Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Herlinde D.

  • Herlinde D.Ben van plan naast terras op een opp van 2m op 2m een partij lavendel te zetten. Goed idee? Of vraagt lavendel veel onderhoud? trekt dit bep. insecten aan? Iemand andere suggesties?
    Donderdag 23 September 2010 om 11:56

4 reacties

  • Eddy C. Eddy C. Herlinde, ik vind dat dat zeker een goed idee is. Ik veronderstel dat de te beplanten plek wel in de volle zon ligt, anders zou je misschien beter iets anders planten. De bloei van lavendel is prachtig en je hebt ook een groenblijvende plant in de winter. Lavendel trekt wel veel insekten aan, in het bijzonder bijen en hommels maar die zijn zeker niet hinderlijk, integendeel ze zijn zeer nuttig. Na de bloei snoei ik de uitgebloeide stengels terug tot juist tegen het blad en in het voorjaar kan je ze best elk jaar nog een stukje terugknippen, anders kunnen ze na een 5-tal jaren al versleten zijn.
    Zondag 26 September 2010 om 19:23
  • Martin V. Martin V. Nog een tip : weet dat er verschillende kleuren zijn voor Lavendel soorten, Ik persoonlijk vind de donker blauwen de mooiste , maar ze zijn bij aankoop ook ietsje duurder
    Dinsdag 19 Oktober 2010 om 23:52
  • Ann V. Ann V. Ook de geur van de verschillende soorten en cultivars van lavendel is verschillend. Lavandula angustifolia (smalbladige) wordt als de soort met de fijnste geur beschouwd. Een overzicht van enkele cultivars vind je hier: http://www.mijntuin.org/plants...
    L. heeft iets breder blad, dat mooi grijs is. Die soort is echter niet helemaal betrouwbaar winterhard, maar valt in beschutte omstandigheden wel te overwegen.
    Lavandula x intermedia is een kruising van de twee voorgaande, en heeft de kwaliteiten van beiden, is voldoende betrouwbaar winterhard.
    Woensdag 20 Oktober 2010 om 08:49
  • Ann V. Ann V. En dan zijn er nog:
    Lavandula viridis, groene lavendel: Deze lavendel heeft vrij breed, frisgroen blad en onopvallende witte bloempjes met groene schutbladen.
    De plant heeft een scherpe citroenachtige geur.
    Lavandula stoechas, kuiflavendel: Dichte bossige heester met smal lancetvormig, lichtgroen blad en donkerpaarse bloemen in 3 cm lange aren met bovenaan paarswitte schutbladen.
    In koude streken toch wel winterhard op beschutte, droge plaatsen (maar in mijn plattelandstuin in de koude Kempen geeft hij het winter na winter op... dus ik heb het ook opgegeven.)

    Woensdag 20 Oktober 2010 om 08:51

1 tuinier vindt dit leuk