Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

16 reacties

  • Ted Ted Gaat mijn mooie moslandschap dan dood?
    Vrijdag 2 November 2012 om 23:38
  • Heidi Heidi Doe ik ook. Behalve op het gras, daar laat ik het niet liggen. Heb knoerten van bomen bij de buren dus een deel composteer ik, maar de rest gaat lekker tussen de planten. En nee, het doet niets voor het mos. Althans heb dat nooit gemerkt.
    Vrijdag 2 November 2012 om 23:44
  • Ted Ted Me dunkt dat mos ook licht nodig heeft.
    Vrijdag 2 November 2012 om 23:49
  • Heidi Heidi Heb een bak waar ik mos in doe om voor groendecoraties te gebruiken. Dat haal ik gewoon uit eigen tuin. Als het vochtig is dan doe ik daar een deksel op om het niet té nat te laten worden (de bak staat buiten). Heb de indruk dat het juist aangroeit in die donkere, vochtige omgeving. De laag die je creëert door het blad te laten verteren is voor de andere planten van onschatbare waarde. Bovendien geef je de mogelijkheid voor beestjes om er onder te overwinteren. En die zijn echt niet allemaal schadelijk. Integendeel. Hoe heb je dat andere jaren gedaan?
    Vrijdag 2 November 2012 om 23:57
  • Ted Ted Zoveel mogelijk in de bladerbak omdat dat gratis is (voor mij).
    Zaterdag 3 November 2012 om 00:02
  • Heidi Heidi Liep net te bedenken dat er veel mos in bosgebieden groeit. En daar loopt ook niemand met een bladhark de boel schoon te maken. Denk dat je het rustig kunt doen. Zijn er plekken waar onevenredig veel ligt, kun je het alsnog een beetje beter verdelen.
    Zaterdag 3 November 2012 om 00:07
  • An K. An K. ik weet het iegelijk niet of het kan maar ik heb het ook wel eens gedaan. ik had het idee dat verteert en geeft ook voedingstoffen. ja ook met het idee in het bos gebuurt het ook.
    Zaterdag 3 November 2012 om 12:12
  • Frieda V. Frieda V. Ge kunt er wel rekening mee houden dat niet alle bladeren even snel verteren,eik en beuk vragen meer tijd
    Zaterdag 3 November 2012 om 15:48
  • Chantal M. Chantal M. Afgevallen blad verwijderd ik van het gazon maar strooi het dan uit in de borders.
    Beschermt de planten tegen de winter en composteert.
    Zondag 4 November 2012 om 21:24
  • Sebastiaan W. Sebastiaan W. Afgevallen blad is ook voer voor de wormen. Dus naast bescherming planten, ook goed voor je grond. Je ka het altijd nog na de winter/ begin lente in de bak doen!
    Maandag 5 November 2012 om 16:19
  • Henk L. Henk L. Ted,het is een prima idé om je bladeren niet in de bladerbak te doen,ik doe geen enkel blad in de bladerbak,inderdaad tussen de struiken en gemulcht op het gras laten liggen en als afdekking voor op de groentezerken.
    In het voorjaar kun je ze in het compostvat gooien en wordt het weer voeding voor jouw tuin.De bladlagen van 5 tot 10 cm afwisselen met wat hout-snippers(blad plakt anders te veel aan elkaar )
    Maandag 5 November 2012 om 19:44
  • Ted Ted Het blad laten liggen heeft succes!: succes mede mogelijk gemaakt door: Huismussen, Heggenmus, Merel, Groenling, Pimpelmezen, Koolmezen en Vinken. Goudhaan en Turkse Tortel waren ook wel blij, maar hadden geen interesse in het blad. En dat allemaal tegelijk in de tuin, kon ze niet tellen zoveel...LEUEUEUK! (Vogelherkenning mogelijk gemaakt door Vogelbescherming Nederland)
    Zaterdag 22 December 2012 om 13:40
  • Henk L. Henk L. Fijn zo Ted,het was en is dus geen sprookje.
    Fijne Feestdagen
    Zaterdag 22 December 2012 om 15:01
  • Heidi Heidi Je had dit jaar ook alles mee. Korte maar strenge vorst en heel veel regen. Goed voor het verteringsproces. Alles wat onder die 'rommel' schuilgaat is feest voor al die vogels. Mooie bonte verzameling krijg jij in je tuin, zeg. Fantastisch! Hier voornamelijk mussen (maar dan ook meteen véél), meesjes, merels, zanglijsters en een Turkse Tortelpaartje. Het gewone werk dus. 's Zomers wel eens een winterkoninkje. Maar da's logisch... ;-)
    Zaterdag 22 December 2012 om 17:43
  • Ted Ted De Ringmus ook nog gezien na het plaatsen van vorig bericht. :')
    Zaterdag 22 December 2012 om 20:57
  • Heidi Heidi Lucky bastard!
    Zaterdag 22 December 2012 om 22:04