2011 om 21:22
 • M.J. C. M.J. C. Henk, als ik ooit in Achel kom, kom ik graag kleine echte jonge compostwormen bij je halen, om later uit te wisselen met anderen :-) Vrijdag 17 Juni 2011 om 21:56
 • Henk L. Henk L. Christine.Goed dat spreken we dan af,wij wonen maar 3 km van de Nederlandse grens in Belgie maar dat zul je wel weten en ik wil graag eens van gedachte wisselen over onze wereld die uiteindelijk toch van ons allemaal is en dan bedoel ik alles en iedereen op de aarde.
  Heb bovendien heel veel documentatie aangaande compost,bijen,vlinders etc.
  Wij wonen in de Leliestr 42 In Achel.
  fam.lemaire@telenet.be
  Vrijdag 17 Juni 2011 om 23:40
 • Henk L. Henk L. Majoh,
  Beloofd is beloofd jij krijgt de compostwormen,maar natuurlijk niet alleen de kinderen opa-oma-vader-moeder mogen dan ook mee
  Vrijdag 17 Juni 2011 om 23:42

2 tuiniers vinden dit leuk