MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Wouter C.bomen groeien ook in de winter, maar dan veel trager. De donkere groeiring is het gegroeide deel die tijdens de winter ontstond.
  Zaterdag 7 Januari 2012 om 21:47

4 reacties

 • Peter W. Peter W. Ik heb altijd gedacht dat bomen in het voorjaar hard groeien en aan het eind van het groeseizoen alsmaar trager gaan groeien. De donkere groeiring ontstaat dan aan het eind van het groeiseizoen, vlak voor het blad valt.
  Als bomen in de winter verder groeien, dan zouden ze dat dus zuiver op hun reserves moeten doen, aangeizen de fotosynthese stil valt. Hoe slagen bomen er dan in om hun groei tijdens de winter zodanig te regelen dat ze zichzelf niet uitputten?
  Zondag 29 Januari 2012 om 17:21
 • Wouter C. Wouter C. Ze liggen nu eenmaal niet volledig stil tijdens de winter zoals dikwijls wordt aangenomen. Dat ze in het voorjaar sneller groeien klopt. Ze groeien dan nog iets sneller dan de rest van de zomer. En ze doen dit vooral als reactie op de winter. In strenge winters kan de bijtenste laag met sapkanalen nemalijk kapot vriezen. In de prille lente wil ie dus héél snel van start om zeker te zijn dat de volledige stam weer aan het groeien gaat.
  Zondag 29 Januari 2012 om 17:41
 • Peter W. Peter W. Dat ze niet volledig stil liggen wil och niet zeggen dat ze ook nog eens in de dikte zouden groeien. Als in de jaarring een deel bijgevormd zou worden tijdens de winter, dan betekent dat dat d eboom ook effectief moet groeien, diktegroei moet maken zelfs. En dat terwijl bladverliezende bomen op, dat moment geen blad hebben en dus niet aan fotosynthese kunnen doen. Dat kan toch gewoon niet kloppen?
  Zondag 29 Januari 2012 om 18:22
 • Wouter C. Wouter C. Vandaar de véél mindere groei. Vergeet niet dat een boom zijn bladeren afgooit om te vermijden dat ie vocht verdampt. Dat is de belangrijkste reden maar betekent niet dat ie stopt met groeien. Zonder het blad kan de boom idd geen suikers aanmaken maar hij moet ze ook niet onderhouden en dat scheelt al een hoop in zijn energieverbruik.
  Kortweg: de boom groeit altijd, het ganse jaar rond maar fluctueert constant met een minimum in de herfst/ winter en een maximum in het voorjaar/ zomer.
  Zondag 29 Januari 2012 om 18:57

2 tuiniers vinden dit leuk

 • Lieven G. Lieven G. Zaterdag 7 Januari 2012 om 21:53
 • Kiki B. Kiki B. Zondag 29 Januari 2012 om 18:34