Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Ellen A.Dit voorjaar heb ik een perzik geplant. Nu las ik pas een artikel dat ze het slecht doen; geen fruit, ziektes, bladverlies. Zo erg dat ze de boom na 5 jaar weer hebben verwijdert. Hebben mijntuiniers ook zulke slechte ervaringen?
    Dinsdag 9 Oktober 2012 om 18:07

9 reacties

  • Wouter C. Wouter C. Niet panikeren ;-)
    Meestal liggen er andere oorzaken aan de basis. Ik onderzoek makkelijk zo'n 15 bomen/ week. Slechts per uitzondering kan ik geen rationele verklaring vinden. 99% van de gevallen zijn te verklaren door menselijke fouten ... Zegt dit genoeg?
    Groeten,
    De Boomdokter
    Dinsdag 9 Oktober 2012 om 19:48
  • Chantal M. Chantal M. Ik heb ooit ook een perzikboom gehad en die heeft nooit perziken gegeven.
    Maar is er hier wel zon genoeg en vooral op het juiste moment voor die vruchten om lekker en sappig te zijn?
    Dinsdag 9 Oktober 2012 om 19:55
  • Frank L. Frank L. Heb verschillende perzik bomen, De meeste zelf gezaaid. Vaak gaat het wel goed. Maar een eerste probleem is dat de boom bijna als eerste in bloei staat van alle fruitbomen en regelmatig is er nog nachtvorst zo vroeg in de lente. Vaak vriest een deel van de bloemen stuk maar zelden alles. Dan is er nog de krulziekte, kort na de bloei beginnen de bladeren te krullen in gekke vormen en na een tijdje vallen ze af. De nieuwe bladeren die de boom daarna maakt zijn zijn daarna weer gezond. Ik behandel de ziekte niet meer omdat de boom er eigenlijk niet zo veel last van heeft. Er zijn jaren dat er zelf zoveel perziken aan de boom hangen dat de takken er kunnen van afbreken. Je kan dit probleem oplossen door te snoeien in de winter, de perziken wat uitdunnen of zwaar geladen takken te steunen. Een perzik die kan rijpen op de boom is wel heel lekker. Heb nog een boompje bij besteld van het ras 'Platifordwo', Platte extra zoete perziken super lekker zijn die.
    Woensdag 10 Oktober 2012 om 22:04
  • Michaël P. Michaël P. veel fruit, maar alles wordt door insecten vernield.
    Woensdag 10 Oktober 2012 om 22:26
  • Frank L. Frank L. Soms zit er eens een oorworm verstopt in de holte van de pit maar over welke insecten heb jij het?
    Woensdag 10 Oktober 2012 om 22:30
  • ik had er dit jaar ook een gekocht, daar kwam al meteenniet een blad aan laatstaan vruchten, nu heb ik deze zomer een abrikoos gekocht helemaal goed in blad ben benieuwd of er volgend jaar vruchten aan komen
    Vrijdag 16 November 2012 om 16:20
  • Merel V. Merel V. Ik heb sinds een jaar een perzik boom staan van het ras "avalon pride".
    De boom heeft nog geen vruchten gegeven, maar dat lijkt me in het eerste jaar ook niet zo gek, zeker niet omdat de vorige winter ook nog zo streng was.
    Maar de boom heeft geen last gehad van (krul) ziekte. Het schijnt dat dit ras heel resistent is tegen de krulziekte, hij is alleen nog niet echt goed verkrijgbaar in Nederland en Belgie
    Maandag 19 November 2012 om 11:03
  • Merel V. Merel V. Ik denk dat het best veel uitmaakt welk ras je koopt; zeker bij bomen / planten die eigenlijk niet geschikt zijn voor ons klimaat. Zoek eens op welk ras je hebt gekocht en of dit goed resistent is tegen krulziekte...
    Maandag 19 November 2012 om 11:05
  • Michaël P. Michaël P. denk soort wespen, zitten veel aangetaste delen op het fruit. naar krulziekte heb ik hier ook last van.
    Maandag 19 November 2012 om 23:57