MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

57 reacties

 • Kiki B. Kiki B. Jakob, hoe kom je aan deze informatie en ben je niet in de war met de Persicaria bistorta die aanvankelijk Polygonum bistorta heette? Donderdag 26 Januari 2012 om 14:30
 • Jakob d. Jakob d. Kijk maar eens in de catalogus van Roger Bastin die op zijn website te vinden is. Wie dat allemaal bepaald weet ik ook niet. Maar het schijnt wel te kloppen. Cimicifuga noem je tegenwoordig Actaea. Donderdag 26 Januari 2012 om 15:18
 • Saskia B. Saskia B. en ik vind dat vreselijk!!!! Probeer ik alles te onthouden met de wetenschappelijke benaming, gaan ze alles wat omgooien... ik was helemaal in de war toen ik geen Cimicifuga meer vond bij 1 van mijn lievelingskwekers.... Donderdag 26 Januari 2012 om 23:46
 • Kiki B. Kiki B. Jakob, in hun catalogus staat duidelijk achter de varieteit bistorta de wetenschappelijke geslachtsnaam Persicaria. Wat bij mijn weten nog niet van geslacht veranderd is.
  Cimicifuga is inderdaad weer her - ondergebracht in het geslacht Actaea.
  Saskia, ik ben het met je eens dat verandering van nomenclatuur niet altijd handig is voor de tuinier die net gewend is aan een naam.
  Vrijdag 27 Januari 2012 om 00:15
 • Jakob d. Jakob d. Ik zal Roger nog eens vragen hoe het nu precies zit met die Bistorta. Vrijdag 27 Januari 2012 om 08:57
 • Jakob d. Jakob d. Heb navraag gedaan. Schijnt dat niet alle Persicairia nu Bistorta heet maar wat je voorheen Perscicaria amplexicaulis noemde wel.Hier een link waar er wat over staat: http://www.ars-grin.gov/cgi-bi.... Ben daar niet zo in thuis.
  Op deze duitse site wordt het ook Bistorta genoemd:http://www.frost-burgwedel.de/...
  Vrijdag 27 Januari 2012 om 15:23
 • Jakob d. Jakob d. Kijken of deze link beter werkt: http://www.frost-burgwedel.de/... Je zou op Bistorta amplexicaulis uit moeten komen. Vrijdag 27 Januari 2012 om 15:28
 • Jakob d. Jakob d. Wil niet lukken. Maar als je op die duitse site bent kun je er via de knop sur Suche wel komen. Even de plant Bistorta invoeren. Dit is wel iets voor de echte diehard :-) Vrijdag 27 Januari 2012 om 15:34
 • Kiki B. Kiki B. Lief Jakob, de aanpassingen van de ICBN ( dit internationaal orgaan is de enige die kan beslissen over nomenclatuurwijzigingen) is sinds 2006 niet meer gewijzigd en kan alleen gewijzigd worden door een internationaal congres. Wat niet heeft plaats gevonden sindsdien volgens mijn weten. Dus we kunnen gevoegelijk er vanuit gaan dat de Persicaria bistorta nog steeds als zodanig bestaat. En dat alle Persicaria's, die uit vele subvarieteiten bestaan, waaronder dus de P. amplexicaule en de P. bistorta, niet gewijzigd zijn. Ik heb het gevoel dat je wat dingen met elkaar verward :)
  Particuliere sites of kwekers geven niet altijd de exacte informatie en zijn wat hun informatie betreft dus niet doorslaggevend om een database op mijntuin.org te veranderen, voor het geval iemand van plan zou zijn op basis van bovenstaande geposte informatie.
  Correct me if I am wrong.
  Vrijdag 27 Januari 2012 om 22:03
 • Saskia B. Saskia B. C, dat vat het mooi samen. Heb ook de indruk dat sommige kwekers een loopje nemen met de benamingen.. anyway, moraal van het verhaal voor deze particulier: ik laat Persicaria in mijn file lekker staan. Zaterdag 28 Januari 2012 om 09:45
 • Jakob d. Jakob d. Ik heb mij op glad ijs begeven, geloof ik. De 2 links heb ik van Roger Bastin wiens kennis van zaken hoog inschat.Kan me aan de andere kant ook niet voorstellen dat hij op basis van dit flinterdun (bewijsmateriaal) tot naamsverandering overgaat. Hij wil met de naamgeving zo duidelijk en zorgvuldig mogelijk omgaan, omdat er vaak toch verwarring over naamgeving bestaat.
  Het is overigens niet mijn bedoeling om de mooie database van mijntuin.org even in de war te komen schoppen. Ik gebruik dit instrument om tot een inventarisatie van de planten die ik in de tuin heb te komen.Zal, mocht ik ooit nog eens een aanpassing in de database doen dat dan ook met de grootst mogelijke zorgvuldigheid te doen. Ga Roger toch ook nog eens vragen op basis waarvan hij is overgegaan tot de naamsverandering van de Persicaria. Of ze nou Persicaria of Bistorta heet, het blijft een heerlijke plant om in de tuin toe te passen.
  Zaterdag 28 Januari 2012 om 10:14
 • Roger B. Roger B. Hallo Jacob en Saskia, Wat fijn dat jullie zo serieus met naamgeving van planten omgaan. Ik kom al 25 jaar voortdurend tegenstrijdigheden tegen. Dat vind ik vervelend. Daarom probeer ik dat zo goed mogelijk uit te zoeken en de enig juiste naam te gebruiken. Dat ik bij Bistorta nog (Persicaria) erachter schrijf is omdat deze wijziging nog weinig wordt doorgevoerd. ICBN gaat over de schrijfwijze van botanische namen. Namen worden gepubliceerd door specialisten. Hoe ze moeten publiceren schrijft ICBN ook voor, maar niet de naam zelf. ICBN kan ook een nieuwe naam ongeldig verklaren als blijkt dat een plant al eerder een andere naam kreeg. Ik kan helaas geen online bron vinden voor de publicatie waarin een aantal soorten Persicaria bij het geslacht Bistorta worden gevoegd. Als ik meer tijd heb zoek ik verder. Mijn informatie is gebaseerd op direct contact met 'Persicaria' specialisten en verschillende online bronnen maar niet de officiële publicatie. Wijzigingen worden alleen doorgevoerd a Zaterdag 28 Januari 2012 om 14:28
 • Jakob d. Jakob d. Jammer en toen hield te tekst op Zaterdag 28 Januari 2012 om 14:43
 • Jakob d. Jakob d. Hallo Roger. Fijn dat je hier op inhaakt.Krijgen we ook inzicht op basis waarvan kwekers werken. Zaterdag 28 Januari 2012 om 14:46
 • Roger B. Roger B. Hier is wat meer te lezen over Bistorta en de bijbehorende synoniemen die algemeen gebruikt worden: http://www.ars-grin.gov/cgi-bi...

  De link helemaal onderin dit bericht opent een Excell bestand als html met de notities omtrent wijziging van Polygonum amplexicaule via Persicaria amplexicaulis in: Bistorta amplexicaulis. Bestand is bijgewerkt in maart 2011.

  Die laatste wijziging naar Bistorta vond plaats in maart 2008.

  De link is afkomstig van http://www.upov.org/ deze organisatie actualiseert haar taxonomische database actief. In tegenstelling tot sommige andere organisaties.

  Bij online bronnen moet je altijd heel alert zijn de mate van actualiteit. Veel websites of pagina's worden nooit bijgewerkt. Dat maakt het uitzoeken van deze kwestie heel ingewikkeld.

  http://webcache.googleusercont...(D.+Don)+Greene+persicaria&cd=6&hl=nl&ct=
  Zaterdag 28 Januari 2012 om 15:02
 • Roger B. Roger B. Waar de tekst hierboven werd afgebroken:

  "Wijzigingen worden alleen doorgevoerd als daar een wetenschappelijk gegronde reden voor is. Vaak is de reden om een naam aan te passen de ontdekking in de vakliteratuur van een eerder gepubliceerde naam die de latere automatisch ongeldig maakt. Ook nieuwe inzichten in de onderlinge verwantschappen van panten kunnen een reden zijn om een plant bij een ander geslacht in te delen."
  Zaterdag 28 Januari 2012 om 16:40
 • Roger B. Roger B. Intussen wordt de discussie paralel op Facebook gevoerd (in 't Frans): http://www.facebook.com/jeanpi...? Zaterdag 28 Januari 2012 om 18:27
 • Jakob d. Jakob d. Dat kan ik helaas niet volgen, daar is mijn Frans te slecht voor Zaterdag 28 Januari 2012 om 18:57
 • Luc t. Luc t. Het is wel een gedoe met die namen, zal van de winter nog flink moeten oefenen Om volgend seizoen Gillenia Trifoliata Gewoon Portheranthus trifoliatus te noemen. Ik zie op veel kwekerijen dat de Actea nog gewoon Cimicifuga genoemd wordt, Dus misschien moet ik het eerst maar bij Gillenia houden. Zaterdag 28 Januari 2012 om 21:44
 • Jakob d. Jakob d. Ha Luc Je schrijft volgens mij Actaea ipv Actea. Daar gaan we al weer. Ja het is wat heb je net een naam in je kop en dan veranderd het weer.
  Gewoon straks maar lekker aan het werk in de tuin en al die namen mooi vergeten en gewoon genieten van al die mooie planten.
  Zaterdag 28 Januari 2012 om 22:12
 • Kiki B. Kiki B. Hoi Roger, fijn dat je zelf even jouw visie hier neer zet. Op http://www.ars-grin.gov/cgi-bi... kan ik onderaan niet een link naar een excellbestand vinden. Zoals ik het in de Grin lees is de Taxon nog steeds Persicaria bistorta, maar wellicht is het maar net welk artikel je aanklikt.
  Over ICBN zie http://nl.wikipedia.org/wiki/B... http://nl.wikipedia.org/wiki/B... en http://nl.wikipedia.org/wiki/N...
  Hoe dan ook, en dat ben ik het inhoudelijk wel eens met de reacties op facebook, is het uiteindelijk erg verwarrend – m.i. vooral uiteindelijk voor de eindgebruiker / consument - als er steeds opnieuw naamswijzigingen worden doorgevoerd binnen een aantal jaren.

  We tuinieren na de vorst vrolijk verder.
  Zondag 29 Januari 2012 om 11:23
 • Roger B. Roger B. Zo heel moeilijk is het niet. Helaas nemen en krijgen taxonomen weinig gelegenheid hun beweegredenen uit te leggen.

  Als het systeem logischer in elkaar zit is dat uiteindelijk veel minder verwarrend dan die paar jaar dat wij er misschien een beentje aan moeten wennen.

  Ik houd een database bij en kan niet anders dan de planten rangschikken op de naar mijn beste weten op dat moment meest correcte naam. Voor de duidelijkheid voeg ik daar meestal de oude naam tussen haakjes aan toe.
  Zondag 29 Januari 2012 om 17:06
 • Roger B. Roger B. In 1753 beschreef Linaeus Lavandula officinalis. Later bleek dat dat twee soorten waren. De twee kruisen met elkaar tot een opmerkelijke hybride (Lavandula x intermedia) die grootschalig wordt geteeld voor etherische olie productie.

  Nog heel regelmatig komen wij de verwarrende en ongeldige naam Lavandula officinalis tegen.

  Veel herboristen voeren hardnekkige discussie over de echte Lavandula officinalis die volgens mij zeer tegen hun zin gewoon niet bestaat.

  Lavandula x intermedia zie ik in meer dan de helft van de gevallen ook bij professionele kwekers en botanische tuinen verkeerd aangeduid als Lavandula angustifolia.

  Dat schept pas verwarring over wat je van de plant mag verwachten. Aangezien Lavandula angustifolia zeer geschikt is voor ons klimaat en Lavandula x intermedia eigenlijk een plant voor gevorderde tuiniers is die zonder de juiste verzorging gemakkelijk teleurstelt.

  Wij moeten heel vaak problemen van treleurgestelde tuiniers oplossen die werden veroorzaak
  Zondag 29 Januari 2012 om 17:31
 • Roger B. Roger B. veroorzaak...t doordat Lavandula x intermedia werd verkocht als Lavandula angustifolia.

  In 1753 en de jaren daarna werden heel wat foutjes gemaakt die nog steeds voor verwarring zorgen. Laten we ons flexibel opstellen terwijl ze in de loop der jaren hersteld worden.

  Uiteindelijk wordt steeds duidelijker dat de natuur eigenlijk veel te complex is om binnen het huidige systeem van nomenclatuur te bevatten.
  Zondag 29 Januari 2012 om 17:37
 • Kiki B. Kiki B. Roger, ik begrijp heel goed dat er nu een periode is gekomen om de juiste benamingen door te voeren, maar als iedere kweker dat op zijn eigen manier via zijn online database en/of catalogi gaat doen wordt het er mijn inziens er voor de consument zeker niet duidelijker op. Want wie bepaalt nu eigenlijk de meest correcte naam en wie herstelt er op een officiële manier foutjes… Ik denk dat dit toch voor behouden is aan een officiële overkoepelende en internationale organisatie. En dat we , zolang daar de officiele namen (nog) niet gewijzigd zijn, we ons moeten houden aan de tot dan geldende nomenclatuur. Uiteraard heb ik wel begrip voor jouw eigen dillemma. Zondag 29 Januari 2012 om 18:47
 • Roger B. Roger B. Beste Christine het is belangrijk dat je begrijpt dat ik absoluut nooit op eigen houtje namen aanpas. Als je dat denkt heb je me volledig verkeerd begrepen.

  Het enige wat ik doe is, vaak als een van de eersten, de officiële internationaal geldige naam toepassen als deze is aangepast.

  Omdat er niet echt een overkoepelende organisatie is die namen internationaal goedkeurt kan er soms wel discussie zijn ook al is de wijziging wetenschappelijk onderbouwd. In die gevallen ben ik terughoudend.

  Waar geen dilemma bestaat zie ik geen enkele reden aanpassing uit te stellen.
  Zondag 29 Januari 2012 om 21:38
 • Kiki B. Kiki B. Roger, ik wil je juist zeker graag goed begrijpen. Maar je tweede en derde alinea spreken elkaar toch wat tegen. Als er volgens jou geen overkoepelende organisatie is die de namen internationaal goed keurt – 3 e alinea- ( volgens mij is die er wel en is dat nog steeds de ICBN), hoe kan je dan de officiële internationaal geldige naam toepassen als deze aangepast zou zijn - 2e alinea- wanneer deze nergens officieel aangepast kan zijn – 3e alinea- ???

  Hoe dan ook, het grote nadeel is de verwarring die nu alleen maar erger wordt. En dat is mijn belangrijkste bezwaar.

  Het lijkt me, ook bezien vanuit de discussie op Facebook, dat er bij de Persicaria vs Bistorta toch voldoende dilemma schijnt te bestaan. Laten we het dan houden op goede synoniemen zonder te verklaren dat een naam gewijzigd is.
  Zondag 29 Januari 2012 om 21:54
 • Roger B. Roger B. Zo gaat dat met wetenschap; iemand publiceert een nieuw inzicht en dan is dat de nieuwe stand van de wetenschap.

  ICBN gaat over de schrijfwijze en manier van officieel publiceren van wetenschappelijke namen.
  Zondag 29 Januari 2012 om 22:04
 • Roger B. Roger B. Voorbeeld van een door mij niet doorgevoerde aanpassing bij Rosmarinus:

  Ik was op bezoek bij een van de bazen van Kew. Hij vertelde mij dat een collega taxonoom in de grote fameuze plantendatbase de naam van kruipende rozemarijn had aangepast van 'Rosmarinus officinalis var. lavandulaceus' in 'Rosmarinus lavandulaceus'. Het was in de tijd van de kleine computertjes met groen monochrome schermen. Hij nam me mee naar zo'n computertje met "kijk maar". En vervolgens "oh, hij heeft het alweer terug veranderd"....
  Zondag 29 Januari 2012 om 22:12
 • Roger B. Roger B. Tegenwoordig zijn veel van die wetenschappelijke databases aan elkaar gekoppeld en kijken alle taxonomen elkaar voortdurend op de vingers. De websites echter die dat openbaar maken zijn zelden hieraan gekoppeld. Maar goed ook omdat voor het grote publiek 'work in progress' verwarrend kan zijn. Zondag 29 Januari 2012 om 22:15
 • Roger B. Roger B. Nogmaals, voor de duidelijkheid; ik ben geen taxonoom en verander nooit op eigen houtje een plantennaam.

  Ik volg specialisten in een beperkt aantal geslachten waar mijn bijzonder interesse naar uit gaat in hun voortschrijdend inzicht dat uiteindelijk resulteert in beter begrip van de plantenwereld.

  Naamswijzigingen vinden alleen plaats als blijkt dat een eerder gepubliceerde naam bestaat of aangenomen verwantschappen niet blijken te kloppen.
  Zondag 29 Januari 2012 om 22:29
 • Kiki B. Kiki B. Helder. 'Work in progress' die dan toch via via door sijpelt is voor de doorsnee tuinier en consument inderdaad zo langzamerhand té verwarrend. Ik denk dat de conclusie duidelijk is.
  En laten we vooral niet vergeten om gewoon heerlijk te tuinieren met de planten die we liefhebben onder de naam die vertrouwd en herkenbaar is.
  Zondag 29 Januari 2012 om 23:00
 • Jakob d. Jakob d. We zullen er toch aan moeten aan wennen dat niks bij het oude blijft.Er zullen ook in de toekomst nieuwe inzichten komen en op basis daarvan zullen ook oude vertrouwde plantnamen weer veranderen.Is soms misschien lastig maar ook de nieuwe namen krijgen we wel weer onder de knie.(sorry even opnieuw, zaten storende typefouten in) Maandag 30 Januari 2012 om 11:47
 • Roger B. Roger B. Juist om dat sijpelen te voorkomen hak ik de knoop door zodra duidelijk is dat de oude naam niet meer geldig is. Uiteraard blijf ik nog jarenlang de oude naam als synoniem vermelden en communiceer ik met wie het maar interesseert de nieuwe ontwikkelingen.

  De verandering van Cimicifuga in Actaea heb ik jarenlang uitgelegd aan bezoekers van de kwekerij. Sommigen vonden die nieuwe Actaea's zo mooi dat ze die naast hun Cimicifuga wilden aanschaffen. Die moest ik soms bijna overreden dat niet te doen.

  Ik werk dagelijks met plantennamen en voor mij stelt het echt helemaal niets voor om een kleine aanpassing te onthouden. Het is voor mij vrij lastig te begrijpen wat het probleem is. Ik doe mijn best en sta open voor suggesties.

  Ik zal ook niemand corrigeren die naar Persicaria vraagt, maar gewoon wijzen waar ze staan.

  Wat ik niet kan is een verkeerde naam op een label zetten.
  Maandag 30 Januari 2012 om 12:04
 • Kiki B. Kiki B. Roger, nogmaals ik begrijp jouw punt als kweker heel goed. Maar als ik de discussie zo eens terug lees dan geloof ik dat we toch langs elkaar heen praten.

  Mijn vraag aan jou nu is - en dan hebben we het nu dus over de Persicaria bistorta vs Bistorta officinalis (of B. bistortoides) - : “Wie bepaalt er uiteindelijk ( als internationale overkoepelende organisatie of als Nederlandse organisatie) volgens jou nu definitief dat de naam Persicaria bistorta (P. bistortoides oud en niet meer geldig is?”
  Dat heb ik namelijk nog steeds nergens kunnen vinden. En ik zou het zo graag willen weten.

  Want met alles wat ik nu gelezen hebt, en ook uit wat je eerder schreef, lijkt het dat we nog steeds eerder met synoniemen te maken te hebben dan met officiële naamsveranderingen. Of zoals de UPOV het noemt : andere botanische namen.
  http://www.itis.gov/servlet/Si...
  http://www.nederlandsesoorten....
  http://
  Maandag 30 Januari 2012 om 14:16
 • Kiki B. Kiki B. vervolg:
  http://www.soortenbank.nl/soor...
  http://www.ars-grin.gov/cgi-bi... die als tribe nog steeds de Persicarieae vermeld.

  Uit alle verschillende informatie begrijp ik dat de taxonomen het nog niet met elkaar eens zijn.
  En als er geen overkoepelend orgaan is om daar definitief in te beslissen, dan is wellicht het onderstaande voor iedereen de makkelijkste en minst verwarrende oplossing voor dit moment.

  Mijn suggestie op de labels: vermeld zowel de, volgens jouw inzichten, verantwoorde naam en daarbij tussen haakjes de gangbare synoniemen. Dan lijkt mij het probleem voor iedereen voorlopig opgelost te zijn.
  Maandag 30 Januari 2012 om 14:17
 • Roger B. Roger B. Bistorta officinalis (syn. Persicaria bistorta) en Bistorta bistortoides (syn. Persicaria bistortoides) hebben we niet in ons sortiment.

  Ik heb vooralsnog alleen wijziging hoeven doorvoeren voor Bistorta amplexicaulis (syn. Persicaria amplexicaulis) en hybride cultivars.

  GRIN is hier heel duidelijk over.

  Tribe niet verwarren met geslacht, ook de familienaam Polygonaceae blijft ongewijzigd als volgt:
  Family: Polygonaceae subfamily: Polygonoideae tribe: Persicarieae
  Maandag 30 Januari 2012 om 18:36
 • Roger B. Roger B. Het ziet er naar uit dat www.soortenbank.nl en www.nederlansesoorten.nl statische bestanden zijn zonder regelmatig onderhoud. Ze noemen het aantal taxa en synoniemen in statische html of de plannen om in de toekomst wel wijzigingen te gaan doorvoeren: http://www.nederlandsesoorten....

  Hier waarschuwde ik al voor; controleer altijd je bronnen.

  Ik heb ook al aangegeven dat ik waar mogelijk synoniemen nog jarenlang blijf vermelden.
  Maandag 30 Januari 2012 om 18:38
 • Kiki B. Kiki B. Roger, ik denk dat iedereen hier jou dankbaar is voor jouw visie als kweker. En ook wellicht voor deze discussie die dan tenminste wellicht enig doel heeft gezien de aandacht op andere platformen, zoals ik al las op internet.

  Hoe dan ook, laat geen misverstand bestaan over de zuivere intentie van de discussie op zich. Het is juist te waarderen dat er feedback van jouw kant, als kweker, komt. Maar dat ook de kant van de tuinier/consument belicht wordt.

  De titel van de topic was "Het geslacht Persicaria heet tegenwoordig Bistorta". Waarbij er nadien kennelijk een soort van Babylonische spraakverwarring is ontstaan, want pas nu schrijf je dat jouw commentaar alleen over de Persicaria amplexicaule gaat.

  Wat is er dan gebeurd met de Persicaria bistorta? (de eerste vraag in het topic, waar de spraakverwarring begon).

  Betreft het nu een geslachtsverandering of een afsplitsing onder een geslacht?

  En dat is nu precies wat ik bedoel, hoe makkelijk er allerlei verwarringen
  Maandag 30 Januari 2012 om 19:51
 • Kiki B. Kiki B. vervolg: kunnen ontstaan ( zie ook commentaar op facebook).

  Ik denk dat we het er over eens kunnen zijn dat de tribe Persicariea op zich niet is veranderd in een tribe Bistorta. Er is kennelijk een nieuwe subindeling gemaakt, door wie weet ik nog steeds niet, waarbij een deel van de Persicariea verder schijnt te gaan onder de naam Bistorta. En een ander deel blijft Persicaria (onduidelijk is welke dat dan zijn).
  Een soort afsplitsing. Zoals ABN AMRO /Fortis, geintje maar nadien wist ook niemand meer zeker waar hij zijn geld geparkeerd had.
  Die splitsing nemen we dan dus nu maar aan. Waarbij de synonieme botanische namen kennelijk ook nog steeds gevoerd worden (Persicaria bistorta) .

  Kan men het nog volgen? Ik niet.

  Het is spijtig dat de Nederlandse soorten-sites ( om ze zo maar te noemen) en ook vele “officiële ” buitenlandse sites niet zodanig up to date zijn dat zij deze afsplitsing benoemen en wellicht is hier voor jullie kwekers dan een taak weggelegd ?

  Wij k
  Maandag 30 Januari 2012 om 19:52
 • Kiki B. Kiki B. vervolg: Wij kunnen geen bronnen controleren als we niet weten waar de juiste verificatie te vinden is. Statische html is overigens slechts een vorm van programmeertaal en heeft daar niets mee te maken.
  Ik ben je dankbaar dat jij, als goede en bevlogen kweker, de synoniemen zal blijven vermelden, niet zozeer voor mijzelf als wel voor de consument/tuinier die zo langzamerhand met alle naamsveranderingen redelijk de weg kwijt dreigt te raken.
  Maandag 30 Januari 2012 om 19:54
 • Roger B. Roger B. Als een site is gemaakt in statische html wordt deze niet automatisch geüpdate vanuit een database maar moet dat handmatig gebeuren. Een database met 6000 taxa bijhouden is een flinke klus. Dat helemaal met de hand bijwerken op de site is heel veel werk. Ik vermoed dat daar weinig budget voor is. Maandag 30 Januari 2012 om 20:00
 • Roger B. Roger B. Christine, misschien moet je wil je posten nog een keer lezen. Ik heb bijna al je vragen al eerder beantwoord.

  Ik heb vanmiddag contact opgenomen met een taxonoom gespecialiseerd in Persicaria en vermoedelijk degene die de wijzigingen heeft gepubliceerd. Misschien neem je van hem wel iets aan. Ik hoop dat hij tijd heeft om te antwoorden.
  Maandag 30 Januari 2012 om 20:14
 • Kiki B. Kiki B. Roger, ik denk dat de conclusie in zijn geheel al duidelijk is. En zou nogmaals willen eindigen met mijn laatste alinea mijn laatste post. Maandag 30 Januari 2012 om 20:36
 • Roger B. Roger B. Zeker, volledig mee eens.

  Als ik nog iets verneem van Persicariaceae autoriteit Prof. Ronse de Creane zal ik dat nog laten weten.
  Maandag 30 Januari 2012 om 20:57
 • Roger B. Roger B. Opmerkelijke reactie van Prof. Ronse de Creane:

  Sommige auteurs beschouwen de groep waartoe Persicaria amplexicaulis behoord als een genus Bistorta, en het feit dat beide namen dikwijls naast mekaar gebruikt worden leidt wel tot verwarring en zou best vermeden worden.
  Dinsdag 31 Januari 2012 om 17:38
 • Roger B. Roger B. Hij vervolgt met:

  Ik heb onlangs Persicaria vrij breed opgevat, inclusief de groepen Persicaria, Aconogonon, Bistorta, Tovara. Mijn opvattingen hebben vrij goed de classificatie op basis van moleculaire biologie overleefd.
  Sectie Bistorta (waartoe P. amplexicaulis, P. bistorta, p. vivipara, P. vaccinifolia behoren) is gemakkelijk te herkennen door de enkelvoudige compacte aren en vormt zeker een natuurlijke groep.
  U kunt natuurlijk Bistorta gebruiken als naam, maar dan moet U logischerwijse ook de andere namen gebruiken (bv Aconogonon campanulata)! Dit kan nog problemen geven vermits Koenigia nu ook recent met Aconogonon wordt geassocieerd.
  Ik denk dat het de veiligste oplossing is om Persicaria breed op te vatten en ook te gebruiken, zeker als je te veel veranderingen wil voorkomen (wat in de horticultuur zeker een must is).
  Dinsdag 31 Januari 2012 om 17:39
 • Kiki B. Kiki B. Roger, heel erg hartelijk dank voor de door jou genomen moeite. Hoe ga jij dit in de praktijk nu toepassen? Woensdag 1 Februari 2012 om 18:48
 • Roger B. Roger B. Dit is de visie van een autoriteit. Ik overweeg toch weer Persicaria te gaan gebruiken maar wil dit eerst nog bespreken met collega's en andere Persicaria autoriteiten.

  Ik hoop nog op een reactie van Belgische en Duitse Persicaria liefhebbers die ik ook gecontacteerd heb.
  Woensdag 1 Februari 2012 om 22:03
 • Els M. Els M. Kleine opmerking: dit is reactie nr. 50 of dus een marathon-ketting-reactie. Jakob: proficiat! ;-) Woensdag 1 Februari 2012 om 22:54
 • Jakob d. Jakob d. Daar was ik niet op uit hoor!Ik had gewoon ter aanvulling bovenstaande opmerking gemaakt. Heeft wel wat los gemaakt maar ook wat duidelijk.U kunt de naam Bistorta gebruiken volgens de prof. Woensdag 1 Februari 2012 om 23:29
 • Kiki B. Kiki B. Jakob, dat lees ik toch echt anders en ook Roger, van wat ik uit zijn reactie begrijp. Prof. Ronse de Creane beveelt juist aan, als veiligste oplossing, om de naam Persicaria weer breed op te vatten en te gebruiken en dus niet de naam Bistorta. Woensdag 1 Februari 2012 om 23:58
 • Roger B. Roger B. Ik moet je helaas corrigeren Christine.
  Jakob beweert terecht dat Prof. Ronse de Creane zegt; Bistorta amplexicaulis is correct en mag gebruikt worden.

  Hij beveelt echter anders aan.

  Ik ken ook tenminste een fanatieke Bistorta aanhanger persoonlijk.
  Donderdag 2 Februari 2012 om 00:06
 • Kiki B. Kiki B. Sorry, Roger, maar het gaat nu toch om de aanbevelingen die hij doet ???
  Of gaan we het nu weer elders zoeken ??
  Je schreef : "Ik heb vanmiddag contact opgenomen met een taxonoom gespecialiseerd in Persicaria en vermoedelijk degene die de wijzigingen heeft gepubliceerd. Misschien neem je van hem wel iets aan."
  We hebben nu antwoord gekregen en hij geeft duidelijke aanbevelingen.
  Prof. Ronse de Creane zegt; Bistorta amplexicaulis is correct en mag gebruikt worden. maar dan moet U logischerwijse ook de andere namen gebruiken (bv Aconogonon campanulata)! Dit kan nog problemen geven vermits Koenigia nu ook recent met Aconogonon wordt geassocieerd.
  Ik denk dat het de veiligste oplossing is om Persicaria breed op te vatten en ook te gebruiken, zeker als je te veel veranderingen wil voorkomen (wat in de horticultuur zeker een must is).
  Donderdag 2 Februari 2012 om 01:30
 • Kiki B. Kiki B. Dus kunnen we het nu alsjeblieft hier bij laten ? Het lijkt mij een duidelijk antwoord.
  Hoe dan ook laat ik het hier wel bij. Even goede vrienden.
  Donderdag 2 Februari 2012 om 01:33
 • Saskia B. Saskia B. wow! dit gaat mijn petje te boven (als groene vingers leek), ik heb er gewoon een hekel aan dat men benamingen verandert. Een dbase updaten tot daartoe, maar al die tuinboeken! ;-)) wel prachtig verhaal om te lezen. Donderdag 16 Februari 2012 om 20:13
 • Roger B. Roger B. Kort samengevat de meningen lopen uiteen. Het ligt er aan wie je volgt. Als je eenmaal een goed systeem van naamgeving volgt, is het meestal aan te raden daar consequent in te zijn. In dit geval is De 'Bund deutscher Staudengärtner een belangrijke bron geweest. Duitse kwekers krabbelen echter massaal terug blijkt nu. BdS zelf nog niet: http://www.stauden.de/cms/serv... Donderdag 16 Februari 2012 om 21:18

1 tuinier vindt dit leuk