MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Wouter V.ik zit met twee berken die in het verleden fout gesnoeid zijn (gewoon getopt) en hierdoor misvormd groeien. Ik weet dat rooien de enige verstandige optie is, maar daarvoor zijn ze te waardevol in mijn stadstuin.
  Om verder verval en rotting tegen te gaan, wil ik graag bovenop de verminkte toppen een beschermende laag aanbrengen. Wie weet wat ik hiervoor kan gebruiken? En is zoiets bijvoorbeeld in tuincentra te verkrijgen? Alvast bedankt, ook in naam van mijn berken ;)
  Woensdag 10 Augustus 2011 om 08:49

12 reacties

 • Lieven G. Lieven G. Wouter, dit lijkt me een ideale vraag voor @De Boomdokter !
  Woensdag 10 Augustus 2011 om 13:57
 • Kiki B. Kiki B. Hoi Lieven, dat lijkt mij idd ook een ideale vraag voor onze Boomdokter. Mogen anderen er ook op antwoorden? Mogelijk hebben we dan weer een interessante discussie als er meer meningen zijn? Niet alleen uit boomtechnisch oogpunt, maar wellicht ook uit architectonisch of grondtechnisch oogpunt?
  Woensdag 10 Augustus 2011 om 22:50
 • Kiki B. Kiki B. Verval en rotting hou je niet tegen met afsmeren, integendeel. Mijns inziens zou ik de top, als dat mogelijk is, opnieuw schuin afzagen zodat het water goed af kan lopen. De wond niet insmeren, maar de gelegenheid geven om opnieuw callus te vormen. Dit uiteraard wel in het juiste jaargetijde.
  Grondtechnisch gezien zou ik er niet voor kiezen om 2 berkenbomen in een stadstuin te plaatsen en zou ik ze inderdaad rooien (alhoewel ik eigenlijk tegen rooien ben).
  Berken zuigen heel veel vocht weg door hun oppervlakkige beworteling. Dat zijn dus bomen die ik niet zou toepassen in kleine stadstuinen. Dan zou ik eerder kiezen voor een herbeplanting met markante bomen die verenigbaar zijn met de overige beplanting in een stadstuin. Opnieuw beginnen dus.
  Woensdag 10 Augustus 2011 om 22:55
 • Wouter C. Wouter C. Hier lijkt mijn hulp meer dan welkom :-)
  Een beschermende laag heeft echt geen zin. Het rottingsproces heeft te maken met de grootte van de wonden en het wegnemen van het zogenaamde "topmeristeem", een deel van de zelfbescherming vd boom. Zo'n laag van dat spul sluit het af van de lucht en vermijd dat de wonde kan uitdrogen waardoor schimmels en bacteriën zich beter kunnen ontwikkelen. Bovendien fungeert die plastic achtige laag als een soort van mini serre. Het warm beter op onder die "beschermende " laag, vocht + warmte= jawel, beestjes en schimmels.
  Woensdag 17 Augustus 2011 om 19:41
 • Wouter C. Wouter C. Is het schuin afzagen dan wel een optie? Helaas, het zal het probleem alleen maar erger maken. Jouw boom heeft tenslotte al gereageerd op zijn verwonding en probeert naar best vermogen deze wonde dicht te groeien met een wondweefsel. Nieuw weefsel word dus gevormd, lager dan de wonde. Opnieuw afzagen betekent een nieuwe wonde, nog groter van diameter en herbeginnen voor de boom met maken van wondweefsel. Veel verloren energie dus. Jouw berk kan voor mij echt wel in een stadstuin, ze nemen alleen schaduw af van sommige planten, geen vocht. Bomen halen vocht uit de diepere lagen. Wil je een correct advies voor jouw bomen om te weten wat je moet doen? Surf naar www.vartago.be of mail hen op info@vartago.be.
  Woensdag 17 Augustus 2011 om 19:48
 • Wouter V. Wouter V. Beste allen, sorry voor mijn late reactie en bedankt voor jullie meningen en tips. Ik laat dit even bezinken...
  Woensdag 17 Augustus 2011 om 20:17
 • Kiki B. Kiki B. @Boomdokter, we zijn het deze keer niet eens. De Berk wortelt heel breed oppervlakkig en zuigt relatief veel vocht weg, juist uit de oppervlakkige laag. En is dus daardoor a priorie niet een geschikte boom voor een (kleine) stadstuin. En al zeker zijn 2 Berken dat niet. Daar zijn goede en markante alternatieven voor.
  Voorts zal je het met mij eens zijn dat schuin afzagen altijd een betere optie is dan recht afzagen, m.a.w. als een kruin verminkt is door recht afzagen kan je dit alsnog beter corrigeren door hem alsnog schuin af te zagen. Dat kan dan wel een groter wondoppervlakte veroorzaken , helemaal mee eens. Maar we weten ook allemaal dat een recht afgezaagd vlak een veel snellere en grotere rottingsbodem vormt dan een schuin vlak, waar het water van af kan lopen. De wond herstelt wel.
  Dit snoeigebeuren overigens alles wel in het juiste jaargetijde.
  Voor de rest zijn we het weer helemaal eens.
  Woensdag 17 Augustus 2011 om 23:00
 • Wouter C. Wouter C. @Christine, @iedereen, ik moet je teleurstellen maar je bemerkingen zijn verkeerd. Iedere boom wortelt oppervlakkig en NIET zoals algemeen gedacht word, diep. Het hangt er maar vanaf wat jij met oppervlakkig bedoelt. De wortels kennen namelijk drie lagen, de bovenste bestaan uit twee delen. De dikke zijn vooral steunwortels, de dunnere (tot max 15 cm diep), halen vooral zuurstof uit de bodem, de laag daaronder is vooral gericht op het verzamelen van voedingsstoffen en mineralen, de dieper liggende wortels (40 - 100 cm) halen vooral water uit de bodem. Op deze diepte zitten geen wortels meer van grassen of vaste planten. Ze halen dus echt geen vocht weg bij je planten! De schaduw die ze bieden aan hun omgeving kan wel een probleem zijn voor planten die eerder zonminnend zijn en dus ook voor gras. Bovendien kunnen mossen zich dan beter ontwikkelen omdat de ondergrond door bomen juist vochtiger blijft!

  Jawel, je heb het goed gelezen, de ondergrond blijft vochtiger door bomen! Ze beperke
  Donderdag 18 Augustus 2011 om 07:24
 • Wouter C. Wouter C. Ten Tweede: @Christine, @iedereen, en dit is waarschijnlijk voor de meeste lezers nieuw: Schuin afzagen is ABSOLUUT een veel slechtere keuze. Een boom heeft namelijk zijn eigen beschermingssysteem (hoe dat in mekaar zit leg ik wel eens uit op www.deboomdokter.be), je moet dus vooral een tak wegzagen op de juiste plaats: zie http://deboomdokter.be/infocen...

  Je zal merken dat wanneer je die regels volgt, dit bijna altijd mooi haaks op de tak is en dus niet afhangt van hoe het water er afloopt. Door zijn eigen beschermingsysteem is dit niet nodig. Een schuine wonde geeft bovendien een veel grotere wonde (in opp) dan een andere en zal dus veel meer tijd en energie vragen van de boom om de wonde dicht te groeien.

  @christine, ik hoop dat je hiervoor ontvankelijk bent. Ik volg als Boomdeskundige al ruim 12 jaren de laatste ontwikkelingen en bezoek heel wat symposia over de ganse aardbol. De overtuigingen waar jij nog in gelooft zijn dezelfde als die van
  Donderdag 18 Augustus 2011 om 07:36
 • Wouter C. Wouter C. @christine, ik hoop dat je hiervoor ontvankelijk bent. Ik volg als Boomdeskundige al ruim 12 jaren de laatste ontwikkelingen en bezoek heel wat symposia over de ganse aardbol. De overtuigingen waar jij nog in gelooft zijn dezelfde als die van heel wat mensen en het is moeilijk om deze uit de wereld te krijgen want ieder boek over snoeien hanteert nog steeds diezelfde methoden. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel. Ik plan het schrijven van een eigen boek over bomen en snoeien maar dat is een tweejarenplan en dus nog niet voor morgen. Op mijn site kun je alvast 13 tips downloaden voor het juist onderhouden van uw bomen.

  ochtendgroetjes van De Boomdokter!
  Donderdag 18 Augustus 2011 om 07:37
 • Kiki B. Kiki B. @Boomdokter, dank je voor je uitvoerige uitleg. Ik ben zeker ontvankelijk voor nieuwe inzichten:)en was overigens van deze inzichten op de hoogte.
  Wel geloof dat ik dat we misschien wat langs elkaar heen praten en we het uiteindelijk op zich, wat snoeimethoden in het algemeen betreft, eigenlijk helemaal eens zijn. Met mijn antwoord hierboven ben ik echter ingegaan op de verstrekte informatie dat de boom al getopt is. Waarbij ik er van ben uit gegaan, misschien onterecht, dat hier de hoofdtak haaks (90 graden) is afgezaagd.(wat bij zijtakken idd wel de juiste methode is). Dat zou dus betekenen dat de top van de boom nu een horizontaal snijvlak heeft gekregen die Wouter evt af wilde smeren (idd slecht plan). Op een horizontaal snijvlak blijft nu eenmaal water staan, wat sneller zal leiden tot rotting.
  Met jouw uitleg over wortels ben ik het ook eens, ware het niet dat veel berken (waarmee ik overigens niet alle berksoorten over een kam wil scheren) via hun breed, fijn vertakt wor
  Donderdag 18 Augustus 2011 om 16:09
 • Kiki B. Kiki B. @Boomdokter, sorry, tekst was weer eens weggevallen. Met jouw uitleg over wortels ben ik het ook eens, ware het niet dat veel Berken (waarmee ik overigens niet alle berksoorten over een kam wil scheren) via hun breed, fijn vertakt wortelgestel wel degelijk meer oppervlaktevocht wegzuigen dan de gemiddelde andere boomsoorten. Dat is gewoon mijn mening gebaseerd op 35 jaar praktijkkennis :). Eén van de redenen waarom ik, uit ervaring ook bij vele klanten, een Berk niet geschikt vind voor een (kleine) stadstuin, er zijn ook andere redenen. Daarmee betwist ik overigens niet dat de diepere wortels niet het meeste benodigde vocht voor de boom opnemen.
  Een leuk onderzoek overigens over onderbeplanting staat, voor de liefhebbers, hier beschreven. http://www.tuinbouw.nl/files/p...
  Met de middaggroetjes terug van mij.
  Donderdag 18 Augustus 2011 om 18:48