MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Giel en JoanneGoede grond krijgen is complex. Vandaag rond de grond van de bloemen en struiken naast het huis de grond verrijkt met compost en nieuwe potgrond. Aangezien in die compost ook cavia houtsnippers waren verwerkt moest ik de zuurtegraad verminderen door kalk toe te voegen. Maar dan ook niet teveel, want de grond moest wel iets zuur blijven.

  Voor de moestuin, die een pure zandgrond heeft, moest ik eerst structuur aan toevoegen (een beetje hooi) en daarna verrijken met koeienmest die ouder was dan een jaar en extra potgrond (240 liter). Deze zandgrond had geen stenen, dus mineralen en goede stoffen zakten direct diep naar de bodem. Daarom heb ik dit jaar extra structuur toegevoegd. De koeienmest was nodig omdat de grond heel arm was en het werkte blijkbaar niet direct met compost.
  Zaterdag 24 Maart 2012 om 21:33

3 reacties

 • Kiki B. Kiki B. Hoi Chiel, als je arme zandgrond hebt en je wilt niet dat mineralen en goed stoffen naar de bodem wegzakken kan je de bodem ook vermengen met Omniterre korrels. Dat in combinatie met oude stalmest en evt wat compost zou de grond ( en de opbrengst ) goed verbeteren. Potgrond ( die niet altijd schoon is) kan je dan achterwege laten. Zondag 25 Maart 2012 om 21:17
 • Astrid v. Astrid v. Wij hebben ook zandgrond, eens in de twee jaar halen we een paar aanhangwagens molmmest. Ik moet wel zeggen dat de structuur dan veel beter aan voelt en de planten doen het er goed in. Maandag 26 Maart 2012 om 09:10
 • Giel en Joanne Giel en Joanne Dank jullie wel Kiki en Astrid voor de tips!
  @Kiki: klinkt goed en heb het even opgezocht: http://www.omniproducts.nl/Mon....
  Ik probeer het dit jaar met mijn huidige spul en kijk naar de oogst. Wanneer ik de indruk heb dat de moestuin te weinig mineralen heeft, vervang ik het hooi volgend jaar door de omnitere korrels.

  @Astrid: ik heb het op een paar sites bekeken. Is het puur een alternatief, of voegt het echt iets toe aan structuurverbeterende hooi en koemest?

  Maandag 26 Maart 2012 om 10:49

1 tuinier vindt dit leuk

 • Kiki B. Kiki B. Zondag 25 Maart 2012 om 21:18