Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

27 reacties

  • Kiki B. Kiki B. haha, ja zotte vraag, waarom zou je klaver willen vermeerderen?? Want dit gaat volgens mij vanzelf al te hard.
    Zaterdag 6 Augustus 2011 om 21:38
  • Rik C. Rik C. wil volledig mijn gras vol klaver hebben staan. Is gratis bemesting, mooi groen, beter tegen uitdroging en helpt ook tegen Engerlingen. Zaaizaad kan ik niet vinden, enkel in mengeling met graszaad. Maar ik ben niet van plan om alles te herzaaien. Dus zoek ik iets creatief!
    Zaterdag 6 Augustus 2011 om 21:48
  • Kiki B. Kiki B. @Rik, over welke klaver heb je het dan? Klaver is een snel woekerend wortelonkruid en verdringt / verstikt vanzelf de grassen. Als je veel klaver en weinig gras wilt overhouden raad ik je aan om heel veel water te geven en vooral geen stikstofbemesting toe te passen. Dat het tegen engerlingen zou werken heb ik nog nooit gehoord en ik ben reuze benieuwd waar je deze informatie vandaan gehaald hebt. Klaver is daarentegen juist het hoofdvoedsel voor emelten , dus die zullen zich dan prima thuis voelen in je grasveld, waarbij ze ook de wortels van je gras aantasten. Of je daar blij mee kan zijn weet ik niet . Verder is klaver in het algemeen ook nog eens een waardplant voor schimmels.
    Zondag 7 Augustus 2011 om 07:33
  • Wouter C. Wouter C. Hoi Christine, is ga niet helemaal akkoord met het verhaal over klaver. Dat ie kan woekeren ben ik mee eens maar het brengt zelf de nodige "natuurlijke" stikstof in de grond en dat is eigenlijk en meerwaarde voor planten, niet? Het is een techniek die toch met succes in de landbouw word toegepast?! De het voer is voor emelten wist ik niet en een waardplant voor schimmels, jawel, maar dan toch hele andere schimmels dan grassschimmels. Dus daar zie ik geen graten in. Graag je mening.

    Groeten,
    De Boomdokter.
    Zondag 7 Augustus 2011 om 09:26
  • Wouter C. Wouter C. @RIk, vermeerderen zal niet nodig zijn. Dat doet ie idd zelf, met uitlopers zou het trouwens niet lukken

    Groeten,
    De BOomdokter.
    Zondag 7 Augustus 2011 om 09:27
  • Piet F. Piet F. Op de wortels zijn er kleine knobbeltjes met bakteriën die lucht-stikstof verwerken tot plantenvoeding, klaver verrijkt de grond en is rijk aan honing (imkers !). Rik, in de peul, omringd door verwelkte kroonbladen zitten 3-4 zaden. Succes.
    Zondag 7 Augustus 2011 om 10:20
  • Wouter C. Wouter C. Dank je Piet om dit verder toe te lichten. Klaver zet stikstof af in de grond (iets wat niet veel planten kunnen) en stikstof bevordert immers de groei. Let maar eens op de inhoud van kunstmatige meststoffen, daar is stikstof één van de belangrijkste onderdelen. Met dat verschil dat kunstmatige stikstoffen een plant "opjagen" en eigenlijk ook doen verzwakken. Natuurlijke stikstof heeft een betere invloed op je plant.

    Groeten.
    Zondag 7 Augustus 2011 om 10:55
  • Rik C. Rik C. in mijn graspleintje is er een goede mengeling tussen gras en klaver, daar ben ik heel tevreden over. Wat die engerlingen betreft: door de extra stikstofgift door de klaver groeit het gras beter en is het sterker. Daarnaast merk ik ook dat de klaver de grasmat vochtiger houdt, wat bij droog weer langer groener gras voortbrengt.
    Zondag 7 Augustus 2011 om 11:06
  • Henk L. Henk L. Rik,als de bijen de bloemen van de klaver bezocht hebben worden dat zaadjes en die geven jou weer nieuwe plantjes.
    Maandag 8 Augustus 2011 om 09:19
  • Piet F. Piet F. Veel bloemen zijn nu wel rot (door de regen) en zal je niet veel zaad vinden in de verwelkte bloemen, Rik. Anders 30 a 100 per bloem.


    Maandag 8 Augustus 2011 om 10:02
  • Kiki B. Kiki B. @Boomdokter, klaver kan zelf , zoals Piet al zei, stikstof binden en dus zichzelf voorzien van stikstof, zeker waar. Als je voldoende natuurlijke stikstof wilt overhouden aan klaver dan zal je het perceel voor 30 a 50 % vol moeten zetten met klaver. In de landbouw wordt dit inderdaad wel gedaan, maar hier wordt de stikstof vrij gegeven aan de grond d.m.v. ploegen/freezen/spitten. (groenbemesting a.h.w. ) Voor een particulier gazon is het een ander verhaal. Bij 50% klaver zie je vrijwel geen gras meer, dus dan wordt het grasveld een klaverveld. Gebruik je minder klaver dan heb je een bemestingsprobleem t.a.v. het gras. Wat schimmels betreft , het gras ( wat vanzelf wel verdwijnt) zal er geen last van hebben, omringende planten wel. En het zijn vervelende schimmels. Voor de rest zijn we het eens.
    Maandag 8 Augustus 2011 om 11:07
  • Kiki B. Kiki B. @Rik, Mijn eerste vraag was over welke soort klaver we het hebben, want er zijn vele soorten. Rode klaver kan je niet vegetatief vermeerderen, witte klaver wel (door stolonen, uitlopers); de laatste is ook sterker. Witte klaver gedijt niet op stikstofrijke gronden en kan ook niet goed tegen droogte. Rode klaver levert weer andere nadelen op.
    Engerlingen houden zich bij voorkeur thuis op arme droge grond. (daar waar klaver dus van nature niet graag groeit). Zij eten geen klaver en zullen zich dus wenden tot de graswortels. Graswortels worden niet voldoende sterker door de klaverstikstof die in de bolletjes zit. Deze komt nl. pas volledig vrij als de klaver dood gaat / gespit wordt. Iets wat je in een gazon niet doet.
    Emelten (en ritnaalden bij rode klaver ) daarentegen zijn dol op de klaver en op natte gronden. Dus vermeerder jij jouw klaver op een vochtige grond dan is de emelt je heel dankbaar. Je ruilt feitelijk het ene probleem in voor het andere.
    Waar het feitelijk op neer
    Maandag 8 Augustus 2011 om 11:08
  • Kiki B. Kiki B. @Boomdokter, typefoutje?
    Maandag 8 Augustus 2011 om 11:52
  • Henk L. Henk L. Het is een heel technisch verhaal.
    Ik vind de klaver in mijn gazon prachtig en merk door de tijd heen dat er steeds meer bij komt,dat vind ik prima,maar ieder zijne meug.
    Maandag 8 Augustus 2011 om 11:53
  • Kiki B. Kiki B. @Rik, ik zag dat de rest van mijn tekst was weggevallen . Waar het feitelijk op neer komt is dat klaver niet een extra stikstofbemesting nodig heeft. Grassen hebben dat wel. Zou je de grassen echter gaan bemesten met extra stikstof, dan zal vrijwel zeker de klaver grotendeels verdwijnen.
    Hoe dan ook, meestal leidt het tot een onevenwichtige groei . Het gaat er al snel rommelig uitzien.
    Mijn advies zou zijn :
    Je beter kan kiezen of voor graspleintje óf voor klaverpleintje .
    Of voor Omnigreen, want dan bereik je op de makkelijkste manier wat je graag wilt : een gezond, sterk, mooi, groen gras wat beter beschermd is tegen uitdroging.
    Maandag 8 Augustus 2011 om 12:08
  • Wouter C. Wouter C. Maar waar engerlingen zitten heb je vooral zanderige en dus ook droge grond, grond waar de emelt dus niet graag komt ...
    Woensdag 10 Augustus 2011 om 21:41
  • Kiki B. Kiki B. @Boomdokter, dank voor de correctie :)
    Woensdag 10 Augustus 2011 om 22:33
  • Suzy B. Suzy B. Heb aandachtig de klaverhistorie gelezen . Bij ons is het net omgekeerd : roodbruine woekerende klaver met kleine gele bloempjes verdringt de witte maagdenpalm !
    Als ik dus deze laatste bemest met stikstof zal de klaver verdwijnen . Klopt , toch ?
    Vrijdag 14 Augustus 2015 om 13:47
  • Henk L. Henk L. Mijn bijen zijn heel blij met de klaver tussen het gras ,het ene gewas heeft het andere nodig om te overleven en den ene plant kan weer dienen tot voedsel of nectar van allerlei insecten vlinders en dergelijke.
    In een levende tuin is van alles te beleven en ieder (alles wat leeft) komt aan zijn trekken.
    Waarom moeten wij alles ordenen?
    Vrijdag 14 Augustus 2015 om 14:24
  • Johan L. Johan L. komt rode klaver vanzelf in je tuin? ik bemest mijn gras nooit en ben sinds vorig jaar naar een gefaseerd maaibeheer overgestapt. het stuk waar mijn kindjes spelen maai ik 4 keer per jaar, de andere stukken 2-3 keer (laatste keer juist voor de winter). ik heb veel witte klaver, paardebloemen, kruipende boterbloem, biggekruid en madeliefjes, als ik dit zo volhou zou in principe een grotere kruidenmix moeten voorkomen in het stuk gras dat ik 2-3 keer maai.
    Woensdag 10 Mei 2017 om 11:37
  • Henk L. Henk L. Dag Johan,
    Veel zaad wordt door o.a. vogels verspreid.
    De Rode klaver kan zo in jouw tuin komen.
    Door het bezoek van de bijen en insecten aan jouw klaver wordt zaad gevormd.
    Met een mulchmaaier het gras maaien,zorgt dat het zaad in jouw tuin blijft.
    Een mulchmaaier versnipperd het gemaaide gras fijn en valt tussen de grassprieten.
    Dit composteert en geeft weer voeding aan jouw gras,je behoeft dus ook geen grasmaaisel af te voeren.
    Woensdag 10 Mei 2017 om 12:55
  • Johan L. Johan L. hey Henk, bedankt voor het antwoord! ik vermoed dat de mulch de grond niet te veel verzuurt? krijg je door verschraling net niet meer soorten kruiden?
    Woensdag 10 Mei 2017 om 12:57
  • Kiki B. Kiki B. Grappig, dit begon 6 jaar geleden:-). Inderdaad krijg je door afvoeren van het gras meer verschraling en dus ook meer wilde bloemen/kruiden.
    Woensdag 10 Mei 2017 om 13:29
  • Johan L. Johan L. :) het blijft een interessant onderwerp.
    Woensdag 10 Mei 2017 om 13:40
  • Roos T. Roos T. Ik tuinier op arme zandgrond en heb hier zowel emelten als engerlingen al meerdere malen gehad.Dit jaar had ik ook schade van emelten, de larve van de langpootmug.Ik heb de plekken wel gespoten met Dursban .Het gras wordt erg beschadigd door zowel engerlingen als emelten.Bij engerlingen merk je het aan de vogels die van je gras een ravage maken en vind je de witte larven.Bij emelten ook aan stervend gras en er zaten ook wel een paar kraaien te plukken .Dan word ik al wakker en draai even wat gras om.Misschien heb ik er meer last van omdat hier een paar honderd meter een golfbaan ligt.Dit voorjaar had ik in een stuk weer emelten.
    Woensdag 10 Mei 2017 om 18:10
  • Johan L. Johan L. Bij mij is het zandige leemgrond. Voorlopig geen last van zulke problemen met emelten.
    Woensdag 10 Mei 2017 om 18:38
  • Roos T. Roos T. Gelukkig Johan.Leuk is het niet.Woon dicht bij een golfterrein en daar is natuurlijk heel veel gras.Misschien is het daardoor?
    Woensdag 10 Mei 2017 om 19:05